SDMA, de nierfunctie test voor hond en kat

Wanneer de nieren van uw hond of kat niet meer helemaal in orde zijn dan zien we dit terug in het bloed. Bepaalde stoffen in het bloed zijn dan verhoogd of juist verlaagd aanwezig. Uw dierenarts bepaalt dan meestal het ureum en creatinine gehalte om zo te zien of er sprake is van nierfalen. Er is nu een bepaling mogelijk, de SDMA, die de meest betrouwbare indicatie over nierfalen bij uw hond en kat geeft.

Wat doet de SDMA test?

De SDMA test bepaalt het SDMA gehalte in het bloed van uw hond of kat. En dat SDMA gehalte zegt veel over het functioneren van de nieren. Een verhoogd SDMA gehalte kan wijzen op nierfalen, een lage bloeddruk en op blaas- en plasbuis problemen. Het SDMA stijgt vaak eerder dan het creatinine.

Het unieke aan de SDMA bepaling is dat de hoogte van het SDMA niet wordt beïnvloed door de leeftijd van de hond of kat en ook niet door de mate waarin een dier is gespierd. Dat maakt nog al wat uit. Zo kan het SDMA al verhoogd zijn bij een vermindering van de nierfunctie met 25 tot 40%.

Wat betekent een verhoogd SDMA voor mijn dier?

Wanneer het SDMA in het bloed van uw hond of kat verhoogd is dan kan er sprake zijn van nierfalen. Hoe gaan we om met een verhoogd SDMA?

 1. Blaasprobleem of shock.
  Bij moeilijk plassen en een te vol blijvende blaas is het zeker zaak om aan blaastenen en blaasgruis te denken. Ook uitdroging en shock kunnen SDMA verhogen.
 2. Geen blaasproblemen of shock?
  Dan is nierfalen waarschijnlijk.
  Laat de oorzaak van het nierfalen bij uw hond of kat onderzoeken. Een nier echo en aanvullend urine en bloedonderzoek zijn gewenst.
 3. Bepaal of het nierfalen acuut of chronisch is.
  Bij acuut nierfalen is er een kans dat uw hond of kat volledig geneest. Bij chronisch nierfalen is de kans op een volledig herstel afwezig. De kenmerken van chronisch falen zijn al langer ziek zijn, matig eten en veel drinken, gewichtsafname, een dorre en stugge vacht en op de echo ziet uw dierenarts kleine niertjes.
 4. Drinkt uw dier veel en braakt uw dier?
  Wanneer uw hond of kat te weinig drinkt of uitgedroogd raakt, dan wel blijft braken, dan is opname in een dierenkliniek aan de orde.
 5. Behandeling nierfalen.
  Bij nierfalen zal uw dierenarts de gewenste behandeling instellen. Lees hier meer over nierfalen bij de hond en nierfalen bij de kat.

SDMA is voor de nieren van kat en hond van belang

 • SDMA is een biomarker voor de nierfunctie die sterk is gecorreleerd met de glomerulaire filtratiesnelheid (GFR)
 • SDMA is een gevoelige indicator voor de nierfunctie, die nierfunctieverlies al vanaf 25% aantoont.
 • SDMA is betrouwbaarder dan creatinine als biomarker voor de nierfunctie, omdat SDMA niet wordt beïnvloed door factoren anders dan die voor de nierfunctie.
 • SDMA is een vroeg indicator van doorgaand nierfunctieverlies en stijgt vaak voordat andere parameters stijgen.
 • Een verhoogd SDMA kan ook dienen als indicator voor andere aandoeningen die een indirecte invloed op de nierfunctie kunnen hebben.

U kunt hier meer lezen over hoe om te gaan met de uitslag van de SDMA test

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Bron: Journey of Veterinary Internal Medicine, Idexx-SDMA

Categorie: Blaas en Nier, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.