Uw hond en nierziekte

 

Uw hond en Nierziekte – hoe u het herkent

Hoewel katten er vaker last van hebben, kunnen honden ook nieraandoeningen krijgen en hier ernstig onder lijden. Ongeveer 1 op de 10 honden krijgt ooit een nieraandoening, dus het is de moeite waard om er meer over te weten te komen.

Alle diersoorten hebben hun nieren nodig om afval en onzuiverheden uit het bloed te filteren en om de vocht-, zuur- en zoutbalans van het lichaam op peil te houden. Nieraandoeningen ontstaan wanneer deze nierfuncties aangetast worden en onopgemerkt kunnen ze zich ontwikkelen tot chronische nierziekte.

Wat is chronische nierziekte?

Chronische nierziekte houdt in dat de verminderde werking van de nieren al enige tijd aanwezig is en de nieren onherroepelijk heeft beschadigd. Gelukkig wil onherroepelijk in dit geval niet zeggen dat er niets meer aan te doen is. Veel huisdieren met chronische nierziekte (afgekort tot CNZ) leven met hulp van hun dierenarts en goede, gespecialiseerde voeding een gelukkig, rijk leven.

De beste manier om CNZ te voorkomen of de klachten te verminderen is vroege opsporing. Hoe eerder CNZ wordt ontdekt, des te meer tijd u heeft om de levensstijl van uw hond aan te passen zodat hij zich zo lang mogelijk lekker in zijn vel voelt.

Één van de eerste dingen die veel mensen over CNZ lezen, is dat het lang onopgemerkt kan blijven. Dat komt doordat de symptomen niet direct merkbaar of onduidelijk zijn, maar u kunt ze wel herkennen als u weet waarop u moet letten.

Hoe zie ik of mijn hond een nierziekte heeft?

Het eerste en meest eenvoudige te herkennen teken is dat hij ineens veel meer gaat drinken. Heeft uw hond de laatste tijd meer dorst? Als hij niet alleen meer dorst heeft, maar ook per ongeluk plast of ineens ook ’s nachts moet plassen, dan is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

Waaraan u nog meer kunt zien dat er iets mis is met zijn nieren: vermoeidheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, en in heel ernstige gevallen stinkende adem en overgeven. Ga direct met uw hond naar de dierenarts als hij een of meer van deze symptomen heeft.

Als uw hond al eens een nieraandoening heeft gehad, dan heeft hij een groter risico op CNZ. Aandoeningen die het risico op CNZ kunnen vergroten of de symptomen kunnen verergeren zijn nierstenen, nierontstekingen, erfelijke aandoeningen of kanker.

Gelukkig is er een goede methode om CNZ op te sporen: de SDMA-test. Deze test is een revolutionaire nieuwe manier om CNZ vroegtijdig vast te stellen. Maanden en soms zelfs jaren eerder dan met andere testmethodes. Als uit de test blijkt dat uw hond geen nierziekte heeft, blijft het nuttig om regelmatig de nierfunctie te controleren, zodat eventuele problemen op tijd worden ontdekt.

Wat moet ik doen als mijn hond CNZ heeft?

CNZ is een levenslange ziekte en gaat vaak samen met andere aandoeningen, zoals osteoartritis of verminderde alertheid. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat zowel CNZ als de aandoeningen die daar mee gepaard gaan heel goed te behandelen zijn met de juiste voeding.

Een speciale voeding met weinig fosfor en natrium en gematigde hoeveelheden eiwitten kan de verergering van CNZ aanzienlijk helpen vertragen en de levensduur van honden met CNZ flink verlengen. Van Hill’s Prescription Diet k/d kidney care is klinisch bewezen dat het de gezondheid van de nieren ondersteunt bij honden waarbij CNZ in een vroeg stadium is ontdekt. Dit blijkt uit het SDMA-gehalte, een indicator van de nierfunctie. En in combinatie met een speciale mix van voedingsstoffen voor gezonde gewrichten, zoals die in Hill’s Prescription Diet k/d+Mobility, kunt u uw hond nog jarenlang fit en vrolijk houden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Blaas en Nier, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Hallo Dierenapotheek, Mijn hond Tessa heeft omdat ze twee maal vergiftigd is geweest Royal Canin Gastrointestenal honden brok en vlees uit blik. Mocht ze door onderzoek dat Nierfalen hebben is dit voer dan niet meer goed! Heb dit voer geadviseerd gekregen

    Nee geen tips.

  • Nierfalen hond

    Wanneer uw hond last krijgt van nierfalen dan kan een gepast dieet wenselijk zijn. Zolang uw hond echter goed functionerende nieren heeft, is dit niet aan de orde.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: