Tips en advies uit de dierenkliniek
Op basis van de vragen die wij krijgen in de dierenkliniek hebben wij hier onze tips en adviezen voor u klaar gezet.
Categorieën
-
- Algemeen
- Hond
- Kat
- Paard
- Konijn
- Cavia
- Kleindier
- Chirurgie
- Euthanasie
- Gebit
- Gedrag
- Gewrichten
- Goede doelen
- Hoeven
-
Kalmering
- Kanker
- Klantenservice
- Luchtwegen
- Maag
- Neurologie
- Onderweg
- Oor en oog
- Ouderdom
- Overgewicht
- Pijnstillers
- Puppy en kittens
- Sally's stories
- Spijsvertering
- Staart en manen
- Urinewegen
- Vaccinaties
- Vakantie
- Vergiftiging
- Verzorging
- Veulen
- Video's
- Vlo en teek
- Voeding hond
- Voeding kat
- Voeding paard
- Vruchtbaarheid
- Vuurwerkangst
- Weerstand
- Winter
- Wormen
- Ziektes
6 Resultaten
Verlatingsangst bij honden
Het is best lastig voor honden om alleen thuis te zijn. Dat is ook wel logisch, u gaat weg en uw hond moet zich alleen redden zonder te weten wat er gaat gebeuren. Uw hond mist u dan als steun en toeverlaat. Gelukkig wennen veel honden hier al gauw aan, maar er zijn ook honden die een soort verlatingsangst ontwikkelen. Het gedrag wat daarbij optreedt kan heftig zijn. Dat geldt voor de hond, maar ook voor u als zijn of haar baasje.
Hoe herken ik een hond met verlatingsangst?
Honden met verlatingsangst vertonen een zelfde soort probleem gedrag. Ze zijn vaak erg op u of een van uw huisgenoten, hun baasje, gesteld en volgen u overal. Ze zijn te aanhankelijk. Doordat u een bepaalde routine in uw gedrag heeft, weet uw hond dat u ieder moment uw huis en zijn huis kan verlaten.
Symptomen van verlatingsangst bij uw hond
Onrustig gedrag in aanloop en bij uw afscheidSlopen van uw spullenIn huis plassen en poepen wanneer u weg bentNiets meer eten en drinken wanneer u niet thuis bentBlaffen, piepen, janken bij alleen zijnKrabben, krassen en graven aan van alles en verstijfd staren naar deur of raamIJsberen, braken, rillen, hijgen en andere stress signalen vertonenOverdreven blij en uitgelaten zijn wanneer u weer thuiskomtAl met al best zielig om uw huisdier dit te laten meemaken. Aangezien u zeker vaker weg bent, is het zaak te voorkomen dat uw hond zich zo ellendig gaat voelen.
Hoe kan een hond van verlatingsangst afkomen?
Hoe went u uw hond aan het alleen zijn? Wat te doen met een hond met verlatingsangst?
Neem niet langer uitgebreid afscheidMaak weinig tot geen ophef te maken over het feit dat u weggaat of terugkomt. Het openen of dichtdoen van de voordeur zou een normaal onderdeel van het leven van uw hond moeten zijn, geen wereldschokkende gebeurtenis.Gebruik afleiding strategischHoudt de geest van uw hond bezig wanneer u weg bent, waardoor uw hond niet langer denkt aan het gemis van u, zijn baasje. Hondenpuzzels zijn daarbij waardevol. Doe een deel van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid hondenbrokken in de puzzel. Geef hem de puzzel als u weggaat. Uw hond zal tijdens uw afwezigheid druk bezig zijn en zich zo minder angstig voelen.Maak uw hond ongevoelig voor vertrek signalenSchoenen aantrekken of de autosleutels pakken is wat uw hond vreest, u staat op het punt dat te doen waar ze het meest bang voor zijn – de deur uit gaan. Een effectieve manier om ze te kalmeren bij deze vertreksignalen, is door gemengde signalen af te geven bij deze handelingen. U kunt bijvoorbeeld uw schoenen aandoen maar niet weggaan, uw sleutels halen, maar thuisblijven of de deur openen maar niet naar buiten gaan. Zo raakt uw hond niet in paniek als u naar de voordeur loopt of de huissleutels pakt.Radio aan!Zoek een radiostation op de radio dat veel talkshows uitzendt, zodat uw hond ernaar kan luisteren terwijl u weg bent. Menselijke stemmen zijn meestal een goede oplossing voor verlatingsangst bij honden, omdat het de zekerheid geeft dat ze niet helemaal alleen zijn. Gebruik een benchAfhankelijk van de reactie van uw hond op benchtraining, kan dit helpen om verlatingsangst bij honden te behandelen. Zorg ervoor dat uw hond zich prettig voelt in de bench en het prima vindt om een tijdje in een afgesloten ruimte te verblijven. De bench kan dan zijn veilige plek worden, een gebied waar hij zich op zijn gemak en kalm voelt als u weg bent.Kan verlatingsangst overgaan?
