Dierentips - Tekenziekte gevaar hond

Geplaatst op 25-04-2018

Tekenziekte gevaar hond

De ziekte Babesiose is een infectie bij de hond die wordt overgedragen door een teek. Vooral honden die terug komen van Zuid-Europese landen hebben kans op een infectie met deze parasiet. Maar ook in de Noord-Europese landen zelf neemt de kans op een infectie toe.

Teek ook in België

De teek, Dermacentor reticulatus, die Babesiose kan veroorzaken komt in Nederland al langer voor en sinds 2017 ook in België. In 2018 is in België bij 2 honden, die niet in het buitenland zijn geweest, Babesiose vastgesteld. Deze honden hebben gewandeld in een natuurgebied in West-Vlaanderen. In Nederland is een nieuw onderzoek gestart naar de verspreiding van en de ziekten bij teken.

Al snel besmetting

We zijn er altijd van uit gegaan dat voor de overdracht van Babesiose de teek een bloedmaaltijd van tenminste 48 uur nodig heeft. Nieuw onderzoek laat zien dat dit al binnen 8 uur kan. Dat komt vooral door de onderbroken bloedmaaltijden waarbij teken van de ene naar de andere gastheer gaan.

Adequate tekenpreventie

Het adequaat voorkomen en bestrijden van teken bij de hond is dus steeds meer van belang om de verspreiding van de ziekte Babesiose tegen te gaan. De voorkeur gaat dan uit naar een tekenmiddel met een snelle + werende (repellende) werking.

 Kijk en bestel in de hondeapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: European Centre for Disease Prevention and Control

Anderen lazen ook:
Tekenziekte gevaar hond
 Seresto vlooien- en tekenband
 Seresto halsband hond kat
 Advantix teek vlo hond
 Vlooien bij de kat
Vakantiekriebels bij uw huisdier
 Teken en ziekte van Lyme bij de hond
 Huisdier mee op vakantie
 Teek bij uw hond
 Teken en honden
 Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Tekenonderzoek in Nederland

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0