

Tips en advies uit de dierenkliniek
Op basis van de vragen die wij krijgen in de dierenkliniek hebben wij hier onze tips en adviezen voor u klaar gezet.
Categorieën
-
- Algemeen
- Hond
-
Kat
- Paard
- Konijn
- Cavia
- Kleindier
- Chirurgie
- Euthanasie
- Gebit
- Gedrag
- Gewrichten
- Goede doelen
- Hoeven
- Kalmering
- Kanker
- Klantenservice
- Luchtwegen
- Maag
- Neurologie
- Onderweg
- Oor en oog
- Ouderdom
- Overgewicht
- Pijnstillers
- Puppy en kittens
- Sally's stories
- Spijsvertering
- Staart en manen
- Urinewegen
- Vaccinaties
- Vakantie
- Vergiftiging
- Verzorging
- Veulen
- Video's
- Vlo en teek
- Voeding hond
- Voeding kat
- Voeding paard
- Vruchtbaarheid
- Vuurwerkangst
- Weerstand
- Winter
- Wormen
- Ziektes
258 Resultaten
Zonlicht en het humeur van uw dier
Net als bij mensen heeft zonlicht een grote invloed op het welzijn van dieren. Honden, katten, paarden, konijnen en cavia’s zoeken instinctief de zon op, en dat is niet zonder reden. Zonlicht speelt een cruciale rol in de aanmaak van serotonine en melatonine, twee hormonen die het humeur en het bioritme reguleren. Maar hoe werkt dit precies, en waar moet u op letten om overmatige blootstelling te voorkomen?
Van somber naar speels: Max ontdekt de zon
Max, een zevenjarige Labrador, leek de laatste tijd lusteloos. Hij sliep veel, had minder zin om te spelen en leek minder enthousiast tijdens wandelingen. Zijn eigenaar, Karin, maakte zich zorgen. Toen de winter overging in de lente, merkte Karin iets op: zodra de zon vaker scheen, werd Max actiever. Hij begon weer enthousiast achter ballen aan te rennen en lag tevreden te zonnebaden in de tuin.
Dit is geen toeval. Net als bij mensen stimuleert zonlicht de aanmaak van serotonine in de hersenen, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Onderzoek toont aan dat blootstelling aan natuurlijk daglicht de serotoninespiegel verhoogt, wat een positieve invloed heeft op het gedrag en de gemoedstoestand van dieren.
Serotonine: het ‘gelukshormoon’
Zonlicht stimuleert de productie van serotonine in de hersenen. Serotonine draagt bij aan een stabiel humeur en een gevoel van welzijn.
Hond en kat – Veel honden en katten zoeken instinctief een zonnige plek op om te liggen. Dit helpt bij de aanmaak van serotonine en kan bijdragen aan een ontspannen en tevreden houding.
Paard – Bij paarden heeft daglicht niet alleen invloed op het humeur, maar ook op hormoonregulatie en seizoensgebonden gedragingen, zoals vachtwissel en voortplanting.
Konijn en cavia – Knaagdieren die regelmatig natuurlijk licht krijgen, vertonen vaak actiever en socialer gedrag dan soortgenoten die uitsluitend binnen worden gehouden.
Melatonine en het bioritme
Naast serotonine speelt ook melatonine een belangrijke rol. Dit hormoon reguleert het slaap-waakritme en wordt voornamelijk aangemaakt in het donker. Zonlicht remt de productie van melatonine, waardoor dieren overdag alerter en energieker zijn.
Paarden en knaagdieren – De lengte van de dagen beïnvloedt de melatoninespiegel en daarmee het natuurlijke ritme van paarden en knaagdieren. In de winter, als de dagen korter zijn, produceren ze meer melatonine, wat leidt tot meer rustmomenten en bij paarden een dikkere vacht.
Honden en katten – Hoewel honden en katten minder afhankelijk zijn van daglengte, kan een gebrek aan natuurlijk licht leiden tot een verstoring van hun slaapritme en een lagere activiteit overdag.
Zonlichttekort en de invloed op stemming en gedrag
Net als bij mensen kan een tekort aan zonlicht negatieve gevolgen hebben voor het humeur van dieren. In de wintermaanden, wanneer de dagen korter zijn, kan dit leiden tot een afname van serotonine, waardoor dieren lustelozer en minder actief worden. Bij paarden en knaagdieren kan dit effect sterker zijn vanwege hun afhankelijkheid van daglicht voor hun natuurlijke ritme.
Bij binnen gehouden dieren, zoals huiskatten of konijnen die nooit buiten komen, kan een chronisch tekort aan zonlicht zorgen voor een verstoord slaapritme en minder energie overdag. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende natuurlijk daglicht of, indien nodig, speciale daglichtlampen die natuurlijk zonlicht nabootsen.
Veilig genieten van de zon
Hoewel zonlicht essentieel is voor een gezond humeur, is overmatige blootstelling niet zonder risico’s. Zonnebrand, oververhitting en uitdroging kunnen bij dieren net zo goed voorkomen als bij mensen.
Zorg voor voldoende schaduw en vers water.
Vermijd intensieve inspanning in de volle zon.
Bescherm gevoelige huidgebieden, zoals de neus van paarden en lichtgekleurde honden en katten, met een dierenvriendelijke zonnebrandcrème.
Laat konijnen en cavia’s niet in direct zonlicht zonder schuilmogelijkheden.
Conclusie
Zonlicht heeft een directe en bewezen positieve invloed op het humeur van dieren. Het stimuleert de aanmaak van serotonine, reguleert het bioritme via melatonine en draagt bij aan een stabiel en evenwichtig gedrag. Door te zorgen voor voldoende daglicht, kunnen honden, katten, paarden en knaagdieren optimaal profiteren van de voordelen van de zon, mits ze goed beschermd worden tegen de mogelijke nadelen.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Zeldzame ziekten bij hond, kat, paard en konijn: herken de signalen
Op 28, dan wel 29 februari, is het de Dag van de Zeldzame Ziekten, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor mensen met een zeldzame aandoening. Maar wist u dat ook dieren te maken kunnen krijgen met zeldzame, vaak moeilijk te herkennen ziekten? Hoewel deze aandoeningen in Nederland en België weinig voorkomen, kunnen ze een grote impact hebben op de gezondheid van uw hond, kat, paard of konijn. In deze blog bespreken we per diersoort drie zeldzame ziekten, zodat u beter voorbereid bent als uw dier onverklaarbare klachten vertoont.
Zeldzame ziekten bij honden
Lymfangiectasie – Dit is een ernstige darmaandoening waarbij de lymfevaten in de darmwand verwijden, wat leidt tot eiwitverlies en spijsverteringsproblemen. Symptomen zijn chronische diarree, gewichtsverlies en vochtophopingen. Een aangepast dieet en medicatie kunnen de symptomen verlichten.
Idiopathische trigeminusneuropathie – Een aandoening van de vijfde hersenzenuw, waardoor honden plots hun kaak niet meer kunnen sluiten en moeite hebben met eten en drinken. De meeste honden herstellen spontaan binnen enkele weken tot maanden.
Narcolepsie – Een neurologische aandoening waarbij honden plotseling in slaap vallen, vooral tijdens momenten van opwinding. Dit komt vaker voor bij rassen zoals de Dobermann en Labrador Retriever. Medicatie kan helpen om de aanvallen te verminderen.
Zeldzame ziekten bij katten
Feline dysautonomie (Key-Gaskell syndroom) – Een zeldzame aandoening van het autonome zenuwstelsel die leidt tot spijsverteringsproblemen, verwijde pupillen en moeite met slikken. De oorzaak is onbekend en de overlevingskansen zijn laag, maar sommige katten herstellen met intensieve zorg.
Myasthenia Gravis – Een spierziekte waarbij de signalen van de zenuwen naar de spieren niet goed worden doorgegeven. Katten met deze aandoening kunnen spierzwakte vertonen, moeite hebben met lopen of zelfs plots instorten. Medicatie kan helpen de symptomen onder controle te houden.
Feline idiopathische cystitis (FIC) – Een chronische, stressgerelateerde blaasontsteking zonder duidelijke oorzaak. Katten kunnen vaak naar de bak gaan, pijn bij het plassen hebben en soms zelfs bloed in de urine krijgen. Stressmanagement en een aangepast dieet spelen een grote rol in de behandeling.
Zeldzame ziekten bij paarden
Equine Motor Neuron Disease (EMND) – Een spier- en zenuwaandoening die ontstaat door een langdurig tekort aan vitamine E. Paarden krijgen spierzwakte, trillen en kunnen moeite hebben met staan. Suppletie met vitamine E kan verdere achteruitgang helpen voorkomen.
Lavendel veulensyndroom (LFS) – Een genetische aandoening bij Arabische paarden waarbij veulens geboren worden met een grijs-paarse vachtkleur en ernstige neurologische problemen. Ze kunnen niet staan of drinken en moeten helaas vaak worden geëuthanaseerd.
PSSM (Polysaccharide Storage Myopathy) – Een stofwisselingsziekte waarbij suikers verkeerd opgeslagen worden in de spieren, wat stijfheid, spiertrillingen en zelfs spierafbraak kan veroorzaken. Dit komt vooral voor bij trekpaarden en Quarter Horses. Een aangepast dieet en voldoende beweging helpen de symptomen te beheersen.
Zeldzame ziekten bij konijnen
Encephalitozoon cuniculi (E. cuniculi) – Een parasitaire infectie die het zenuwstelsel en de nieren aantast. Symptomen variëren van scheve kopstand en coördinatieproblemen tot nierfalen. Vroege behandeling met antiparasitaire middelen kan schade beperken.
Atopische dermatitis – Een zeldzame allergische huidaandoening bij konijnen die zich uit in jeuk, haaruitval en huidontstekingen. De oorzaak kan variëren van voedselallergieën tot omgevingsfactoren. Behandeling bestaat uit het identificeren en vermijden van de allergenen, aangevuld met medicatie.
Megacolon syndroom – Een aangeboren aandoening die vooral bij witbonte konijnen voorkomt en leidt tot ernstige spijsverteringsproblemen. Konijnen met deze ziekte hebben vaak last van wisselende ontlasting, gasvorming en buikpijn. Een vezelrijk dieet en medicatie kunnen de symptomen verlichten.
Let op de signalen
Zeldzame ziekten worden vaak laat herkend, omdat de symptomen vaag of onbekend zijn. Vermoedt u dat uw dier een zeldzame aandoening heeft? Raadpleeg dan altijd een dierenarts voor verder onderzoek.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Middellange keten vetzuren voor de hersenen van hond en kat
Energiemetabolisme in het centrale zenuwstelsel
Middellange keten vetzuren (MCT's) kunnen een belangrijke rol spelen in het dieet van uw hond of kat, vooral als het gaat om het ondersteunen van de hersengezondheid. In dit artikel leggen we op een eenvoudige manier uit wat MCT's zijn, hoe ze in het lichaam werken en waarom ze goed kunnen zijn voor uw huisdier, vooral bij ouderdom of neurologische aandoeningen zoals epilepsie.
Hoe krijgen de hersenen energie?
De hersenen hebben energie nodig om goed te functioneren, en die energie komt voornamelijk uit glucose (suiker). Omdat de hersenen geen glucose kunnen opslaan, hebben ze een constante aanvoer nodig. Bij bepaalde ziektes, of naarmate uw huisdier ouder wordt, kan het moeilijker worden voor de hersenen om glucose goed te gebruiken. Dit kan leiden tot problemen met de hersenfunctie.
Wat gebeurt er als de hersenen minder goed glucose gebruiken?
Bij huisdieren met neurologische problemen, zoals epilepsie, kunnen de hersenen moeite hebben om glucose efficiënt te verwerken. Dit probleem komt voor bij mensen, knaagdieren en honden. Ook bij oudere honden en katten zien we vaak dat hun hersenen minder goed glucose kunnen gebruiken, wat kan leiden tot geheugenproblemen en verminderde cognitieve functies.
Hoe werken MCT's in het lichaam?
Wanneer uw huisdier voedsel met MCT’s binnenkrijgt, worden deze snel omgezet in energie. De vetzuren in MCT's worden namelijk in de lever omgezet in ketonen, die direct als brandstof voor de hersenen dienen. In tegenstelling tot andere vetten, die vaak worden opgeslagen als lichaamsvet, worden MCT's meteen gebruikt voor energie. Dit maakt MCT's een snelle en efficiënte energiebron, vooral als glucose minder goed beschikbaar is.
Wat zijn de voordelen van MCT's?
MCT’s hebben verschillende voordelen voor de hersenen van uw hond of kat. Ze kunnen dienen als alternatieve energiebron, omdat zowel ketonen als de vetzuren zelf de hersenen kunnen bereiken. Onderzoek bij honden toont aan dat diëten met MCT’s de hersenfunctie kunnen verbeteren door de energieproductie in de hersencellen te verhogen. Daarnaast kunnen MCT’s helpen om de prikkels in de hersenen beter te reguleren, wat belangrijk is voor een gezonde hersenactiviteit.
Wanneer zijn MCT’s nuttig?
MCT's kunnen vooral nuttig zijn voor honden met epilepsie. Uit onderzoek blijkt dat honden die MCT’s in hun voeding krijgen, minder vaak epileptische aanvallen hebben. Ook gedragsproblemen zoals prikkelbaarheid of problemen met trainen kunnen verbeteren. Honden met epilepsie vertonen vaak al op jongere leeftijd (4-6 jaar) symptomen, en MCT’s kunnen helpen om hun kwaliteit van leven te verbeteren.
Ook voor oudere honden, met of zonder epilepsie, kunnen MCT’s voordelen bieden voor geheugen en leervermogen. Dit is vooral belangrijk bij honden met het cognitieve disfunctiesyndroom (CDS), een aandoening vergelijkbaar met dementie bij mensen. MCT’s kunnen helpen de symptomen van CDS te verminderen en de hersenfunctie van uw huisdier te ondersteunen.
Conclusie: MCT's voor gezonde hersenen
Middellange keten vetzuren kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van uw hond of kat, vooral als ze ouder worden of lijden aan neurologische problemen zoals epilepsie. Ze bieden een snelle en efficiënte energiebron voor de hersenen en helpen bij het behouden van een goede hersenfunctie. Door MCT’s aan de voeding toe te voegen, kunt u de hersengezondheid van uw huisdier ondersteunen en bijdragen aan een langer en gezonder leven.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Hoe wil uw kat geaaid worden?
Katten zijn mysterieuze wezens met een geheel eigen karakter. Of u nu een doorgewinterde kattenliefhebber bent of een nieuwkomer in de wereld van de miauwende viervoeters, één ding is zeker: het begrijpen van hoe en waar uw kat het liefst geaaid wil worden, is de sleutel tot een gelukkige en ontspannen relatie met uw huisdier.In deze blog gaan we samen met "Poesje" dieper in op het gedrag en de lichaamstaal van katten. Poesje is de kat van een jong stel dat helemaal voor haar gaat. We laten zien hoe aaien niet alleen uw kat gelukkig maakt, maar ook u kan helpen om stress te verminderen. En ja, we hebben praktische tips toegevoegd over de beste plekken om uw kat te aaien.De wetenschap achter het aaien van kattenKatten zijn van nature solitair levende dieren, maar door hun domesticatie hebben ze een unieke relatie ontwikkeld met mensen. Toch is het belangrijk om te onthouden dat katten hun eigen regels hebben als het gaat om aanraking. Wetenschappers zoals Dr. John Bradshaw, auteur van Cat Sense, hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar kattengedrag en de manier waarop ze met mensen omgaan.Uit zijn onderzoek blijkt dat katten sociale interactie waarderen, maar vaak op hun eigen voorwaarden. Waar u uw kat aait, speelt hierbij een grote rol. De favoriete plekken van de meeste katten zijn gebaseerd op hun gevoelige zenuwuiteinden en waar ze zich het meest comfortabel voelen.De favoriete aaiplekken van uw katUw kat heeft duidelijke voorkeuren als het gaat om waar ze aangeraakt wil worden. Hier zijn de plekken waar uw kat het meest geniet van uw liefdevolle aanrakingen:
Poesje geniet zichtbaar van de aandacht, met half gesloten ogen en een zachte spin. Poesje ervaart ultieme ontspanning door deze liefdevolle aanraking.
Onder de kinVeel katten vinden het heerlijk om zachtjes onder hun kin geaaid te worden. Deze plek bevat gevoelige zenuwen die ervoor zorgen dat uw kat zich ontspannen voelt. Probeer met uw vingers voorzichtig langs de kaaklijn te strelen en let vooral even op of uw kat haar ogen dichtknijpt van genot.Achter de orenEen andere favoriete plek is achter de oren. Hier is de huid gevoelig, en door zachtjes te kriebelen kunt u al snel een spinnende kat op uw schoot hebben. Tip: Probeer cirkelvormige bewegingen met uw vingers om te zien hoe uw kat daarop reageert.Langs de rugVeel katten genieten van een vooral lange, zachte aai van hun hoofd tot aan hun staartbasis. Dit lijkt hun spiertjes te ontspannen, en sommige katten zullen zelfs hun rug omhoog duwen om het contact te intensiveren. Dat voelt de eerste keer echt heel apart en zelfs een beetje dwingend.Zo ziet u of uw kat geniet van uw geaaiHoe weet u of uw kat het aaien echt prettig vindt? Hier zijn enkele signalen om in de gaten te houden:Spinnen: Dit is het meest bekende teken dat uw kat zich op haar gemak voelt. Maar let op, soms spinnen katten ook om zichzelf te kalmeren bij stress.Ogen half gesloten: Wanneer uw kat ontspannen is, zal ze vaak haar ogen half sluiten of zelfs knipogen als teken van genegenheid.Rug omhoog: Als uw kat haar rug omhoog duwt wanneer u haar aait, is dit een teken dat ze graag wil dat u doorgaat.Wanneer wil uw kat niet geaaid worden?Katten kunnen ook aangeven dat ze even genoeg hebben van al die aandacht. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen om te voorkomen dat uw kat geïrriteerd raakt. Hier zijn enkele tekenen dat u beter kunt stoppen met aaien:Zwiepende staart: Een kat die haar staart heftig heen en weer zwiept, geeft aan dat ze geïrriteerd of overstuur is.Platgedrukte oren: Wanneer de oren van uw kat plat tegen haar kop liggen, is dit een duidelijk signaal dat ze zich ongemakkelijk voelt.Hapgedrag of weglopen: Als uw kat naar uw handen hapt of ineens wegloopt, is dit haar manier om te zeggen dat ze even geen zin meer heeft in fysieke interactie.Aaien en stressreductie: goed voor u én uw katWist u dat het aaien van uw kat niet alleen haar, maar ook uzelf helpt ontspannen? Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat katten stressreductie bij mensen kunnen bevorderen. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Vascular and Interventional Neurology toont aan dat het aaien van een kat kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en een vermindering van cortisol, het stresshormoon.Een praktisch voorbeeld: na een lange werkdag kan het zitten met uw kat op schoot, terwijl u haar rustig aait, helpen om uw zorgen even te vergeten. Dit komt doordat het fysieke contact oxytocine vrijmaakt, het "liefdeshormoon" dat verantwoordelijk is voor gevoelens van rust en verbondenheid.Uit onderzoek blijkt ook dat de aanwezigheid van katten in huis een positieve invloed kan hebben op het humeur van hun baasjes, waardoor ze zich rustiger en gelukkiger voelen. Het simpele ritueel van dagelijks aaien kan dus niet alleen uw kat gelukkig maken, maar ook uw stressniveaus verlagen.Conclusie: luister naar uw kat en geniet samenHet leren aaien van uw kat is een kunst die tijd en geduld vergt. Door goed naar de lichaamstaal van uw kat te kijken en te begrijpen waar ze het liefst geaaid wordt, kunt u haar gelukkig maken en een diepere band met haar opbouwen. En als bonus helpt u zichzelf ook om te ontspannen!Onthoud: elke kat is uniek, dus terwijl de meeste katten genieten van aaien onder de kin of achter de oren, kan uw kat andere voorkeuren hebben. Luister goed naar haar signalen, en u zult beiden genieten van deze liefdevolle momenten.Vragen?Neem gerust contact met ons op: [email protected]. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nlBronvermelding:Bradshaw, J. (2013). Cat Sense: How the New Feline Science Can Make You a Better Friend to Your Pet. Basic Books."The Effect of Pet Ownership on Stress." Journal of Vascular and Interventional Neurology, 2015.
Slakken gevaarlijk voor hond en kat
In Nederland komen veel en steeds meer slakken voor. Slakken met een huisje en vooral ook zonder, de zogenaamde naaktslakken. Alle slakken kunnen gevaarlijk zijn voor hond en kat. Dit komt doordat slakken nare parasieten zoals wormen bij zich kunnen hebben. Deze wormen kunnen honden en katten ernstig ziek maken. Daarom hebben we voor u de naakte slakkenfeiten op een rijtje gezet.
Waar zitten slakken in Nederland?
Slakken en naaktslakken komen alom voor in Nederland. Wist u dat in een gemiddelde Nederlandse tuin bijna 20.000 slakken voorkomen. Al dan niet besmet met de longwormen. En het is ook zo dat er echt hele kleine slakken voorkomen die we met het blote oog bijna niet kunnen zien.
Naaktslakken en slakken met huisje zijn een gevaar voor hond en kat
Welke gevaarlijke wormen zitten in slakken?
Er komen 2 gevaarlijke wormsoorten voor in het slijm van de slak. Dat is de longworm en de Franse hartworm (eigenlijk ook een longworm), ofwel de Angiostrongylus vasorum. Deze longwormen kunnen uiteraard ook voorkomen in andere dieren die slakken eten, zoals knaagdieren, kikkers en vogels.
Welke huisdieren lopen het meeste risico op een longwormbesmetting?
Het zijn vooral honden die risico lopen op een longworm besmetting door slakken. Katten zullen niet zo snel een slak opeten. Wel kunnen katten natuurlijk in contact komen met het slijm van de slak en zo longwormen oplopen. Vooral jonge honden hebben door hun nieuwsgierig gedrag de meeste kans een longworminfectie te krijgen.
Hoe richt de worm uit de slak schade aan bij hond en kat?
Wanneer een hond of kat in aanraking komt met het slijm van een slak of een slak opeet, dan kan hij of zij besmet worden met deze gevaarlijke wormen. Na opname kruipt de larve van de Franse hartworm en ook die van de longworm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen. In de longslagader kunnen deze wormen bij de hond of kat ernstige ziekte beelden veroorzaken.
Wat zijn de symptomen van een longwormbesmetting?
Wanneer een huisdier is besmet met een longworm vanuit een slak dan kunnen we het volgende zien:
Ademhalingsproblemen met name hoesten. Het is alleen niet zo dat een hond met een longwormbesmetting altijd hoest.
Algehele malaise.Weinig of geen eetlust, overgeven, diarree, afvallen.
Ander gedrag.Sloom worden, lusteloosheid, depressief en soms kunnen er ook toevallen optreden.
Bloedstolling stoornissen.Kleine wondjes kunnen heviger bloeden, bloed in de ogen, bleke huid en bleek tandvlies.
Uiteindelijk kan een hond of kat instorten na een lichte inspanning. Wanneer dan pas een behandeling wordt ingesteld is het de vraag of de hond of kat het nog wel redt.
Wat doe ik als mijn hond een (naakt)slak gegeten heeft?
Gelukkig zijn niet alle slakken drager van longwormen. Maar in bepaalde gebieden in Nederland (Flevopolder, Veluwe, Den Haag) is er wel een behoorlijke kans dat dit zo is. Het is dan raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts wanneer uw hond een slak heeft opgegeten. Bij vroegtijdige behandeling worden veruit de meeste honden weer helemaal beter. Een behandeling met Milbemax zal veelal worden ingezet. Om uw huisdier preventief te beschermen tegen deze longwormen is een maandelijkse behandeling met Milbemax noodzakelijk.
Slakkengif ook een gevaar voor hond en kat
Een manier om slakken effectief te bestrijden is natuurlijk slakkengif. Gebruik dit nooit op plekken waar huisdieren voorkomen., beter nog gebruik het nooit. Slakkengif is dodelijk voor hond en kat en er bestaat geen tegengif voor. Wanneer uw hond toch slakkengif heeft opgenomen dan kan alleen snel ingrijpen door uw dierenarts uw hond mogelijk nog redden. Symptomen van een slakkengif opname zijn schuimbekken, braken, wankelen, hoge temperatuur, wijde pupillen, krampen, angst en doodgaan.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Hoe verwijder ik groene aanslag zonder gevaar voor mijn dieren?
Vooral in het voorjaar willen we weer een schone bestrating rondom het huis. Weg met die groene aanslag. Daarvoor gebruiken we meestal een groene aanslag verwijderaar of een algenreiniger. Dat werkt vaak prima, maar kan gevaarlijk zijn voor onze huisdieren.
Groene aanslag verwijderaar ruikt vaak lekker voor dieren
Groene aanslag verwijderaars bevatten vaak chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor dieren als ze worden ingeslikt of in contact komen met de huid. Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze producten en ze buiten bereik van dieren te houden. Juist omdat onze honden, en vooral katten, ze zo lekker vinden ruiken.
Wat doen deze algenreinigers bij onze dieren?
Veel werkzame stoffen (quaternaire ammonium verbindingen) in de groene aanslagreinigers hebben een bijtende werking op slijmvliezen. Vooral van het veel gebruikte stofje didecyldimethylammoniumchloride is dit bekend. Wanneer een kat over een zojuist behandelde bestrating loopt, dan gaat zij daarna haar pootjes schoon likken. Zo loopt ze kans op lelijke zweren op haar tong en wangslijmvlies. Kwijlen en niet meer kunnen eten zijn vaak het gevolg. Het is dus zaak om dit te voorkomen.
Hoe verwijder ik groene aanslag zonder gevaar voor dieren?
Er zijn verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen zonder gevaar voor dieren:
Voorop staat dat waar de zon verschijnt, vaak de groene aanslag verdwijnt. Daarbij bevordert water ook de vorming van mos en algen. Zorg dus voor een goede afwatering. En snoei voldoende om zo de zon te laten schijnen over uw bestrating.
Gebruik heet water en een harde borstel om de aanslag weg te schrobben. Deze methode is milieuvriendelijk en veilig voor huisdieren. Uiteraard kan ook een hogedrukreiniger worden ingezet.
Schuur de groene aanslag (algen, mos) weg met zand. Regelmatig vegen en schrobben met zand op de tegels werkt verrassend goed. Met name brekerzand (invegen nieuwe bestrating) is behoorlijk scherp waardoor het extra schuurt.
Wegbranden van de groene aanslag en onkruid op tegels en bestrating is een prima optie. Een gasfles met een speciaal hiervoor bestemde brander laat alle groene aanslag milieuvriendelijk verdwijnen. Een keer of 4 herhalen tijdens het seizoen en u bent er van af.
Veel mensen gebruiken azijn tegen groene aanslag (mos, algen) op hun terras of bestrating, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu. In Nederland zijn bestrijdingsmiddelen met azijnzuur te koop die particulieren hiervoor wél mogen gebruiken op verharde delen van de tuin. Deze toegelaten middelen zijn veilig mits de gebruiksaanwijzing wordt opgevolgd (bron: RIVM risico’s particulier gebruik azijn).
Gebruik een commerciële reiniger die speciaal is ontworpen om groene aanslag te verwijderen zonder schade aan te richten aan planten en dieren. Lees altijd de instructies en waarschuwingen op de verpakking voordat u het gebruikt.
Ongeacht welke methode u kiest, zorg ervoor dat u de oppervlakte goed naspoelt met schoon water om eventuele resten van de reiniger te verwijderen voordat uw hond of kat weer toegang geeft tot het behandelde gebied.
Toch in aanraking gekomen met groene aanslagreiniger?
Als u vermoedt dat uw huisdier in contact is gekomen met een groene aanslag verwijderaar, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Neem de verpakking van de reiniger dan mee naar uw dierenarts.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Vlooien, teken, zandvliegen en wormen
Allemaal parasieten die uw huisdier het leven flink zuur kunnen maken. De klachten variëren van jeuk, huidallergie, bloedarmoede, gewrichtsklachten, koorts, hartfalen tot zelfs een dodelijke afloop als er niet op tijd behandeld wordt. Uzelf of uw kinderen kunnen een wormenbesmetting oplopen via uw huisdier en vlooien zijn ook niet vies van mensenbloed.
Een "hele grote blij"
Voorkomen is daarom veel beter dan genezen, vooral ook omdat preventie zo kinderlijk eenvoudig is. Wij mensen kennen gelukkig het ongemak van kruipende en zuigende parasieten op onze huid vrijwel niet. Maar kunt u zich wel voorstellen det dieren een "hele grote blij" hebben wanneer ze van dit ongemak zijn verlost? De meeste preventieve middelen bieden bescherming tegen meerdere soorten parasieten. Welk middel voor uw huisdier het beste is hangt af van uw persoonlijke voorkeur en of u bijvoorbeeld binnenkort met uw huisdier naar het buitenland afreist. Vraag bij twijfel uw dierenarts om advies.
Veelgebruikte diergeneesmiddelen
Vlo & Teek
Vlo
Teek
Zand-vlieg
Werkings-duur
Vorm
Scalibor hond
√
√
6 mnd
band
Seresto hond/kat
√
√
8 mnd
band
Advantage hond/kat
√
4 wkn
pipet
Advantix hond
√
√
√
4 wkn
pipet
Frontline hond/kat
√
√
4 wkn
pipetspray
Indoor-X omgeving
√
√
4 wkn
spray
Nieuw: AdTab de smakelijke tablet voor hond en kat tegen vlo en teek werkt 4 weken.
Worm
Spoel,haak,lint,zweepworm
Vorm
Hart-worm
Drontal
√
tablet
Milbemax
√
tablet
√
Panacur
√
tabletpasta
Vitaminthe
√
pasta
Vlooien
Vlooien zijn overal
Vaak wordt gedacht dat als een huisdier niet in contact komt met andere huisdieren, de kans op vlooien heel klein is. Maar niets is minder waar, want vlooien springen zelden over van dier naar dier. Deze aanname geldt alleen als uw huisdier daarnaast ook NOOIT buiten komt. En zelfs dan is een besmetting niet helemaal uit te sluiten. Om te begrijpen hoe uw huisdier besmet raakt met vlooien, en hoe dit is te voorkomen, moeten we de vlooiencyclus nader bekijken.
Vlooiencyclus
Eén vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. De eitjes vallen van het besmette dier af en kunnen overal terecht komen; tuinen, het park, het bos, het hondentoilet, enz. Binnen 10 dagen komen er larven uit. Deze zoeken een donker plekje op. In huis kan dat betekenen in de vloerbedekking of in kieren in een houten vloer. De larven verpoppen zich en kunnen in dat stadium maanden overleven. De vlo komt pas uit als er een nieuwe gastheer in de buurt komt. Ze merken dit door bijvoorbeeld trillingen, warmte of verandering in het licht. Binnen enkele seconden komt de vlo uit de cocon en bespringt hij zijn nieuwe gastheer, luttele seconden later heeft uw huisdier zijn eerste vlooienbeet te pakken en binnen 2 dagen legt de vlo zijn eerste 50 eitjes. De cyclus begint dan weer van voor af aan. Met dit verschil dat nu ook uw huis, tuin en auto besmet worden met vlooien.
Risico’s vlooienbesmetting
Een flinke vlooienbesmetting veroorzaakt niet alleen flinke jeuk maar kan ook kale plekken, korstjes, zweren en allergische reacties tot gevolg hebben. Vlooien zijn ook de belangrijkste overbrengers van lintwormen. Bij jonge en kleine dieren kan een vlooienbesmetting zelfs leiden tot een levensbedreigende bloedarmoede. En vlooien zijn ook niet vies van mensenbloed. Bij een vlooienbesmetting in huis weten ze u ook te vinden.
Heeft mijn huisdier vlooien?
U zult de vlooien zelden zien zitten. Maar als uw huisdier zich regelmatig krabt kunt u met een vlooienkam controleren op vlooien. Kam vooral ook aan de bovenkant van de staartaanzet. De vlooien zijn ook dan niet altijd zichtbaar, maar vaak wel de vlooienuitwerpselen: kleine zwarte korreltjes. Om te controleren of het inderdaad vlooienpoep is kunt u de korreltjes uitwrijven in een vochtige witte tissue. Verschijnen er rode vlekjes dan is het inderdaad vlooienpoep en is uw huisdier besmet met vlooien.
Vlooienbestrijding
Als u de vlooien echt de baas wilt zijn en de cyclus van de vlo wilt doorbreken moet u het hele jaar rond uw huisdier preventief behandelen tegen vlooien. In principe kunt u dan volstaan met alleen de behandeling van uw huisdieren. Gebruik dan wel voor elke soort het juiste anti- vlooienmiddel. Het middel voor honden kan giftig zijn voor katten. Er zijn allerlei soorten anti-vlooienmiddelen verkrijgbaar in de vorm van halsbanden, pipetjes, pillen, sprays en poeder. Vaak zijn het combinatiemiddelen die ook effectief zijn tegen andere parasieten. Wat u gebruikt hangt af van uw persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie het meest geschikte middel is.
Als uw huisdier vlooien heeft, is alleen de behandeling van uw huisdier niet voldoende en moet u grover geschut inzetten. Want bedenk dat de vlooien op uw huisdier slechts 5% uitmaken van de totale vlooienpopulatie. De overige 95% bevindt zich in de directe omgeving in de vorm van eitjes, larven of poppen. Klaar om ook weer toe te slaan.
Vergeet de auto niet
Behandel in dat geval het huis, de mand of deken en vergeet daarbij vooral niet de auto. Gebruik bij voorkeur een langwerkende omgevingsspray omdat vlooien in het popstadium moeilijk te bestrijden zijn. Dagelijks stofzuigen, eventueel met een stukje vlooienband in de stofzuigerzak, is een belangrijk onderdeel van het vlooienoffensief. Omdat vlooien lintwormen overbrengen is het verstandig uw huisdier gelijktijdig te ontwormen.
Teken
Teken zijn overal
Teken zijn kleine spinachtige beestjes die leven van bloed. Teken komen in het hele land voor, ze zitten in de buurt van bomen, in gras, struiken of tussen dode bladeren. Ze worden actief vanaf ongeveer 7°C. Maar door de milde winters van de laatste jaren zijn ze vaak het hele jaar rond actief en dat betekent dat u voortdurend alert moet zijn op teken.
Ze reageren op warmte van passerende zoogdieren en ‘stappen’ dan over. Ze bijten zich vast in de huid en hebben daarbij een voorkeur voor de kop, oren, nek en poten. Maar ze kunnen ook op de rest van het lijf voorkomen. Ze zuigen zich vervolgens vol met bloed en als ze verzadigd zijn, meestal na enkele dagen, laten ze zich weer vallen.
Risico’s teken
Er zijn honderden soorten teken. De teken die in Nederland leven kunnen de Ziekte van Lyme, Babesiose (ook wel tekenkoorts genoemd) en Ehrlichiose overbrengen op uw huisdier.
Klachten Ziekte van Lyme
Rode plek rond de beet
Koorts
Gewrichtsklachten, stijfheid
Hartspier- en nierontstekingen
De klachten kunnen zelfs pas jaren na de besmetting optreden. Lyme wordt behandeld met antibiotica.
Klachten Babesiose
Koorts
Geelzucht
Bloedarmoede
Bloed in de urine
De klachten openbaren zich meestal al 1 of 2 weken na de besmetting. Een Babesiose-besmetting is heel herkenbaar aan de donkerbruin tot rood verkleurde urine. Als er niet tijdig wordt behandeld is een Babesiose-besmetting dodelijk.
Klachten Ehrlichia
Koorts
Sloom
Gebrek aan eetlust
Gewrichtsklachten en stijfheid
Bloed in de urine
Toevallen
Hartproblemen
Ooginfecties
Bij tijdige diagnose is Ehrlichia goed te behandelen met antibiotica, in andere gevallen kan de besmetting dodelijk zijn.
Heeft mijn huisdier teken?
Controleer uw huisdier regelmatig op teken, zeker na een wandeling door bos- of grasachtig gebied. Lang niet alle teken zijn besmet. Maar gezien de grote risico’s is het belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Meestal lozen ze hun besmette maaginhoud pas 24 uur na de beet. Maar het kan al binnen 8 uur zo zijn, blijkt uit recent teken-onderzoek.
Als u direct na de wandeling controleert kruipen de teken vaak nog als kleine spinnetjes door de vacht en plukt u ze er zo uit.
Als de teek zich eenmaal heeft vastgebeten in de huid ziet u alleen nog het achterlijf, dat soms al is opgezwollen door het opgezogen bloed. Dan kunt u beter een speciale tekentang, tekenhaak of tekenpincet gebruiken. Gebruik nooit alcohol, zeep of slaolie! De teek kan dan gaan braken, waardoor uw huisdier juist besmet raakt. Ga ook niet trekken! Want in dat geval kan de teek ook breken en kan de kop van de teek in de huid blijven zitten en een ontsteking veroorzaken. Na het verwijderen van de teek kunt u de huid ter plekke ontsmetten.
Tekenbestrijding
Het verstandigste is het hele jaar uw huisdier te beschermen tegen teken. Gebruik dan wel voor elke diersoort het juiste middel. Er zijn allerlei soorten middelen verkrijgbaar in de vorm van halsbanden, pipetjes, pillen, sprays en poeder. Vaak zijn het combinatiemiddelen die ook effectief zijn tegen andere parasieten. Wat u gebruikt hangt af van uw persoonlijke voorkeur en omstandigheden. Overleg met uw dierenarts wat in uw situatie het meest geschikte middel is.
Zandvliegen
Zandvliegen in Zuid-Europa
Zandvliegen komen in Nederland nog niet voor. Maar als u uw huisdier meeneemt op vakantie naar het Middellandse Zeegebied is het verstandig om het dier preventief te behandelen tegen zandvliegen. Zandvliegjes zijn ‘s avonds en ‘s nachts actief en zijn vooral te vinden in waterrijke gebieden.
Risico’s zandvliegen
Zandvliegjes zijn drager van Leishmania en kunnen dit door een steek overbrengen op uw huisdier.
Leishmania is een parasiet die zich op verschillende plekken in het lichaam kan nestelen. Leishmania kan heel verschillende symptomen hebben die soms pas jaren na de besmetting pas optreden. De ziekte is daardoor vaak moeilijk te herkennen.
Klachten Leishmania
Lusteloos
Koorts
Vergrootte lymfklieren
Gewrichtsklachten
Diarree
Huidklachten
Leishmania kan ernstige nierschade tot gevolg hebben en zelfs dodelijk zijn. Met een medische behandeling zijn de klachten vaak goed te bestrijden, maar wordt het huisdier zelden helemaal parasiet-vrij. Bij veel dieren komen de klachten dan later ook weer terug. Een deel van de besmette dieren overlijdt uiteindelijk aan Leishmania.
Bestrijding zandvliegjes
Omdat besmetting met Leishmania ernstige en vaak dus ook blijvende gevolgen heeft is het raadzaam uw huisdier preventief te behandelen. Een aantal middelen tegen andere parasieten zijn ook werkzaam tegen zandvliegjes.
Ontwormen hond en kat
Hartwormen
Hartwormen in Zuid-Europa
Hartwormen komen in Nederland nog niet voor maar rukken vanuit alle Zuid-Europese landen steeds verder op naar het noorden. Ook in Oost-Europa en de Verenigde Staten komt de hartworm veel voor. Dus als u uw huisdier mee op vakantie neemt naar één van deze regio’s is het verstandig preventieve maatregelen te nemen.
De hartworm wordt verspreid door muggen. Besmette muggen brengen door een beet de larven van de hartworm over op andere dieren. De larven verplaatsen zich door het lichaam naar het hart en de longslagaderen en daar groeien ze in zo’n 3 maanden uit tot wormen. Een volwassen hartworm heeft een doorsnede van 1 mm en kan wel 30 cm lang worden! De volwassen hartwormen gaan op hun beurt ook weer larven produceren.
Risico’s hartworm
De hartworm is de meest gevaarlijke wormenbesmetting voor uw huisdier. De volwassen wormen veroorzaken ontstekingen in het hart en in de longslagaderen. Dit leidt tot een overbelasting van het hart en tot hart- en long falen met uiteindelijk een fatale afloop.
De klachten zijn vaak pas enkele jaren na de besmetting zichtbaar.
Klachten hartwormen
Hoesten
Snel moe bij inspanning
Ademhalingsproblemen
De behandeling tegen hartwormen is moeilijk en ook niet zonder risico. De afstervende wormen kunnen zorgen voor een embolie. Vaak is de schade aan bloedvaten en hart blijvend en herstelt het dier dus nooit meer helemaal.
Bestrijding hartwormen
Gezien de ernstige en blijvende gevolgen is het dus zeer raadzaam om uw huisdier preventief te behandelen als u het meeneemt naar één van deze risicogebieden. Vooral ook omdat de behandeling eenvoudig en veilig is. Bij de meeste middelen moet u beginnen met behandeling een maand voordat u afreist en dit voortzetten tot een maand na thuiskomst.
Spoelwormen
Spoelwormen komen overal voor. Honden en katten krijgen de eitjes binnen door te likken aan hun vacht of door het eten van knaagdieren. Pups kunnen al voor de geboorte of via de moedermelk besmet worden door de moeder. Bij kittens gebeurt dat alleen via de moedermelk. Een spoelworm kan tot 200.000 eitjes per dag leggen. Deze komen via de ontlasting in de omgeving terecht en kunnen daar jaren overleven.
Risico´s Spoelwormen
Spoelwormen beschadigen het darmslijmvlies, de stofwisseling kan verstoord raken en ze kunnen longontsteking of ernstige verstopping veroorzaken.
Bestrijding Spoelwormen
Meestal merkt u niet dat uw huisdier is besmet met spoelwormen. Pas als het dier is behandeld met een ontwormingsmiddel (voor wormen bij de hond en wormen bij de kat) ziet u ze terug in de ontlasting. In dat geval raden we aan de behandeling 4 weken later te herhalen. Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen dieren 4x per jaar te ontwormen. De ontwormingsmiddelen werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.
Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn, bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.
Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.
Haakwormen
Eitjes van haakwormen komen via de ontlasting van besmette dieren in de omgeving terecht. Uw huisdieren, maar ook uw kinderen (denk aan zandbakken!) of uzelf kunnen zo besmet raken. De larven van de haakworm dringen heel gemakkelijk door de huid naar binnen. Haakwormen komen overal in Nederland voor maar vooral bij dieren die in Zuid-Europese landen zijn geweest komen vaak zeer ernstige besmettingen voor.
Risico’s Haakwormen
Haakwormen nestelen zich in de darmen en bijten zich vast in de darmwand. Ze voeden zich met bloed. Daardoor kunnen ze vooral bij jonge dieren ernstige en zelfs levensbedreigende bloedarmoede veroorzaken.
Klachten Haakworm
Gewichtsverlies
(Bloederige) diarree
Lusteloosheid
Bestrijding Haakwormen
Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen dieren 4x per jaar te ontwormen. De ontwormingsmiddelen werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.
Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn, bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.
Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.
Lintworm
De lintworm komt veel voor in Nederland en is ook overdraagbaar op de mens. De lintworm kan binnen 3 weken uitgroeien tot 1 meter! Onze huisdieren raken besmet met lintwormen door de vlo, die een tussengastheer is van de lintworm. Uw huisdier preventief behandelen tegen vlooien is daarom ook heel belangrijk. Maar ook door het eten van rauw vlees kunnen ze besmet raken.
De lintworm is meestal niet zichtbaar. Soms ziet u kleine witte rijstkorreltjes in de ontlasting of in de mand van uw huisdier. Dit zijn segmenten van de lintworm.
Risico’s lintworm
Voor huisdieren is de lintworm niet direct gevaarlijk. Maar voor mensen, vooral kinderen kan de lintworm gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Ontvlooien en ontwormen zijn daarom heel belangrijk.
