Tekenonderzoek in Nederland

Teken zitten niet alleen in bosjes, ook in het gras van uw tuin. Universiteit Wageningen heeft dit in mei 2022 aangetoond met een tekentelling in Nederlandse tuinen.

Conclusie onderzoek WUR teken in tuinen

De conclusie van dit onderzoek is dat teken ook voorkomen

> in kort gemaaid gras
> op een terras met gras tussen de tegels
> in de borders van tuinen

Wij denken dat het goed is dat u dit weet. Niet om u bang te maken, maar wel om er voor te zorgen dat u uw huisdier en uzelf op tijd op teken controleert. En ziet u een teek op de huid? Direct verwijderen!

Kans op beet teek neemt toe

In het bos komen vier tot tien keer zoveel teken voor, maar omdat tuinen intensiever worden gebruikt neemt de kans op een beet daar toe. Eerder werd gedacht dat net gemaaid gras vrijwel tekenvrij zou zijn, maar niets bleek minder waar. Ruim een kwart van de teken werd gevonden in kort gras en zelfs op gazons die dagelijks met een robotmaaier worden onderhouden, zijn flink wat teken gevangen, ziet onderzoeker en bioloog Arnold Van Vliet.

Tekenonderzoek Nederland verspreiding ziektekiemen

In april 2018 is een nieuw tekenonderzoek in Nederland gestart. Met dit onderzoek kan een goede indruk verkregen worden van de verspreiding van de tekensoorten en van de verschillende ziektekiemen die ze bij zich dragen.

20% van de teken is besmet met Lyme

Eerder onderzoek wees uit dat ongeveer 20% van de teken die mensen bijten besmet is met Borrelia Burgdorferi, de verwekker van de ziekte van Lyme. Aangezien er zo’n miljoen mensen per jaar in Nederland worden gebeten door een teek, worden 200.000 mensen gebeten door een besmette teek. 20.000-30.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme. Daarnaast kunnen Nederlandse teken in veel geringere mate besmet zijn met andere ziektekiemen zoals Anaplasma e.d.

Voorkomen van teken bij mens en dier

Om de door teken overgebrachte ziekten zo veel mogelijk te voorkomen is een goede teken preventie bij de mens van groot belang. Maar ook bij de hond en kat. Huisdieren kunnen teken in ons huis en onze tuin brengen. Amerikaans onderzoek leert dat huisdiereigenaren meer risico lopen om teken op het lichaam te vinden dan  mensen zonder huisdier. En Duits onderzoek laat zien dat bij ruim 90% van de honden teken werden gevonden waar bij 71% van de honden tekenbestrijding werd toegepast. Hier bleek dat in meer dan de helft van de gevallen de therapietrouw tekort schoot.

Tekenscanner App

Nieuw onderzoek moet gaan uitwijzen hoe de teek zich in Nederland gedraagt en waar de risico’s liggen voor het overbrengen van ziektes door teken. Voor dit onderzoek kan gebruikt gemaakt worden van de Tekenscanner app. U kunt via deze App de door u gevonden teek opsturen en zo wordt de zogenaamde Teken Heatmap van Nederland in beeld gebracht.

Download hier de tekenscanner app in de Google Play Store of de Apple store


Bron: Tijdschrift voor Diergeneeskunde deel 143 1 april 2018
, WUR 2022

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook:
Tekenziekte gevaar hond
Seresto vlooien- en tekenband
Seresto halsband hond kat
Advantix teek vlo hond
Vlooien bij de kat
Vakantiekriebels bij uw huisdier
Teken en ziekte van Lyme bij de hond
Huisdier mee op vakantie
Teek bij uw hond
Teken en honden
Ontwormen, ontvlooien en teken voorkomen bij hond en kat
Tekenonderzoek in Nederland

Categorie: Vlo en Teek, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -5%
Bundelvoordeel