• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
Drs. Robin Holle

Dierenarts

Huid en vacht

Bestel hier de producten voor de verzorging van de huid en vacht van uw paard.

De huid en de vacht van het paard vormen een natuurlijke barrière met de buitenwereld. Een goed aangesloten haarkleed geeft een paard bescherming tegen weer en wind. Dagelijkse verzorging met de juiste materialen en middelen is dan ook van belang.

Zonnebrand bij het paard

Paarden kunnen net als wij zonnebrand oplopen. Zonnebrand bij het paard heeft drie oorzaken: directe zonnebrand (zonder reden), zonnebrand door een leverprobleem en zonnebrand door giftige fototoxische stoffen). Vooral paarden met veel witte aftekeningen zijn gevoelig voor het UV-licht. Het gaat daarbij om de witte huid en niet de beharing. Giftige stoffen kunnen de paardenhuid gevoeliger maken voor UV-licht. Zulke giftige stoffen kunnen zich bevinden in bijvoorbeeld St Janskruid, berenklauw, luzerne en rode klaver, maar ook in bepaalde diergeneesmiddelen. Meest bekende oorzaak van zonnebrand door een leverprobleem is wel het Jacobskruiskruid. Deze plant kan ernstige leverschade geven, waarbij een afvalstof niet meer goed wordt afgebroken en de paardenhuid veel gevoeliger maakt voor zonlicht.

Staart en manenjeuk

Veel paarden hebben last van staart- en manenjeuk, ook wel zomereczeem genoemd. Het paard gaat dan schuren met zijn staart en hals waardoor de haren afbreken en kale plekken kunnen ontstaan. Verwondingen kunnen het gevolg zijn en van daaruit verdere ontstekingen en aantastingen door schimmels e.d. Staart- en manenjeuk wordt veroorzaakt door een eiwit in het speeksel van een vliegje (culicoïdes obsoletes). U kunt hier meer informatie vinden over staart- en manenjeuk bij het paard.

Huidschimmel paard

Een veelvoorkomende oorzaak van huidaandoeningen bij het paard zijn schimmelinfecties. Ringworm is een andere naam voor een schimmelaantasting van het paard. Schimmels zijn sterk en kunnen overleven ook buiten het paard. Overleg daarom altijd met uw dierenarts wat beste aanpak is. Deze kan, afhankelijk van de ernst van de aantasting, een behandeling met een schimmeldodend middel (Imaverol, receptplichtig) voorstellen. Al gaan sommige schimmel infectes ook vanzelf over. Altijd ook de omgeving (stal) en zadel, dekens, borstels mee reinigen.

In overleg met de dierenarts

Het is verstandig de supplementen voor uw paard in overleg met uw dierenarts in te zetten waar nodig. U kunt ook altijd contact opnemen met onze klantenservice hierover. Zij overleggen dan met onze paardendierenartsen. Bel 077-3030067 (op werkdagen van 9 tot 17 uur).