De aanmaak van het stresshormoon zorgt direct voor angst bij honden met verlatingsangst. De hond vindt geen rust en raakt opgewonden en gestrest. Uiteindelijk komt hij zelfs in een overlevingsmodus. Dit betekent een verhoogde bloeddruk, hogere hartslag en de aanmaak van cortisol; het stresshormoon wordt alleen maar meer aangemaakt. Toch kan verlatingsangst bij de meeste honden welk worden verminderd. Helaas niet bij alle honden. Bijvoorbeeld honden uit het asiel of uit het buitenland. Nieuwe eigenaren houden overal rekening mee: onzekerheid, angst, onzindelijk, maar vrijwel nooit met het feit dat het dier hoogstwaarschijnlijk niet alleen kan zijn. Een straathond heeft altijd in een roedel geleefd en is nog nooit alleen geweest. En van een hond uit het asiel kent u nooit zijn volledige achtergrond.
Hoe stopt mijn hond met blaffen als ik niet thuis ben?
Honden die blaffen of huilen als ze alleen thuis zijn, doen dat omdat ze bang en ongerust zijn en hopen dat u snel terugkomt. De emotie is zo sterk, dat een hond niet op zal geven totdat u weer thuis bent. Een hond die moeite heeft met alleen thuis zijn, kan er niet ‘gewoon aan wennen’. Daarvoor is een training nodig.
De training voor honden die al overstuur raken als ze alleen thuis zijn, is niet hetzelfde als voor jonge honden die het überhaupt nog moeten leren. Bij honden met verlatingsproblemen moeten de stappen die u in de training neemt vele, vele malen kleiner zijn. Zo klein dat uw hond tijdens de oefeningen helemaal niet blaft, huilt of jankt.
Is medicatie nodig voor de behandeling van verlatingsangst bij honden?
Medicatie kan een optie zijn voor de behandeling, maar alleen op advies van een dierenarts en voor extreme gevallen van angst.
Natuurlijke supplementen zijn meestal een goede eerste stap, maar de dierenarts kan in ernstige gevallen sterkere medicatie adviseren. Vraag altijd advies aan uw dierenarts voordat u uw hond medicijnen geeft en geef hem nooit medicatie die bedoeld is voor mensen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleDierenartsenpraktijk HorstThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Audevard middelen voor het paard
Het farmaceutisch bedrijf Laboratoire Audevard is al meer dan 35 jaar de bevoorrechte partner van dierenartsen voor paarden en paardenprofessionals. Deze lange carrière berust op enkele solide garanties.
Onderzoek en ontwikkeling
Formules ontwikkeld door dierenartsenSelectie van zeer effectieve ingrediënten die worden bekrachtigd door klinische studiesEen continue focus op nieuwe ontwikkelingen, zodat u kunt profiteren van de nieuwste geavanceerde wetenschapPrecieze Knowhow
Koude granulatie: hitte kan de eigenschappen van bepaalde ingrediënten wijzigen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor vitaminen waarvan de concentratie sterk afneemt als ze worden blootgesteld aan warmte.Afzonderlijke granulatie van vitaminen en mineralen om interactie en afbraak te vermijden.Veiligheid
Farmaceutisch bedrijf
Antidopingprogramma: De aanwezigheid van dit logo op het etiket waarborgt dat:
de formule geen ingrediënten bevat waardoor de dopingtest een positief resultaat oplevertElke batch van het product wordt geanalyseerd door de LCH (Laboratoire des courses hippiques, Laboratorium voor Paardenrennen). Bestellen Audevard producten
U kunt hier alle Audevard producten voor uw paard met korting bestellen. Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker.
Motorisch assortiment Audevard
Ekyflex Arthro Ter ondersteuning van de gewrichten. Biedt de nodige nutriënten voor het kraakbeen van paarden waarvan de gewrichten sterk worden belast. Ekyflex TendonOndersteuning van de pezen en ligamenten. Essentiële nutriënten voor stevige en elastische weefsels zoals de pezen of ligamenten. kan preventief worden ingezet bij paarden tijdens de training bij gevoelige pezen.Ekyflex OsteoSpecifieke nutriënten voor het paard dat behoefte heeft aan botversterking: Calcium, vitamine D3, MBP, Silica. Kan worden gebruikt bij veulens in de groei.Ekyflex NodoloxMotorisch comfort. Mix van planten: schietwilg, boswelia en quercetin aangevuld met een extra hoeveelheid omega-3. Aangepast aan de voorschriften van de competitie: Dit product bevat salicine, de 6 dosissen van 30 gram korrels en 3 spuiten per dag voor de wedstrijden niet overschrijden.Ekyflex MobilityOndersteuning van de gewrichten. Vloeibare formule op basis van harpagophytum en hyaluronzuur. De toediening van producten met harpagophytum procumbens ten minste 48 uur voor de wedstrijd stoppen.HarpagylConcentraat van Harpagophytum. Formule rijk aan erkend Harpagophytum geselecteerd op kwaliteit. De meest geconcentreerde formule. De toediening van producten met harpagophytum procumbens ten minste 48 uur voor de wedstrijd stoppen.
Ademhalingstelsel Audevard producten
Balsamic ControlComfortabele ademhaling (stof, pollen). Formule speciaal ontworpen voor paarden die zich bevinden in een omgeving met veel pollen, stof,.. Kan gedurende het hele jaar worden gebruikt.Balsamic AirComfortabele ademhaling (koude, lagere temperaturen). Geconcentreerd met etherische oliën (eucalyptus, tijm). Kan worden verstoven in de omgeving.EkybleedInspanning van het ademhalingsstelsel. Nutriënten die zijn aangepast aan de behoeften van het paard tijdens de voorbereiding op ademhalingsinspanningen. Een combinatie van planten voor paarden met een neiging tot bloeden tijdens werkzaamheden.Immuno RSEen supplement voor het paard tijdens de risicoperiode en bij veranderingen in de omgeving (koude periode, verandering van stalgenoot, spenen). Bevat Echinacea en Glucafeed, een ingrediënt waarvoor studies werden uitgevoerd op het paard.
Spijsverteringsstelsel Audevard producten
EkygardOndersteuning van de maag. Complete formule: filmvormend effect, selectie van aangepaste planten, pre- en probiotica. Gebruik op lange termijn.Ekymash BoosterVerteringscomfort. Uitgebreide formule: bevat psyllium, tijm en pepermunt. Voor gebruik bij paarden bij de hervatting van het voeren. Vloeibare formule, makkelijk toe te dienen.Bo Yea Sacc UltraVangt mycotoxines, pre- en probiotica. Innovatieve formule die pre- en probiotica combineert met een selectieve mycotoxinebinder. Ondersteuning van het voer, aangepast aan verschillende situaties: tegenvallende prestaties, gewichtstoename, zogen, ..
Spieren Audevard producten
Myostem MassOntwikkeling van de spiermassa. Draagt bij in het voorzien van de essentiële nutriënten voor de spieren naar de behoefte van het paard. Dit is de meest geconcentreerde formule hiervoor.Myostem ProtecVoor de spierweerstand. Geconcentreerde formule met antioxidanten: vitamine E en Selenium, SOD. Biedt aanvullende lysine.
Audevard product voor de voorbereiding op inspanning
Redplex+Voor kracht en prestaties. Bedoeld voor paarden in training, tijdens de wedstrijdperiode of wanneer de topvorm van het paard afneemt… Zichtbare tevredenheid vanaf de eerste week van gebruik.
Herstel producten van Audevard
EkyrenalVoor de herstelfase. Exclusieve formule op basis van mariadistel, cactusvijg en paardenbloem. Te gebruiken na de inspanning, bij verandering van het voer of wisseling van seizoen. Met aroma van abrikoos.VetidralElektrolyten. Aanvulling van elektrolyten bij sterke transpiratie. Met aroma van appel.
Audevard producten voor het gedrag
ZzenVoor angstige en “hete” paarden. Ondersteuning voor paarden die gevoelig zijn voor stress door trainingen, een wedstrijd, transport of verandering van omgeving. Heeft geen invloed op de werkwilligheid of de sportieve prestaties.Confidence EquineRustgevende feromonengel. Richt zich op de focus en de concentratie van het paard. Per dosis verpakt. Vermindert de prestaties niet.
Hoef producten van Audevard
BiotinumVoor de hoeven, vacht, manen en staart. D-Biotine (20mg/dag) van hoge kwaliteit en Keracomplex, voor de groei van het hoornweefsel, de vacht, manen en staart. Pure “biotine” binnen handbereik.Hoof BiotineVoor beschadigde hoeven. Biedt de nutriënten die nodig zijn voor de opbouw van beschadigde hoeven en hoornweefsel: 20 mg/dag van D-Biotine en specifieke planten. Unieke formule met een combinatie van nutriënten en planten.
Neonatalogie producten van Audevard
NurteneOntwikkeld voor de fokkerij ter voorbereiding van het dekseizoen. Voor fokmerries en hengsten.LactofoalAangepaste melk voor veulens. Specifieke melk die het nutriëntenprofiel van de moedermelk nabootst om te voldoen aan de specifieke behoeften van het veulen (proteïne-niveau, vetstoffen). Bevat geen palmolie.Bonutron StartVoor de groei en vitaliteit van zeer jonge veulens. Formule die geconcentreerde mineralen en vitaminen en estherische muntolie bevat voor veulens tijdens de eerste weken van hun leven. Met essentieel koper en zink voor de botten.ImmunofoalVoor het pasgeboren veulen. Exclusieve formule die is aangepast voor pasgeboren veulens die behoefte hebben aan extra immunoglobulines G (IgG). Klaar voor gebruik. Speen kan direct op de fles geplaatst worden.
Audevard producten voor uitwendig gebruik
EkylaxylGel op basis van arnica. Voor de ontspanning van de spieren, voor of na inspanning. Voor een efficiënte massage. Houdt de handen droog en schoon na aanbrengen.Tendilax AntiphlogisticWarme klei. Bij ongemakken aan de spieren of gewrichten na een intensieve inspanning bij sportpaarden. Kan worden opgewarmd in enkele minuten tijd in de magnetron of au bain marie.
CapsiblistVerwarmende gel. Lokaal aanbrengen op de pezen en gewrichten. Met essentieel koper en zink voor de botten. Bevat Capsaicine, er wordt aangeraden om ten minste 6 dagen te wachten om deel te nemen aan een wedstrijd na toepassing van het product.IodblistVerwarmende oplossing. Aan te brengen op de gewrichten. Wekt een zachte warmte op. Dopingvrije formule: kan worden gebruikt tot aan de dag van de wedstrijd.
Insect producten van Audevard
Flymax NanaGeurbescherming. Speciaal geformuleerd om een verfrissende geurige bescherming te bieden rond het paard. Blijft goed op de vacht zitten. Maakt geen vlekken en plakt niet.Flymax DermBeschermende huidlotion. Paarden waarvan de huid gevoelig is geworden tijdens het zomerseizoen door insectenbeten. Op basis van 5 etherische oliën.
Huidverzorgende prodcuten van Audevard
Tifene PommadeVeelzijdige huidcrème. Bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf, zoals water, stof, insecten. Etherische olie op basis van citronella.Tifene GelBeschermende huid hydrogel. Hydrogel verrijkt met hyaluronzuur en estheriche oliën. Beschermend filmvormend effect.
Bestellen Audevard producten
U kunt hier alle Audevard producten voor uw paard met korting bestellen.
Vuurwerkangst bij huisdieren
Zoals ieder jaar zal er rond oud en nieuw weer flink geknald worden. Rond de jaarwisseling komen er weer veel eigenaren op de praktijk voor ‘een tabletje om de hond rustig te houden’. Elk jaar ligt menig hond bibberend in zijn of haar mand. Het plotselinge kabaal wordt als zeer angstig ervaren. Angst is een natuurlijke reactie om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan. Alleen, in het geval van het vuurwerk, kan de hond de angstige situatie niet ontwijken.
Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de hond wat rustiger kunnen maken. Dit geeft natuurlijk geen blijvende oplossing. Beter zou zijn om met de hond te gaan werken, om de hond te leren om te gaan met het vuurwerk. Deze gedragstherapie, soms ondersteund met medicatie, kan een blijvende oplossing geven.
Onze paraveterinair Anneke de Boer heeft enkele tips voor uw hond:
Wat kunt u doen tegen vuurwerkangst bij uw hond?
1. Gedragstherapie
2. Medicatie
3. Feromonen (soort natuurlijke geurstoffen)
1. Gedragstherapie
Het is verstandig om lang (maanden!) voor oudjaar te beginnen om de hond te laten wennen aan vuurwerk geluiden (bijv. d.m.v. een cd met vuurwerkgeluiden). Op deze manier wordt de hond minder gevoelig voor de geluiden en kun je de geluiden in verband brengen met iets wat prettig is, zoals spelen of eten. Het is verstandig deze therapie te combineren met medicatie, dit geeft een beter resultaat. Bovendien is het aan te raden om dit alleen te doen in samenwerking met een gedragstherapeut. Het niet goed uitvoeren van deze therapie kan de honden angstiger maken voor vuurwerk. Het nadeel van deze methode is dat er enkele weken tot maanden voor moet worden uitgetrokken, voor er een duidelijk effect gezien wordt. Echter bij een groot deel van de honden kan op deze manier de angst zeker minder worden.
Het is belangrijk om de omstandigheden voor de hond zo aangenaam mogelijk te maken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een schuilplaats voor de hond te maken. Angstige honden willen zich graag verstoppen, zorg daarom voor een veilig hutje waar hij zich op zijn gemak voelt. Blijf zelf kalm, probeer de hond eventueel af te leiden met een spelletje. Ga de hond zeker niet troosten, maar biedt steun door er te ‘zijn’. Doe de radio of televisie aan (zonder vuurwerk geluiden uiteraard…). Geeft de hond op oudejaarsavond een flinke maaltijd, “een volle buik maakt het dier trager”.
Voor wie helemaal geen medicijnen in wil geven is een Thundershirt een goed alternatief. Dit is een shirt dat je de hond of kat aan kan trekken. Het shirt geeft een geborgen gevoel, waardoor in 80% van de gevallen de angst van het dier vermindert. Dit is prima te combineren met onderstaande middelen.
2. Medicatie
Van oudsher werd er altijd Acepromazine gebruikt. Acepromazine is een middel wat de dieren sedeert, d.w.z. rustiger maakt. Dieren lijken vanaf de buitenkant dus rustig, maar niets is minder waar. Het nadeel van dit middel is dat de dieren gevoeliger worden voor de geluiden om ze heen. Door sedatie kunnen ze niet meer vluchten. Hierdoor zal het volgende jaar de angst verergeren. Dit maakt het middel minder geschikt voor het gebruik voor dit doel. Helaas wordt het middel nog steeds op een aantal plekken verkocht om vuurwerkangst te onderdrukken.
Uw dierenarts heeft vaak een beter alternatief.
Ter ondersteuning is het mogelijk om Zylkène te gebruiken. Dit is een natuurlijk middel dat stressvermindering kan ondersteunen. Het is wel zo dat het verstandig is om hier in de eerste week van december mee te beginnen en door te gaan tot Oud en Nieuw.
3. Feromonen
Er zijn bepaalde stoffen die een teef uitscheidt tijdens de lactatie die rustgevend zijn voor de puppy’s. Deze stoffen zijn chemisch nagemaakt (DAP=dog appeasing pheromone) en kunnen ook angstremmend werken bij volwassen dieren. De feromonen zijn verkrijgbaar als verdamper (Adaptil-verdamper) of als een halsband.Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Lees hier meer over vuurwerkangst:
Tips vuurwerkangst Rustige jaarwisseling voor uw hond
Vuurwerkangst voorkomen bij de hond
Tips vuurwerkangst huisdier
Onze 9 tips bij Vuurwerkangst
1. Als u denkt dat de kans bestaat dat er vuurwerk zal worden afgestoken, blijf dan thuis of zorg dat een andere volwassene in huis is. Laat nooit uw hond of kat alleen, die mogelijk zeer angstige of fobische reactie op het afsteken van vuurwerk zal hebben. 2. Zorg dat u uw hond op tijd uitlaat op oudjaarsavond. Laat uw hond aangelijnd uit, zodat hij/zij niet kan wegrennen als hij/zij ergens van schrikt. Houd uw kat altijd binnen met oudjaarsavond of wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. 3. Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken, jaloezieën en deuren dicht. 4. Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan. 5. Mocht u zelf schrikken van het afgestoken vuurwerk, zorg dat u snel herstelt en het goede voorbeeld geeft aan uw huisdier. 6. Als uw hond volledig in paniek raakt. Negeer uw dier niet! Blijf bezig met wat u aan het doen was, maar praat wel tegen uw dier op een rustig, kalmerende en normale manier. Geef een dier dat volledig in paniek is een ‘lichte massage, bijv. tussen de schouderbladen van de hond’. Dan is de houding van het baasje namelijk anders. Niet troostend (ongerust) maar verzorgend (kalm en zelfverzekerd) . In zo’n situatie is het leervermogen van het dier nul en kan het aaien niet als belonend worden ervaren (drs. D Planta). Anders is het beter om niet te aaien. 7. Sommige dieren hebben angst remmende medicatie (uitsluitend op voorschrift van uw dierenarts) nodig. Geef uw dier zijn/haar medicatie op tijd. Beter te vroeg dan te laat. Bent u hier te laat mee en is uw dier al angstig, dan zal de medicatie mogelijk niet voldoende werken. 8. Ook kunt u oordoppen, een koptelefoon en/of brillen (speciaal ontwikkeld voor honden) gebruiken om de prikkels van vuurwerk te verminderen. Gebruik deze echter niet zomaar oefen wel met uw dier van te voren. 9. Beloon uw dier als hij/zij gewenst gedrag vertoont op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken of tijdens het trainen van geluiden.
Relax middelen die kunnen ondersteunen
Stressvermindering ondersteunende pillen zoals Zylkene, Telizen en Adaptil.
Kleding die helpt zoals het Thundershirt.
CD “Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden” en de CD “Tinley gedrags therapie“.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected] Drs. Robin Holle Lees hier meer over vuurwerkangst: Vuurwerkangst bij huisdieren Rustige jaarwisseling voor uw hond Vuurwerkangst voorkomen bij de hond
Een rustige jaarwisseling voor uw hond
Oudejaarsavond een nachtmerrie voor uw hond?
Oudejaarsavond, voor de meesten van ons een groot feest, voor dieren en dan vooral honden een ware nachtmerrie. Een trillende, jankende, kwijlende en hyperventilerende hond die uit angst de verf van de deuren krabt, stoelpoten aanvreet of uw nieuwe panty’s vernielt zal in veel huishoudens geen onbekend tafereel zijn. Toch kunt u met een paar kleine ingrepen de ellende van uw huisdier wat verzachten.
Houdt uw hond binnen
Hou uw hond rond de jaarwisseling in elk geval binnen en laat het dier in de uren voor en na 00.00 uur aangelijnd uit. Laat de hond zo min mogelijk alleen en leidt hem af. U kunt de hond ook in een afgesloten rustige ruimte zetten met dichte rolluiken of gordijnen en wat afleiding zoals bijvoorbeeld muziek. Bij uw dierenarts zijn ook kalmerende tabletjes (Cerenia) verkrijgbaar.
Elders onderbrengen
En als dergelijke maatregelen eerdere jaren niets uitgehaald hebben of als in uw buurt om 00.00 uur echt de hel losbarst kunt u uw hond misschien beter tijdelijk ergens anders onderbrengen op een rustige plek. Bij familie, vrienden of een pension. De meeste dierenpensions liggen buitenaf dus daar heeft uw huisdier in elk geval een rustige nacht.
Volg een vuurwerkcursus met uw hond
Voor dit jaar te laat, maar misschien voor volgend jaar het overwegen waard is een speciale cursus voor uw hond. Op diverse plaatsen worden in de weken voorafgaand aan oudejaarsavond cursussen georganiseerd om honden zogenaamd vuurwerk-vrij te maken. Door de dieren onder goede begeleiding bloot te stellen aan de geluiden en lichteffecten van vuurwerk kan de angst grotendeels verdwijnen.
Alvast een gelukkig nieuwjaar voor u en uw hond.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Drs. Robin HolleDierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Lees hier meer over vuurwerkangst:Vuurwerkangst bij huisdierenTips vuurwerkangstVuurwerkangst voorkomen bij de hond
Vuurwerkangst voorkomen bij de hond
Tabletje om de hond rustig te houden
Zoals ieder jaar zal er rond oud en nieuw weer flink geknald worden. Rond de jaarwisseling komen er weer veel eigenaren op de praktijk voor ‘een tabletje om de hond rustig te houden’. Elk jaar ligt menig hond bibberend in zijn of haar mand. Het plotselinge kabaal wordt als zeer angstig ervaren. Angst is een natuurlijke reactie om gevaarlijke situaties uit de weg te gaan. Alleen, in het geval van het vuurwerk, kan de hond de angstige situatie niet ontwijken.
Er zijn verschillende medicijnen op de markt die de hond wat rustiger kunnen maken. Dit geeft natuurlijk geen blijvende oplossing. Beter zou zijn om met de hond te gaan werken, om de hond te leren om te gaan met het vuurwerk. Deze gedragstherapie, soms ondersteund met medicatie, kan een blijvende oplossing geven.
Tekenen dat een hond angstig is voor vuurwerk
Iemand die zijn dier goed kent zal meteen merken dat er wat aan de hand is en dat het dier angstig is. Deze zal zich ‘anders dan anders ’ gedragen. De ene hond zal wegkruipen in een hoekje (passief), terwijl de andere heen en weer rent en blaft (actief). Beide typen honden kunnen even angstig zijn! Verschillende gedragingen waaraan je kan zien of je hond angstig is, zijn bijvoorbeeld: vluchten, ergens onder zitten/schuilen, trillen, hijgen, kwijlen, grote pupillen, lage houding, vocaliseren (blaffen/grommen/janken), verhoogde waakzaamheid, anaalklieren legen, incontinentie of juist niet willen poepen/plassen en niet/minder willen eten.
Het probleem van vuurwerkangst
Een groot deel van de honden met vuurwerkangst zal ook angstig reageren op andere geluidsprikkels, zoals onweer of een knallende deur. Vaak wordt dit erger naarmate de dieren ouder worden. De angst begint dan met één specifieke situatie, maar breidt zich steeds verder uit. Dit noemen we generalisatie. Vaak gaat het ook samen met verlatingsangst. Het spreekt voor zich dat dit voor zowel hond als baas geen wenselijke situatie is. Voorkomen van het ontstaan van angst en vroegtijdig ingrijpen als de hond angstgedrag vertoont, zijn dus extra belangrijk.
Er zijn vier belangrijke maatregelen die u als eigenaar kunt nemen
Gedragstherapie
Omgeving aanpassen
Medicatie
Feromonen (soort natuurlijke geurstoffen)
1. Gedragstherapie vuurwerkangst
Het is verstandig om lang (maanden!) voor oudjaar te beginnen om de hond te laten wennen aan vuurwerkgeluiden (bijvoorbeeld m.b.v. een vuurwerk-CD of via de gratis te downloaden geluiden op https://soundcloud.com/dogstrust/sets). Op deze manier wordt de hond minder gevoelig voor de geluiden en kun je de geluiden in verband brengen met iets wat prettig is, zoals spelen of eten. Dit noemen we ‘progressieve desensitisatie en counterconditionering’. Het is de enige manier waarop we de hond écht kunnen leren dat vuurwerk niet eng is.
Het is bij zeer angstige honden verstandig deze therapie te combineren met medicatie, dit geeft een beter resultaat. Bovendien is het aan te raden om dit alleen te doen in samenwerking met een gedragstherapeut. Het niet goed uitvoeren van deze therapie kan de honden angstiger maken voor vuurwerk. Het nadeel van deze methode is dat er enkele maanden voor moeten worden uitgetrokken, voor er een duidelijk effect gezien wordt. Echter bij een groot deel van de honden kan op deze manier de angst zeker minder worden.
2. De omgeving van de hond aanpassen
Gewoon negeren! Dit is een veelgehoord, maar verouderd en foutief advies. Door als baasje de hond weg te sturen of geen steun te bieden, kun je de hond juist angstiger maken. Gelukkig hebben we een aantal tips voor u. Het is belangrijk om de omstandigheden voor de hond zo aangenaam mogelijk te maken en blootstelling aan prikkels zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een schuilplaats voor de hond te maken. Angstige honden willen zich graag verstoppen, zorg daarom voor een veilig hutje waar hij zich op zijn gemak voelt. Laat de hond zelf kiezen waar deze wil liggen, ook als dat verstopt onder het bed of juist tegen je aan op de bank is. Ga de hond zeker niet troosten/aaien, maar biedt steun door er te ‘zijn’. Laat de hond nooit alleen als deze een panische reactie heeft! Blijf zelf kalm, probeer de hond eventueel af te leiden met een spelletje of een speciaal speeltje met voertjes erin. Zet de radio of televisie aan (zonder vuurwerkgeluiden uiteraard…), laat wat lampen aan en doe de ramen/deuren/gordijnen/rolluiken dicht. Laat de hond alleen aangelijnd uit en zoek overdag een rustige plek op voor een lange wandeling, zodat deze zijn energie kwijt kan. Ook kun je ervoor kiezen met je hond naar een vuurwerkvrij vakantiepark te gaan.
