Nierfalen kat

Wat is het?

Bij oudere katten komt nierfalen zeer regelmatig voor. Bij nierfalen werken de nieren onvoldoende om de afvalstoffen uit het bloed te filteren. Het gehalte aan creatinine in het bloed geeft weer of de nieren nog voldoende werken. Wanneer de nieren nog voor minder dan 25% werken, zal het creatinine gaan stijgen. Er is nu een bepaling mogelijk, de SDMA, die de meest betrouwbare indicatie over nierfalen bij uw kat geeft. Nierfalen kan acuut of chronisch ontstaan. Bij de chronische vorm zijn de nieren blijvend veranderd. De schade aan de nieren is niet meer te herstellen, maar het is vaak wel mogelijk om verdere verslechtering af te remmen. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder een nierbekkenontsteking, erfelijke aandoeningen (bv. PKD), tumoren en blaasstenen/gruis. De afkorting PKD staat voor Polycystic Kidney Disease. Dit zien we vooral bij Perzen en de Britse Korthaar.

Wat zijn de symptomen?

Symptomen die kunnen wijzen op nierfalen zijn: veel drinken en plassen, slechte eetlust, braken, diarree, gewichtsverlies, spierzwakte (hangende kop en door de poten zakken), slechte vacht en een slechte adem. Vaak worden de symptomen door de eigenaar pas opgemerkt als de ziekte chronisch is geworden.

Hoe stellen we de diagnose?

Door middel van urine- en bloedonderzoek kan nierfalen worden vastgesteld. Er is nu een bepaling mogelijk, de SDMA, die de meest betrouwbare indicatie over nierfalen bij uw kat geeft. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak op te sporen door middel van echografisch onderzoek en eventueel een nierbiopt. Daarnaast is het zinvol om de bloeddruk te meten. Door de oorzaak te achterhalen, kan een gerichte behandeling worden ingesteld en is de kans op verbetering zo groot mogelijk.

Waaruit bestaat de behandeling?

Dit verschilt per oorzaak. In alle gevallen is het belangrijk dat de kat onbeperkt water kan drinken en dat geen medicijnen worden gegeven die schadelijk kunnen zijn voor de nieren. Vaak wordt een nierdieet voorgeschreven en eventueel ook medicijnen om de bloeddruk en het eiwitverlies via de nieren onder controle te houden. Het doel van de behandeling is om de kat zich beter te laten voelen en verslechtering te remmen. Volledig herstel is helaas in de meeste gevallen niet mogelijk. Katten die niet goed willen eten of drinken, kunnen worden opgenomen en een aantal dagen infuus krijgen. Daarnaast wordt dan soms een behandeling ingesteld tegen de misselijkheid.

Is nierfalen te genezen?

Helaas is een chronisch nierprobleem niet te verhelpen. De behandeling is erop gericht om het ziekteproces te remmen en de kat een goede levenskwaliteit te geven. In gevallen van (acute) nierbekkenontstekingen kan bij tijdige behandeling verder schade wel grotendeels voorkomen worden en is (gehele of gedeeltelijke) genezing mogelijk! Een tijdige diagnostiek is dus zeer belangrijk.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Blaas en Nier, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint