De oude hond

Een grijs koppie, wat trager, veel slapen, wat stijver, slechter zien en horen en soms ook gedesoriënteerd. Net als bij ons mensen wordt de leeftijd van uw hond zichtbaar en merkbaar. Helaas worden veel van die kwaaltjes vaak afgedaan met “het hoort bij de leeftijd”. In veel gevallen horen ze ook bij de leeftijd, maar dat wil niet zeggen dat we het ongemak dat met die kwaaltjes gepaard gaat, niet kunnen verlichten. Of in een aantal gevallen  zelfs kunnen verhelpen of juist erger kunnen voorkomen. Het herkennen van de aandoeningen en op tijd behandelen, aangepast voer, een goede verzorging en eventuele preventieve maatregelen kunnen de levensverwachting van uw hond flink verhogen, mét kwaliteit van leven.

De leeftijd van uw hond in mensenjaren

Om een beeld te krijgen van de leeftijd van uw hond wordt vaak een vergelijking gemaakt met mensenjaren. Een veel gebruikte berekening is dat één hondenjaar, gelijk staat aan zeven mensenjaren.  Dit gaat niet helemaal op.  De ware leeftijd van uw hond is sterk afhankelijk van de grootte en het gewicht van de hond. Grote, zware honden worden minder oud dan kleine honden. In deze tabel ziet u links de leeftijd van uw hond, met daarnaast de omrekening naar mensenjaren per categorie hond.

Leeftijd hond  Kleine hond    Middelgrote hond Grote hond 
2 mnd 2 2 2
10 mnd 14 14 14
1 jaar 16 16 16
2 jaar 24 24 24
3 jaar 29 30 31
4 jaar 34 36 38
5 jaar 39 42 45
6 jaar 44 48 52
7 jaar 49 54 59
8 jaar 54 60 66
9 jaar 59 66 73
10 jaar 64 72 80
11 jaar 69 78 87
12 jaar 74 84 94
13 jaar 79 90 101
14 jaar 84 96 108

Als uw hond de leeftijd van 52 mensenjaren heeft bereikt gaan we uit van een senior en moeten we de hond eigenlijk beter in de gaten gaan houden. Dit betekent voor een kleine hond rond de 8 jaar. Een grote hond wordt al als senior gezien als die 6 jaar is.

Wat zijn de kenmerken van een oude hond?

De oudere hond is gevoeliger voor allerlei aandoeningen. Het is daarom belangrijk dat u als eigenaar alert bent op veranderingen in het gedrag, de eetgewoontes en beweging van uw hond. Als u een van de volgende symptomen opmerkt bij uw hond, raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts.

 • Snel moe en kortademig
 • Hoesten
 • Stinkende adem
 • Veel drinken
 • Incontinent
 • Stijf en moeite met opstaan
 • Moeite met eten
 • Opgeblazen buik
 • Sterke gewichtsveranderingen
 • Voelbare knobbels
 • Gedragsveranderingen zoals bijvoorbeeld: veel aanhankelijker, chagrijnig, zich terugtrekken, niet meer alleen kunnen zijn, gedesoriënteerd.

Hoe weet ik of mijn hond dement is?

Wanneer uw hond vergeetachtig wordt of afweziger is, dan kan dat met dementie te maken hebben. Dementie begint vaak ongemerkt. Uw hond zal zich wat meer terug trekken en minder actief zijn. Daarbij zien we dan vaak veranderingen in het dag- en nacht ritme, desoriëntatie, onzindelijkheid en verandering van persoonlijkheid. Dementie is niet definitief vast te stellen. U kunt hier meer lezen over dementie bij de hond.

