• Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
Drs. Robin Holle

Dierenarts

Ontwormen hond

De beste ontwormmiddelen van de dierenarts voor uw hond

Honden en pups moeten regelmatig ontwormd worden. Wij adviseren om volwassen honden 4x per jaar te ontwormen, en pups vaker. U vindt hier onze selectie wormmiddelen van de bekende merken die door dierenartsen worden geadviseerd.

Direct behandelen

Wormen zijn een veelvoorkomend probleem bij de hond. Wormen zijn overal aanwezig en worden gemakkelijk opgenomen. Ze komen in het lichaam van de hond terecht, met name in de darmen. Daar nemen ze voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft. Bovendien kunnen wormen lichaamsfuncties verstoren. Er zijn verschillende soorten wormen waarmee een hond besmet kan worden, waaronder spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen en hartwormen.

Wormen zijn niet alleen schadelijk voor honden, maar ook mensen kunnen er besmet mee raken. Het is daarom belangrijk om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Besmetting kan voorkomen worden door contact tussen hond en mens met wormen te minimaliseren én de hond tijdig en adequaat te ontwormen.

De ervaring van onze dierenartsen in de kliniek leert dat direct behandelen, wanneer u een worm bij uw hond ziet, het beste werkt. Daarbij is het regelmatig gebruik van een wormmiddel, ook als u geen wormen ziet, eigenlijk een must. Jonge dieren, de pups, die altijd spoelwormen bij zich dragen verdienen hierbij extra aandacht.

Volwassen honden het liefst 4x per jaar ontwormen

Volwassen honden kunnen het beste 4x per jaar ontwormd worden (elke 3 maanden dus). Honden van gezinnen met kinderen, kennelhonden en honden die veel buiten leven (zoals jachthonden) kunnen het beste iedere maand ontwormd worden. Buitenhonden en kennelhonden eten in de meeste gevallen vaak en veel poep, waardoor het risico op besmetting groter is. Honden die vrijwel uitsluitend binnen leven kunnen volstaan met 2x per jaar ontwormen. Verder is een goede vlooienbestrijding ook van belang, omdat vlooien lintwormen kunnen overbrengen op de hond. Dit is het advies van onze dierenartsen en ook van het Esccap, de Europese autoriteit op het gebied van parasietenbestrijding van huisdieren.

Pups en spoelwormen

Vrijwel iedere pup is besmet met spoelwormen. Puppies kunnen namelijk vanaf de baarmoeder besmet raken, en ook via moedermelk kunnen wormen bij de pup terechtkomen. Pups kunnen vanaf geboorte het beste iedere 2 weken ontwormd worden, totdat ze 10-12 weken jong zijn. Ontwormen gebeurt dan dus op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Ontworm vanaf 12 weken tot een half jaar maandelijks. Vanaf het moment dat een puppy een half jaar oud is, kan het advies voor volwassen honden opgevolgd worden: iedere 3 maanden ontwormen.

Waar werkt een ontwormingskuur tegen?

Vrijwel alle ontwormingskuren voor de hond hebben een brede werking. Dat wil zeggen dat zij tegen veel soorten wormen werken. Maar niet alle middelen werken tegen bijvoorbeeld de hartworm. Milbemax heeft deze werking wel. Wanneer u uw hond ontwormt dan worden bijna alle aanwezige volwassen wormen gedood. Larven (jonge wormen) zijn minder gevoelig voor de ontwormingskuur.

Welke soort wormmiddelen zijn er voor honden?

De meeste wormmiddelen voor honden hebben een tabletvorm. Vaak zijn dit smakelijke tabletten, die 90% van de honden lekker vinden en dus gemakkelijk inslikken. Deze kunnen bijvoorbeeld ook als beloning gegeven worden. Voor honden die tabletten maar matig opnemen zijn er ook wormmiddelen in pastavorm. Deze pasta kan met het voer gegeven worden. Een enkel wormmiddel is er als spot-on pipet.

Wat is het beste ontwormingsmiddel voor honden? Wanneer u een ontwormingsmiddel voor uw hond koopt, dan kunt u het beste een wormmiddel met een brede werking kopen dat geregistreerd is als diergeneesmiddel. U kunt deze diergeneesmiddelen herkennen aan het REG NL nummer. Veel dierenartsen schrijven Milbemax voor.

Besmetting op mensen voorkomen

Om besmettingen van hond naar mens te voorkomen is ten eerste natuurlijk een goede en frequente ontworming sterk aan te raden. Volg daarnaast onderstaande adviezen op voor het voorkomen van besmetting op mensen:

  • Laat uw hond niet uit op plaatsen waar kinderen spelen. Deponeer ontlasting bij het restafval
  • Verwijder ontlasting die aan de haren van de hond blijft hangen
  • Verschoon regelmatig de ligplaatsen van uw hond
  • Met name in kennels het belangrijk om goed op de hygiëne te letten

 

Wormeitjes in de ontlasting

Vaak horen we dat een hond geen wormen heeft, omdat de eigenaar geen wormen in de ontlasting van zijn dier gevonden heeft. Helaas is dat niet betrouwbaar. De wormen blijven meestal in de darmen zitten en alleen de wormeitjes komen met de ontlasting naar buiten. En die zijn met het blote oog niet te zien. Met ontlastingsonderzoek kan bepaald worden of een dier op dat moment wormeitjes uitscheidt en dus wormen heeft en behandeld moet worden. Er zijn verschillende soorten wormmiddelen verkrijgbaar. Sommigen werken alleen tegen spoelwormen, anderen ook tegen lintwormen en weer anderen pakken ook Giardia aan. Met een ontlastingsonderzoek weet u welk middel het meest geschikt is. Zo kunt u gericht wormen bestrijden bij uw dier.

Door dierenartsen geadviseerd

U kunt bij ons veilige en effectieve wormenkuren voor uw hond bestellen. U vindt hier onze selectie van wormmiddelen van de bekende merken, door dierenartsen geadviseerd. Denk aan Milbemax, Milpro, Drontal, Dolthene en Panacur. Leest u vooral eerst goed de bijsluiter voordat u het product gebruikt. Overigens is het goed om te weten dat er vrijwel nooit bijwerkingen zijn bij het gebruik van de door ons aangeboden merken ontwormingskuren.

Bekijk ook: Anti vlooien hond | Ontwormen kat