Voor extra steun is een Thundershirt® een goed alternatief. Dit is een shirt dat je de hond aan kan trekken. Het geeft een geborgen gevoel, waardoor in 80% van de gevallen de angst van het dier vermindert. Ook zijn er speciale zonnebrillen (Doggles®) en oordoppen (Mutt Muffs®) op de markt voor honden, die de impact van de lichtflitsen en geluiden kunnen verminderen. Voor deze attributen geldt wel dat de hond hier in een rustige periode en vertrouwde omgeving aan moet wennen. Begin dus niet op het moment dat de hond al bang is.
3. Medicatie bij vuurwerkangst
Medicatie alleen is niet de oplossing, maar kan het beste gecombineerd worden met de maatregelen die hierboven genoemd zijn.
Van oudsher werd er altijd Acepromazine gebruikt. Acepromazine is een middel wat de dieren sedeert, d.w.z. suf/slap maakt. Dieren lijken vanaf de buitenkant dus rustig, maar niets is minder waar. Het nadeel van dit middel is dat de dieren juist extra gevoelig worden voor de geluiden om ze heen en paniekerig worden. Door sedatie kunnen ze niet meer vluchten. Hierdoor zal het volgende jaar de angst verergeren. Dit maakt het middel minder geschikt voor het gebruik voor dit doel. Helaas wordt het middel nog steeds op een aantal plekken verkocht om vuurwerkangst te onderdrukken. Het is bekend onder verschillende merknamen, waaronder Vetranquil® en Calmivet®. Kijk dus goed op de verpakking en gebruik deze middelen niet.
Een beter alternatief is vaak te verkrijgen bij uw dierenarts. Deze kan ook met u meedenken over eventuele alternatieve medicijnen.
Als natuurlijk alternatief is het mogelijk om voedingssupplementen te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn Zylkène, Telizen en het Royal Canin Calm diet. Deze zijn op basis van een aminozuur of melkeiwit gemaakt. Er zijn geen harde bewijzen dat ze werken, maar er lijkt wel een redelijk goed effect te zijn bij milde angst. Deze middelen dienen wel langere tijd gegeven te worden. U kunt hier meer lezen over de werking van Telizen. Nieuw verschenen in de dierenklinieken is de Evipet Calm. Evipet Calm is selected by vets, dat wil zeggen dat dierenartsen juist voor dit product gekozen hebben. Zo heeft de Evipet Calm op natuurlijke basis een ondersteunend kalmerend effect op hond en kat.
4. Feromonen
Er zijn bepaalde natuurlijke stoffen die een teef uitscheidt tijdens de melkgift die rustgevend zijn voor de puppy’s. Deze stoffen zijn chemisch nagemaakt (DAP = dog appeasing pheromone) en kunnen ook angst remmend werken bij volwassen dieren. Ze kunnen een goede ondersteuning bieden in stressvolle tijden. De feromonen zijn verkrijgbaar onder de naam Adaptil® in de vorm van een verdamper en een halsband.Voorkomen is beter dan genezen!
Ook voor vuurwerkangst geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Doe alsof vuurwerk de normaalste zaak van de wereld is en zorg ervoor dat uw hond geen vervelende ervaring opdoet. En mocht dat toch gebeuren, dan heeft u vast wat aan onze tips uit dit artikel. We wensen u alvast een fijn oud&nieuw toe met gezelligheid voor mens én dier!
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle Bronnen:
Gedragskliniek voor Dieren, Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht.
PEGD workshop over vuurwerkangst 2016 o.l.v. Valerie Jonckheer-Sheehy, dip. ECAWBM (BM), dierenarts, specialist gedrag & consultant dierenwelzijn.
Lees hier meer over vuurwerkangst:
Vuurwerkangst bij huisdieren
Tips vuurwerkangst
Rustige jaarwisseling voor uw hond