Ouderdomsaandoeningen bij de hond

Er zijn verschillende klachten die vooral bij de ouder wordende hond kunnen opspelen:

 • Artrose
  Artrose is een pijnlijke gewrichtsaandoening die we vaak zien bij oudere honden.
  Met aangepaste voeding ter ondersteuning van de gewrichten, het juiste gewicht, de juiste beweging, medicijnen en eventueel een operatie, kan artrose redelijk behandeld en afgeremd worden. Een uitgebreid artikel over artrose vindt u hier.
 • Dementie
  Net als mensen kunnen oudere honden een vorm van dementie ontwikkelen. Symptomen zijn veel blaffen, incontinentie, verstoord slaappatroon, verward en gedesoriënteerd.
  Er bestaat geen goede behandeling tegen dementie. Wel kan een aangepast dieet wat verbetering geven. U als eigenaar kunt zorgen voor een rustige omgeving. Vermijd stress, verander weinig in de hond zijn dagelijkse gewoontes en omgeving, houd de hond aan de lijn met wandelen en speel  breinspelletjes.
 • Incontinentie
  Door de leeftijd kan de sluitspier van de blaas wat slapper worden, waardoor de hond zijn plas minder goed kan ophouden. Met medicijnen die de spieren van de blaas en de urinebuis versterken is deze vorm van incontinentie goed aan te pakken.
  Ook kan bij een oudere hond dementie een rol spelen. In dat geval zal hij ook af en toe ongelukjes met zijn ontlasting hebben. Helaas is aan deze vorm van incontinentie weinig te doen. Het is raadzaam uw hond vaak en kort uit te laten.
  Ook kan een onderliggende medische oorzaak incontinentie veroorzaken. Neem daarom in geval van incontinentie altijd contact op met uw dierenarts.
  Een uitgebreid artikel over incontinentie bij de hond vindt u hier. 
 • Gebitsproblemen
  Gebitsproblemen kunnen ondervoeding veroorzaken. Laat het gebit van uw hond regelmatig controleren en de tandplak verwijderen door uw dierenarts. Gele of bruine plekken op de tanden wijzen op tandplak en rode randen aan het tandvlees wijzen op een tandvleesontsteking. Dit alles zorgt behalve voor pijn en slechter kauwen, ook voor een slechte adem. Bedenk dat een gezonde hond geen slechte adem heeft, ook niet de oudere hond.
 • Zicht en gehoor gaan achteruit
  Bijna alle honden op leeftijd krijgen een bepaalde vorm van staar. De lens van het oog wordt troebel en verkleurt  naar blauwgrijs tot wit. Deze aangetaste lens kan eventueel operatief verwijderd worden. Maar de meeste baasjes zullen hier niet voor kiezen in het geval van een hond op leeftijd. Verander zo min mogelijk in huis, zodat uw hond toch zijn weg kan vinden. En loop bij het uitlaten zijn vertrouwde routes.
  En net als bij mensen gaat ook het gehoor van de hond achteruit. Ook hiervoor bestaat niet echt een behandeling. Het is raadzaam om de slechthorende hond bij het wandelen aan de riem te houden, omdat hij niet echt zal reageren op uw geroep.
  Gelukkig heeft uw hond een goede neus. En daarmee kan hij een groot deel van de bijkomende problemen van een achteruitgang van zicht en gehoor, ondervangen.
 • Hartklachten
  Hartklachten bij kleine tot middelgrote oudere honden worden in de meeste gevallen veroorzaakt door lekkende hartkleppen. Bij middelgrote tot grote rassen zien we vaker een aantasting van de hartspier.  Met medicijnen kan de hartfunctie worden ondersteund. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen leiden tot hartfalen.
 • Nierproblemen
  Naarmate de leeftijd vordert gaan de nieren minder werken en worden afvalstoffen minder goed verwijderd. In het ergste geval kan dit leiden tot nierfalen. Mits op tijd vastgesteld kan uw hond hier oud mee worden. De diagnose wordt gesteld door bloed en urineonderzoek. De behandeling bestaat uit speciaal dieetvoer voor de nieren en in sommige gevallen medicijnen.
 • Suikerziekte
  Suikerziekte treedt vaak op bij een wat oudere hond. Overgewicht speelt hierin een belangrijke rol. Symptomen van suikerziekte zijn veel drinken en plassen,  gewichtsverlies en braken. Suikerziekte is goed te behandelen met dagelijkse insuline-injecties.
 • Evenwichtsklachten (Geriatrisch Vestibulair Syndroom)
  GVS is een neurologische aandoening en kan zeer acuut optreden bij oudere honden. Symptomen zijn een scheve stand van de kop, zwalkend lopen, omvallen en soms ook braken.  De oorzaak van GVS is onbekend, maar gelukkig verdwijnen de symptomen over het algemeen na enkele dagen. Neem wel altijd contact op met uw dierenarts om andere aandoeningen uit te sluiten.
 • Baarmoederontsteking
  Niet gesteriliseerde teefjes zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Symptomen zijn  slecht eten, koorts, veel drinken, braken en een stinkende uitscheiding uit de vagina. Behandeling is het verwijderen van de ontstoken baarmoeder.
 • Prostaatklachten
  Oudere reuen kunnen last krijgen van hun prostaat. Symptomen zijn pus uit de penis, problemen met plassen of bloedplassen. Tumoren in de prostaat komen bij honden niet vaak voor.  In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat die goed is te behandelen met hormoonpreparaten of een castratie.
 • Tumoren
  Bij honden op leeftijd kunnen zich gemakkelijker tumoren ontwikkelen. Om vast te stellen of het om een goed- of kwaadaardig gezwel gaat is altijd een biopt nodig. Feit is dat hoe eerder ontdekt en behandelt, des te beter is de prognose. Behandeling bestaat in de meeste gevallen uit een operatie. Eventueel zijn aanvullende behandelingen zoals chemotherapie en bestraling mogelijk. Als verdere behandeling niet meer mogelijk of zinvol is, zijn er nog diverse mogelijkheden om uw hond pijnvrij nog zo lang mogelijk een prettig leven te geven. Helaas moeten we in sommige gevallen besluiten dat verdere behandeling een lijdensweg voor uw hond zou zijn en is het beter uw hond in te laten slapen.

Controle oude hond

Gemiddeld vallen vanaf een jaar of 7 de meeste honden onder de senioren en wordt hun gezondheid steeds meer een punt van aandacht. In plaats van wachten op de eerste symptomen, is  het nog beter de oudere hond jaarlijks preventief te laten controleren door uw dierenarts.  Veel praktijken hebben een speciale gezondheidscheck voor oudere honden. Informeer daar naar bij uw eigen dierenarts. Deze controles bestaan over het algemeen uit een lichamelijke controle, gewichtscontrole, gebitscontrole en bloed- en urineonderzoek.  Met name via bloed- en urineonderzoek kunnen allerlei ouderdom  gerelateerde aandoeningen al in een vroeg stadium worden opgespoord en dus behandeld.

Welke medicijnen bij incontinentie van de oudere hond?

Met het ouder worden van de hond, neemt de kans op het laten lopen van de urine toe. Vooral teven kunnen last hebben van incontinentie. Medicijnen als Enurace en Propalin kunnen het functioneren van de sluitspier verbeteren. Al dan niet met Incurin. Soms is het nodig de hond met incontinentie te laten opereren.

Wat kunt u zelf doen

U kunt er zelf ook veel aan doen om uw hond een prettige oude dag te bezorgen.

 1. Maak een aantal keren per dag een korte wandeling. Dit houdt spieren, botten en gewrichten sterk en soepel . Uw hond blijft zo veel langer mobiel en dit kan een eventueel artrose-proces afremmen. Het is beter om een paar keer per dag een korte wandeling te maken dan één lange.
 2. Pas de voeding aan. De meeste merken hebben speciaal  voer voor de oudere hond. Deze voedingen zijn aangepast op de veranderende behoeften van de oudere hond. Ze zijn licht verteerbaar en bevatten minder vet, extra eiwitten en ondersteunende supplementen. Bij grote honden raden wij aan vanaf 6 jaar over te stappen op aangepast voer. Bij kleinere rassen rond de 8 jaar.
 3. En als uw hond last heeft van één van de hier boven genoemde ouderdoms aandoeningen zijn hier in veel gevallen ook speciale dieetvoeders voor, die de klachten kunnen verminderen of verhelpen. Denk aan verminderde mobiliteit, suikerziekte, overgewicht,  maag/darm-, nier- en leverproblemen. Deze voedingen zijn alleen verkrijgbaar via de dierenarts en bij Dierapotheker.nl. Vraag uw dierenarts om advies welk voer het meest geschikt is voor uw hond. Een oudere hond kunt u het beste meerdere, kleine maaltijden per dag geven. Dit is beter voor de spijsvertering.
 4. Houd uw hond op een gezond gewicht. Niet alleen heeft een te zware hond een veel kortere levensverwachting, overgewicht brengt vooral ook voor de oudere hond extra ongemak met zich mee en geeft een sterk verhoogd risico op allerlei ernstige aandoeningen.
 5. Geef eventueel supplementen, zoals CholodinCanipur SeniorSenior Complex van Vet-concept of Geria Comfort van Sensipharm.
 6. Speel zoekspelletjes. Verstop iets lekkers of zijn favoriete speeltje. Ook zijn er, speciaal voor uw hond,  diverse leuke breinbrekers verkrijgbaar. Zoekspelletjes houden niet alleen zijn brein fit, uw hond zal ook genieten van uw aandacht.  Omdat dit een flinke mentale inspanning is, worden de meeste honden hier heel rustig van.
 7. Houd zijn gebit gezond. Een slecht gebit geeft pijn bij het eten waardoor uw hond makkelijk ondervoed raakt. Geef speciale kauwstaven of kauwspeelgoed om het gebit schoon te houden en/of gebruik een hondentandenborstel met speciale tandpasta. Laat het gebit regelmatig controleren door uw dierenarts.
 8. Als uw hond minder mobiel is en last heeft van bijvoorbeeld artrose kunt u hem extra verwennen met een orthopedisch hondenkussen. Dit bestaat uit traagschuim en vormt zich naar het lichaam van uw hond waardoor de gewrichten minder belast worden.
 9. Een oude hond die last heeft van artrose en vaak meegaat in de auto, doet u een groot plezier met een speciale loopplank. U bespaart uw hond daarmee een pijnlijke sprong uit de auto waarbij zijn gewrichten zwaar worden belast.
 10. Er is een veelbelovend dieetvoer voor de hersenen van de oudere hond: Purina Pro Plan Veterinary Diets NC Neuro Care.

De opsomming van mogelijke aandoeningen bij oudere honden klinkt angstaanjagend. Maar gelukkig worden veel honden op een prettige manier oud. Het is wel zaak om uw senior wat beter in de gaten te houden zodat u veel ellende kunt voorkomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Ouderdom, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Goede adviezen

  Zoals ik aangaf veel goede tips in het artikel. Helaas laat de praktijk zien dat veel mensen dit niet kunnen betalen. Dat geldt in ieder geval voor mij. Neem alleen de dieetvoeding. Zo duur! En als je al met je hond naar de dierenarts gaat ben je vlot 200 euro kwijt. Pilletje hier, zalfje daar, prikje. En als je pech hebt helpt het allemaal ook nog niet. Hoe ik ook mijn hond een goede oude dag wens, ik kan het niet betalen.

 • Ben bezorgd over die blijven prijsstijgingen wat niet ten goede komt van dieren en mens

  Wat mij opvalt is dat ieder die daar een studie heeft gevolgd en dan een beroep in heeft dat ik steeds met verschillen krijg te maken waarin de één dit zegt en weer een ander een heel andere kijk/visie daar op heeft. Je weet helemaal niet meer wie dan nog de waarheid verteld en in heeft als ze niet op één lijn daarin liggen of niet dezelfde handelingen hanteren. Dit is en gaat in heel veel beroepen zo maar vind dat als het om dier of mens gaat en met name de gezondheid dat je toch wel mag verwachten dat ze je juiste en goede informatie daarin geven. En die prijzen blijven maar op lopen en zeker in deze tijd waarin ze nog meer gaan oplopen dat je dingen uit gaat stellen en niet ten goede komt van dier en mens, waardoor je problemen door gaat krijgen dat "de mens" dan vaak dieren in gaan verwaarlozen en ze niet de zorg krijgen die het net zo goed nodig heeft en dat ook verdiend net als wij gewone mensen.