Klachten lintworm
Jeuk aan anus (sleetje rijden)
Bij ernstige besmetting diarree en vermageren
Bestrijding lintworm
Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen dieren 4x per jaar te ontwormen. De ontwormingsmiddelen werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.
Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn, bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.
Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.
Zweepwormen
Zweepwormen is één van de meest voorkomende wormbesmettingen in ons land bij honden en katten. De eitjes bevinden zich in de aarde en uw huisdier wordt besmet door opeten van de aarde of door het likken aan de vacht. Deze zweepworm is niet besmettelijk voor mensen.
Risico’s zweepworm
Zweepwormen bevinden zich in de dikke en blinde darm. Ze kunnen de darmwand beschadigen en bloedarmoede veroorzaken. Bij een beperkte besmetting heeft uw huisdier geen klachten of symptomen. Maar een zware besmetting met zweepwormen kan dodelijk zijn.
Klachten zweepworm
(Bloederige) diarree
Lusteloosheid
Bestrijding zweepworm
Bij een preventieve behandeling raden we aan volwassen honden 4x per jaar te ontwormen, dit geldt ook voor het ontwormen van katten. De ontwormingsmiddelen werken tegen meerdere soorten wormbesmettingen.
Omdat kittens en pups via hun moeder besmet worden met allerlei soorten wormen en zeer kwetsbaar zijn, bestaat voor hen een strak ontwormingsschema waarbij ze het eerste half jaar 6 x worden ontwormd.
Voor honden en katten en pups en kittens zijn verschillende ontwormingsmiddelen verkrijgbaar.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Meer informatie?
Voor meer informatie over parasitaire infecties bij huisdieren kunt u terecht op de website van het ESCCAP.
Dit is een Europese organisatie van parasitologen die richtlijnen uitbrengt om u te helpen de juiste strategie te kiezen voor uw dier.
Anderen lazen ook:Tekenziekte gevaar hondSeresto vlooien- en tekenbandSeresto halsband hond katAdvantix teek vlo hondVlooien bij de katVakantiekriebels bij uw huisdierTeken en ziekte van Lyme bij de hondHuisdier mee op vakantieTeek bij uw hondTeken en hondenOntwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en katTekenonderzoek in Nederland
De Seresto halsband beschermt hond en kat
Teken en vlooien kunnen bij huisdieren voor problemen zorgen. Het is dus van groot belang om huisdieren tegen deze parasieten te beschermen. Dat kan nu heel gemakkelijk met de Seresto halsband. Deze halsband voor hond of kat biedt volledige bescherming tegen ongewenste beestjes, en dit tot wel 8 maanden lang.
De Seresto halsband
Doodt vlooien en beschermt gedurende 7 tot 8 maanden tegen nieuwe vlooien.
Beschermt tot 8 maanden tegen de ontwikkeling van vlooienlarven in de omgeving.
Zeer geschikt voor honden met een vlooienallergie.
Doodt teken en beschermt uw hond gedurende 8 maanden tegen nieuwe teken.
Doodt bijtende/zuigende luizen bij de hond.
Het unieke veiligheidssysteem zorgt er voor dat uw dier niet verstrikt kan raken.
Seresto is geurloos en irriteert niet.
Veilig voor hond en kat
Seresto is een zeer veilig middel. De band geeft op een constante manier de werkzame stof af en verdeelt deze over het huisdier. De actieve bestanddelen zitten opgeslagen in de polymeermatrix. Slechts kleine hoeveelheden worden afgegeven aan de talglaag van de huid, waar ze gebonden worden. Daarom wordt de band als zeer veilig beschouwd. Dit is bevestigd door een reeks veiligheidsonderzoeken. Uw viervoeter kan dus veilig geaaid worden na aanbrengen van de band.
Hoe werkt de halsband van Seresto?
De Seresto halsband zorgt voor het zogenaamde Hot Foot effect tegen teken.
Een teek die op de huid van uw, door de Seresto band beschermde, huisdier komt, gedraagt zich alsof hij op een hete plaat loopt.
Hierdoor heeft de teek geen tijd zich vast te hechten.
De teek valt op de grond en sterft ter plekke.
Tevredenheid over de Seresto halsband
Seresto is bewezen effectief. Het is een innovatieve halsband die na aanbrengen direct bescherming biedt tegen vlooien. Na 2 dagen is er ook bescherming tegen teken. Deze bescherming tegen teken en vlooien houdt tot 8 maanden aan. Vlooien worden gedurende zeven tot acht maanden direct gedood. De halsband voor katten heeft trouwens een gesp die loskomt als de kat ergens aan vast blijft zitten. Bovendien zit er een breekpunt in de band voor extra veiligheid.
Wat is het verschil tussen Seresto, AdTab, Advantix en Advantage?
U ziet hier de verschillen tussen de Seresto halsband, de AdTab tablet, de Advantix pipet en de Advantage pipet.
Verschillende maten Seresto
Om te zorgen dat de Seresto halsband zijn werk optimaal kan doen, moet hij perfect passen; daarom zijn er verschillende maten.
Voor honden tot 8 kg lichaamsgewicht is er de Seresto Kleine Hond (halsomtrek: tot 38 centimeter). Voor grotere honden (halsomtrek: tot 70 centimeter) is er de Seresto Grote Hond. Speciaal voor katten is er de Seresto Kat. De halsband dient continu gedragen te worden.
Let op bij pups en drachtige dieren
Seresto halsbanden mogen gebruikt worden bij pups vanaf 7 weken en bij kittens vanaf 10 weken. Het gebruik bij drachtige dieren wordt niet aanbevolen.
Hoe doe ik de Seresto halsband om bij mijn dier?
Haal de halsband uit de verpakking.
Plaats deze direct om de nek van uw hond of kat.
Trek de halsband zo ver aan zodat er nog maar 2 vingers tussen de nek van uw dier en de band kunnen.
Knip het overbodige stuk halsband af en gooi dit direct weg.
Voila, that’s all.
In de eerste dagen kan er wat jeuk of rode uitslag ontstaan. Deze klachten moeten binnen één of twee weken verdwijnen.
Seresto halsband voor de hond
De Seresto halsband voor de kat
Kan de Seresto halsband tegen water?
Ja zeker, de Seresto* halsband blijft werkzaam wanneer uw huisdier nat wordt. Er is een studie gedaan naar wat er gebeurt wanneer een hond maandelijks met shampoo gewassen wordt. Ook werd gekeken naar wat er gbeurt wanneer een hond werd ondergedompeld in water. Wat bleek? De werkingsduur van de Seresto halsband tegen teken werd niet echt verkort. Wel vermindert de werking tegen vlooien vanaf de 5e maand na omdoen.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
*Seresto is een in Nederland vrij geregistreerd diergeneesmiddel onder REG NL 108279, REG NL 108279 en REG NL 108285.
Anderen lazen ook:Let op: Nep Seresto banden online te koopWat is het verschil tussen de Seresto band en de Scalibor band?Hoe verwijder ik een teek bij mijn hond?Hoe verwijder ik een teek bij mijn kat?Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Zeven frisse lentetips voor uw hond en kat
De zon breekt langzaam door, de dagen lengen en u merkt dat ook uw dier er zin in heeft.Voorjaar!
We hebben 7 lentetips voor uw hond en kat op een rijtje gezet.
UpdateJonge loslopende honden kennen vaak hun grens niet tijdens het uitlaten. Door het jachtinstinct worden schapen aangevallen, maar ook reekalfjes kunnen daarvan het slachtoffer zijn. Als zo’n kalfje naar hond ruikt, laat moeder ree het in de steek en verhongert het. Door de vele jonge honden zien we juist nu dergelijk ongewild leed bij de dieren in onze bossen. Laat uw hond daarom altijd aangelijnd uit, behalve in de daarvoor bestemde hondenlosloopgebieden.
1. Zwemmen
De zon schijnt volop en het water lonkt, lekker zwemmen. Toch kan juist in het voorjaar het water nog behoorlijk koud zijn. Voorkom dan ook dat uw hond in te koud water duikt waardoor de spieren van uw hond kunnen gaan verkrampen. Is dit toch gebeurd en komt hij rillend van de kou naar u toe, wrijf hem dan zo gauw mogelijk helemaal droog. En wanneer uw hond vaker gaat zwemmen zorg er dan altijd voor dat hij goed beschermd is tegen de ziekte van Weil (Leptospirose), deze kan via ratten vanuit het water worden overgebracht op uw hond.
2. Uw kat naar buiten?
Ook uw kat vindt het heerlijk om buiten te zijn. Hang een belletje aan uw kat dat kan leed bij vogelnestjes voorkomen. Niet altijd, maar het helpt wel. En gaat uw kat voor het eerst naar buiten? Smeer dan zijn pootjes in met bijvoorbeeld roomboter. Dat vindt hij niet fijn en hij gaat er tijdens het naar buiten gaan eens goed voor zitten om het er af te likken. Zo rent hij niet direct overal op af en kan rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Geef hem die dag nog niet te eten zodat hij terug komt met honger. Beloon hem met iets lekkers als hij weer terug komt.
3. Help uw hond of kat verharen
In het voorjaar verharen de meeste honden flink, de winterjas gaat uit. Dat duurt vaak enkele weken en honden vinden het heerlijk om dan flink geborsteld te worden. Ze kunnen er echt verlekkerd bij kijken. Klitten van dood haar worden zo voorkomen en het verharen zelf zet beter door. Kies voor de juiste borstel: een herdershond vraagt om een ontklittingskam, terwijl een kortharige kat baat heeft bij een rubberen borstel. Daarna even afnemen met een vochtige doek al dan niet met een lekker luchtje en uw hond is weer helemaal lentefris!
Heeft uw dier last van hardnekkige klitten of roos? Dan kan een milde, pH-neutrale shampoo speciaal voor hond of kat wonderen doen. Maar let op: niet te vaak wassen, want dat kan de huid uitdrogen. Wist u dat een glanzende, gezonde vacht begint bij de juiste voeding? In de rui-periode kunnen omega 3- en 6-vetzuren uit zalmolie of lijnzaadolie helpen om de huid soepel te houden en haaruitval te beperken.
4. Extra aandacht voor de krolse kat en kater
Als de dagen lengen dan worden zeker katten die veel buiten zijn eerder krols. En krolse katten willen een kater. En ja, katers zijn altijd wel op zoek naar een gewillige poes, zeker als het lente wordt. Kater en poes gaan naar elkaar op zoek en zo kunnen ze een gevaar zijn in het verkeer. En komt een kater een ander mannetje tegen dan is het vaak vechten geblazen. Dat willen we allemaal niet. En al helemaal geen ongewenste kittens. Zorg dus dat u op tijd uw kater en poes hebt laten castreren of houdt ze volledig binnen. En een chip kan ook geen kwaad. Wel zo veilig.
5. Kleine moeite, groot plezier voor uw huisdier
Er is geen kat of hond die zit te wachten op een vlo of teek op zijn lijf. U bent degene die dit kan voorkomen. Neem dan ook tijdig maatregelen. Er zijn online en bij uw dierenarts prima middelen voor uw hond en uw kat beschikbaar. Als band, pipet, tablet of hoe u het maar wilt. Ziet u toch nog een teek? Verwijder deze dan direct met een handig tekenhaakje. En wanneer u meer dieren in huis heeft, behandel ze dan allen tegelijk. Kleine moeite, groot plezier voor uw huisdier.
6. Let op met de berenklauw en de eikenprocessierups
De berenklauw is een prachtige snelgroeiende plant met grote behaarde, klauwvormige bladeren. Voorkom aanraking met het sap van deze plant, rode plekken, jeuk en blaasjes kunnen het gevolg zijn bij u en uw huisdier. Vergelijkbare klachten kan contact met de eikenprocessierups geven. Deze liggen vaak aan de voet van de eik en waaien op u en uw dieren. Let vooral op in de berm. Bij contact kunt u het beste uw dier royaal met water afspoelen en uit het zonlicht halen (berenklauw). Houden de klachten aan, neem dan contact op met uw dierenarts.
7. Kijk uit met de blauwalg, slakkenkorrels en voorjaarsbollen
Blauwalg kan zich bij het stijgen van de temperatuur vooral in stilstaand water ontwikkelen. Laat uw hond nooit zwemmen in water met een blauwalg waarschuwing. Ook voorjaarsbollen zoals de narcis, krokus, tulp en lelie zijn giftig voor honden en katten. Niet zo zeer de plant zelf, maar wel de bol. En strooit u slakkenkorrels bijvoorbeeld bij de hosta’s in uw tuin? Voorkom dat uw dier deze opneemt, ze zijn zeer giftig.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Uw hond en kat ontlasten door wormonderzoek?
Wilt u weten of uw hond of kat wormen heeft? Dat kunt u nu eenvoudig laten bepalen met de wormtest van Trixie (bestel online) en de nieuwe wormtest van Idexx (bij uw dierenarts).
Waarom is testen op wormen belangrijk?
Idexx heeft in heel Europa parken onderzocht op de aanwezigheid van wormen. In Nederland zijn er 20 parken in 5 steden getest. 80% van de parken testte positief op de aanwezigheid van wormen.
bron: Idexx
Idexx heeft uit deze parken 295 verse ontlastingsmonsters van honden geanalyseerd. 1 op de 8 honden testte hierbij positief op wormen.Terwijl 80% van de hondeneigenaren aangaf zijn hond te ontwormen, bleek dat slechts 40% van de eigenaren dit in de afgelopen 3 maanden had gedaan (advies ESCCAP).Dit Dogwalk onderzoek geeft nogmaals het belang aan van het routinematig behandelen dan wel het testen op worminfecties. U vindt hier meer informatie over de wormsoorten en de gevolgen bij de hond en over de wormsoorten en de gevolgen bij de kat.
Welke wormtest is beschikbaar?
De Trixie wormtestMet de Trixie wormtest voor honden en de Trixie wormtest voor katten kunt u gemakkelijk en zonder gedoe thuis controleren op de aanwezigheid van verschillende soorten wormen bij uw huisdier. Deze test is specifiek ontworpen om spoelwormen, zweepwormen, haakwormen, Coccidia en Giardia te identificeren. Bovendien kan de test ook worden gebruikt na een behandeling voor Giardia, om te verzekeren dat de behandeling succesvol is geweest.
De Idexx Fecal Dx antigeentestNieuwe laboratoriumtest voor de meest voorkomende wormsoorten (spoelwormen, haakwormen, zweepwormen en vlooienlintworm). U verzamelt wat ontlasting (2 gram is al voldoende) in een potje en geeft dit af bij uw dierenkliniek (Idexx fecal dx antigeen-test). Binnen een week heeft u de uitslag (per e-mail) in huis.
Wat betekent de uitslag van de wormtest voor mijn huisdier?
De uitslag is negatief; er zijn geen wormen aangetoond in de poep. Dat is prima, u hoeft nu niets te doen.De uitslag is positief; er zijn wormen aangetroffen in de poep. U kunt nu het beste uw hond ontwormen of uw kat ontwormen. Daarbij het advies om na 2 weken nogmaals de wormtest uit te voeren.
Wanneer is het van belang om de poep van uw huisdier op wormen te testen?
Het is zinvol om de poep van uw hond of kat op wormen te testen, wanneer uw huisdier
Rauw vlees te eten krijgt.
Nooit wordt ontwormd.
Alleen ontwormd wordt na vaststellen van een worminfectie.
Jaagt (bijvoorbeeld katten op muizen, vogels, slakken en kikkers).
In huis woont met baby’s, kleine kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een lage weerstand.
Poep eet.
Regelmatig ontwormd wordt. Het is dan verstandig om 1x per jaar te testen op wormen.
Hoe kan ik het beste mijn hond of kat ontwormen?
De ESCCAP geeft deze algemene beslisboom voor het ontwormen van honden.
bron: ESCCAP
De ESCCAP geeft deze algemene beslisboom voor het ontwormen van katten.
bron: ESCCAP
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Dierentip: ruim de ontlasting van uw hond op, zeker na het ontwormen.
Teek verwijderen bij de kat
Ja en dan zit er in één keer een teek op uw kat.
Zo een roodbruin bolletje hangt tussen de haren vastgebeten aan de huid van uw kat. U weet dat teken bloedzuigen en zo gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen dus die teek kan er maar beter zo snel mogelijk af. Hoe eerder hoe beter.
Hoe verwijdert u een teek van uw kat?
Een teek verwijderen is niet zo lastig als het lijkt. U moet het alleen even weten dan gaat het bijna vanzelf.
Teek verwijderen in beeld
Hier ziet hoe eenvoudig het is om een teek te verwijderen bij uw kat.
Hoe verwijder ik op de juiste wijze een teek?
• Gebruik een puntige pincet of een tekentang/tekenpincet/tekenkaart.• Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid beet te pakken en knijp niet in het lichaam van de teek.• Trek met de pincet of tekentang de teek voorzichtig recht uit de huid van de kat.• Irriteer de teek niet met alcohol, olie of vuur, dit geeft meer kans op besmetting.• Desinfecteer het wondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium.• De tekentang/tekenpincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.• Hoe sneller en zorgvuldiger verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting.• Noteer datum en plaats van een tekenbeet.
Moet ik een teek draaien bij het verwijderen van mijn kat?
Er doen veel verhalen de ronde over hoe u nu het beste een teek verwijdert. De één zegt dat u een teek absoluut niet mag draaien en en ander beweert dat u juist moet draaien en en niet mag trekken.Het is niet waar dat een teek zich in de huid schroeft en dat u dus in de tegengestelde richting de teek weer uit de huid schroeft. Volgens parasietenexperts kan de teek er het beste rechtstandig uitgetrokken worden.
Moet ik olie of alcohol gebruiken wanneer ik een teek verwijder?
Het is niet waar dat een teek loslaat wanneer u ze irriteert met vuur of door in ze te knijpen of prikken. Het is ook niet waar dat u een teek kan laten stikken door er bijvoorbeeld olie over heen te smeren. Een teek laat ook niet los door verdoving met alcohol.Het is wel waar dat op welke manier u een teek ook irriteert de kans toeneemt dat de teek juist extra speeksel produceert of maaginhoud opbraakt, waarin zich ziekteverwekkers zouden kunnen bevinden. Haal een teek dus niet met de vingers of met een gewone brede pincet weg want dan is de kans dat er in de teek geknepen wordt alleen maar groter.
Moet ik een teek bij mijn kat direct verwijderen?
Hoe sneller u een teek bij uw kat verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting is. Niet alle teken zijn geïnfecteerd. In Nederland kwam uit het laatste tekenonderzoek dat gemiddeld 20-30% (melding RIVM) van de teken geïnfecteerd zijn met de Borrelia-bacterie, en teken kunnen ook drager zijn van andere ziekteverwekkers.
Wat moet ik doen wanneer een teek niet goed verwijderd is?
Wanneer de teek niet geheel verwijderd wordt, blijven er monddelen van de teek achter in de huid. Hierdoor kan de plek geïnfecteerd raken en kan er zich een ontsteking ontwikkelen. U kunt deze monddelen verwijderen zoals u een splinter verwijdert, bijv. met een gesteriliseerde pincet, maar vaak is het lastig en dan kunt u er beter maar van af blijven. Wat dan nog wel kan helpen is het natmaken van tekenbeet plek om zo de monddelen te verweken.
Wat doe ik met de teek die verwijderd heb?
Plet de teek niet en spoel de teek ook niet door de toiletpot. Gooi de teek weg in een afgesloten doosje of bijvoorbeeld tussen dubbelgevouwen plakband bij het vuilnis. Plakband is ook handig om teken die op uw huid of kleding lopen te verwijderen.Als u de teek wilt testen op de aanwezigheid van Borrelia of andere mogelijke ziekteverwekkers, bewaar de teek dan in een goed afgesloten doosje.
Uw huisdier preventief beschermen tegen teken?
Er zijn diverse effectieve producten verkrijgbaar, zoals tekenbanden, tabletten en druppels voor in de nek.
Vragen?
Neem gerust contact op met ons op: [email protected]
Drs. Robin HolleThuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Hoe zorg je voor je dier als je geldzorgen hebt?
Wanneer je geldzorgen hebt kan het lastig zijn om je dier van de benodigde zorg en voeding te voorzien. Ik ken genoeg verhalen van huisdiereigenaren die aangeven dat ze liever zelf een maaltijd overslaan zolang hun dier maar te eten krijgt. Dit zegt veel over de bijzondere connectie tussen mens en dier, en hoe belangrijk dieren voor ons zijn in ons leven. Maar wat als het financieel gezien écht niet meer lukt?
Wist jij al van het bestaan van de Dierenvoedselbank? Een voedselbank die zich speciaal inzet voor huisdieren van gezinnen die moeten leven onder de armoedegrens. Helaas zijn er in Nederland steeds meer gezinnen die op financieel vlak kopje onder dreigen te gaan. Het leven kan verdomd hard en onvoorspelbaar zijn waardoor mensen plots en ongewild in een financiële crisis belanden. Soms tijdelijk en soms voor langere tijd, het kan iedereen overkomen.
Het emotionele strijdperk van financiële nood en huisdierenliefde
Het gevoel van onmacht en verdriet dat ontstaat wanneer je niet langer in staat bent om zowel jezelf, je gezin als je huisdier(en) financieel te ondersteunen moet vreselijk zijn.
Wanneer de financiële nood echt hoog is dan kan een hulpverleningsinstantie je doorverwijzen naar de voedselbank. Harstikke mooi natuurlijk, dat dit vangnet bestaat en dat er alsnog een verse maaltijd op tafel komt voor het hele gezin.
Een hartverwarmend bezoek aan de Dierenvoedselbank in Weert
Ik werd uitgenodigd door Jack en Truus Weekers om een kijkje te komen nemen bij de Dierenvoedselbank in Weert (Limburg). We werden hartelijk ontvangen met koffie en een heerlijk stuk Limburgse vlaai. Jack en Truus zetten zich samen met een aantal vrijwilligers, met hart en ziel in voor huisdieren, waarvan de baasjes moeilijkheden hebben op financieel vlak. Door de steun van de Dierenvoedselbank krijgen al deze lieve viervoeters alsnog elke dag de benodigde voeding in hun voerbakjes.
Aanmelding en Richtlijnen Dierenvoedselbank
Zodra je wordt aanmeldt bij de Dierenvoedselbank, wordt er gevraagd naar het aantal huisdieren dat je op dat moment hebt. Ook wordt je gevraagd naar het soort dier en of het dier speciale (veterinaire) voeding nodig heeft.
Gedurende de periode waarin je hulp ontvangt van de Dierenvoedselbank voor de dieren die je bij je aanmelding hebt opgegeven, is het niet toegestaan om nieuwe huisdieren aan te schaffen. Dit kan namelijk leiden tot uitschrijving. Dit beleid is bedoeld om te voorkomen dat mensen huisdieren aanschaffen waarvoor ze niet kunnen zorgen. Bij de Dierenvoedselbank staat de zorg voor de dieren altijd op de eerste plaats.
Respect & Privacy en voeding op maat
De exacte hoeveelheid en het type voeding worden door Jack nauwkeurig afgestemd op elk individueel dier en vervolgens zorgvuldig luchtdicht verpakt. Uit respect voor de privacy van de gezinnen worden geen namen gebruikt, maar worden nummers toegekend. Eenmaal per maand worden de voedselpakketten uitgereikt, waardoor je de maandelijkse voeding voor jouw dieren kunt komen ophalen.
Een non-profitorganisatie die zich inzet voor het welzijn van dieren
De Dierenvoedselbank Weert is een non-profitorganisatie die volledig draait op vrijwilligers. Alle voeding, benodigdheden en financiële steun worden geleverd door gulle donateurs.
De organisatie onderhoudt nauwe samenwerkingen met andere goede doelen, waarbij overtollige voeding wordt gedoneerd aan andere stichtingen die zich inzetten voor dieren, en vice versa. Op deze manier wordt er binnen de gemeenschap van goede doelen samengewerkt om de zorg voor dieren te ondersteunen en te bevorderen.
Ook Dierapotheker draagt graag een steentje bij
Bij Dierapotheker hebben we ervoor gekozen om de Dierenvoedselbank in Weert en Stichting Hurmes Dierenthoes in Stramproy als onze vaste goede doelen te steunen. We zullen hen blijven ondersteunen door wekelijkse donaties, waaronder veterinaire voedingen, supplementen en benodigdheden.
Wil jij weten hoe je Dierenvoedselbank Weert kunt steunen?
Heb je voer, manden, kussens, tuigjes, halsbanden of speeltjes die je kunt missen? De Voedselbank verwelkomt deze graag bij een van hun inzamelpunten. Je kunt contact opnemen via [email protected] om een afspraak te maken voor het afleveren van je donaties. Jouw geschonken items zullen worden verkocht, waarna de opbrengst wordt gebruikt om voer en andere benodigdheden aan te schaffen voor de dierenvoedselbank
Mocht je graag een financiële bijdrage willen doen dan kan dit op onderstaand rekeningnummer:
REGIO BANK t.n.v. Stichting Dierenvoedselbank Rekeningnummer: NL20RBRB0898286506 KvK nummer: 58453075https://dieren-voedselbank.nl/
Kan ik ook spullen opsturen naar de Dierenvoedselbank?
Ja zeker! Als jij nog mooie en bruikbare dierenspullen hebt liggen die je niet (meer) gebruikt dan mag je deze opsturen naar de Dierenvoedselbank. Ook ‘opknappers’ zijn welkom. Jack is namelijk ontzettend handig in het opknappen van dingen zoals krabpalen, hondenhokken etc. Na het opknappen zullen deze items verkocht worden via Markplaats en deze opbrengst gaat voor 100% naar de Dierenvoedselbank. De verzendkosten kunnen helaas niet vergoed worden. Als stichting is de Dierenvoedselbank afhankelijk van donaties en subsidie om hun missie te kunnen blijven vervullen. Dit maakt dat financiële middelen beperkt zijn. Wil je graag spullen opsturen dan mag dit naar onderstaand correspondentieadres:
Jack en Truus WeekersT.a.v. DierenvoedselbankAkkerpad 20, 6081 HC, Haelen
Geef Dierenvoedselbank Weert een like op Facebook
Welk dierenwelzijnsdoel raakt jou persoonlijk en waarom?
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen. Voel je vrij om je verhaal te delen als reactie onder mijn blog. Of stuur een email naar: [email protected]
Liefs Sally