Teken en ziekte van Lyme bij de hond

In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met een bacterie genaamd Borrelia burgdorferi. Wanneer een hond gebeten wordt door een teek kan deze bacterie overgebracht worden op de hond en kan de hond de ziekte van Lyme ontwikkelen. De ziekte van Lyme kan koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid en kreupelheid veroorzaken. Als na lichamelijk en aanvullend onderzoek door een dierenarts de verdenking Lyme blijft bestaan, kan de hond behandeld worden met een antibioticum. Dit moet gedurende een maand (!) gegeven worden.

Voorkomen is beter dan genezen…

36-48 uur nadat de teek zich vast heeft gebeten in de huid van de hond, wordt de Borrelia bacterie overgedragen. Recent onderzoek wijst uit dat de ziekte Babesiose binnen 8 uur na vastbijten kan worden overgedragen. Het tijdig (binnen 8 uur) en op de juiste manier verwijderen van een teek, kan dus ziekte voorkomen. Een teek kunt u het beste verwijderen met een daarvoor bestemde tekenpincet of tekentang. Dit zijn handige hulpmiddeltjes om de teek netjes te kunnen verwijderen zonder de teek te beschadigen. Als u zorgt dat u een tekentang of –pincet in huis heeft, komt u nooit voor verrassingen te staan als uw hond of kat ineens thuis komt met een teek. In onze klinieken en onze webapotheek Dierapotheker.nl worden diverse tekenhaken, tekentangetjes en andere handige tekenverwijderaars aangeboden.

In de periode maart-oktober wanneer de kans op een tekenbeet het grootst is, is het raadzaam aan tekenpreventie te doen. De Scalibor® halsband en de Advantix® pipet werken goed tegen teken. De Scalibor halsband beschermt de hond gedurende 5 tot 6 maanden tegen besmetting met teken en bloedzuigen door zandvliegen. De band kan tegen water. Een ander goed werkend middel, is Advantix. Dit zijn pipetjes tegen vlooien en teken. Tegen teken werken de pipetten gedurende 4 weken. Deze behandeling moet dus elke 4 weken herhaald worden. Let op: bovenstaande producten zijn alleen voor honden.

Enten

Ook is het sinds kort mogelijk uw hond te enten tegen Lyme. Deze enting mag vanaf 12 weken leeftijd aan de hond gegeven worden en moet na 3 weken herhaald worden. Daarna wordt de hond jaarlijks voor het ‘tekenseizoen’ geënt (februari/maart). Heeft u met betrekking tot uzelf vragen over teken? Kijk dan eens op de Tekenradar.

Vragen?

Dierenarts drs. Robin Holle  kijkt u aan

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vlo en Teek, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau