Dementie bij de hond

Gedraagt uw oudere hond zich ‘anders dan anders’? Is uw hond ’s nachts aan het spoken terwijl hij overdag lekker ligt te slapen? Denk eens aan dementie.

Wat is dementie?

Oudere mensen kunnen veranderingen krijgen in de hersenen die invloed hebben op het gedrag, geheugen en hun leervermogen. Dit wordt dan dementie of seniliteit genoemd. Ook bij oudere honden kunnen we een dergelijk beeld zien. Hiervoor wordt de term Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) gebruikt.

Wat zijn de verschijnselen?

Vaak beginnen de verschijnselen onopgemerkt. De hond kan wat rustiger zijn, zich meer terugtrekken en minder willen spelen. De verschijnselen zullen in de loop van de tijd toenemen. De volgende gedragsveranderingen kunnen in meer of minder mate aanwezig zijn:

  • Verandering van dag- en nachtritme: De hond kan dan ’s nachts actiever zijn terwijl deze overdag de hele dag ligt te slapen.
  • Desoriëntatie: De hond kan zich minder goed oriënteren en gedraagt zich ‘anders’. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in doelloos rondlopen of staren, blaffen tegen vreemde voorwerpen en aan de scharnierkant van de deur wachten in plaats van aan de kant waar deze opengaat.
  • Onzindelijkheid: Niets is zo vervelend als een hond die in huis gaat plassen of poepen. Dit kan te maken hebben met dementie, maar kan ook andere medische oorzaken hebben. Neem altijd contact op met uw dierenarts.
  • Verandering van gedrag/‘persoonlijkheid’: Een hond kan agressiever, aanhankelijker of angstiger worden. Aangeleerde commando’s kunnen worden vergeten.

Hoe stellen we de diagnose?

Als uw dier gedragsveranderingen of onzindelijkheid vertoont, is het belangrijk om andere medische oorzaken uit te sluiten. Een dier dat doof- en of blind wordt of pijn heeft kan ook ander gedrag vertonen. Met medicijnen kunnen veel van deze aandoeningen behandeld worden. Als er met lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek (bv. bloed en urine) geen afwijkingen gevonden worden, zijn hersenveranderingen ten gevolge van ouderdom het meest waarschijnlijk.

Waaruit bestaat de therapie?

Er is helaas geen therapie die CDS kan genezen en de ziekte zal in de loop van de tijd erger worden. Er zijn wel mogelijkheden om dit proces af te remmen. Begin op tijd met de behandeling:

  • Voeding: Er zijn commerciële voeders verkrijgbaar, zoals Hill’s Prescription Diet® b/d, die verrijkt zijn met anti-oxidanten en omega-3-vetzuren. Hier hebben we positieve ervaringen mee. Ook zijn supplementen die comfort geven bij het verouderingsproces  verkrijgbaar, zoals Aktivait®.
  • Een veelbelovende ontwikkeling is het dieetvoer Purina Pro Plan Veterinary Diets NC Neuro Care.
  • Training/verandering in de omgang: Houd de hond overdag actief, bijvoorbeeld met zoek- en denkspelletjes. Bied voldoende structuur en regelmaat aan, verander de leefomgeving zo min mogelijk en vermijd stress.
  • Medicijnen: Er zijn medicijnen op de markt die gebruikt worden bij dementie. Alleen medicijnen geven is niet de beste oplossing, uw dierenarts kan u hierover informeren.

Overleg samen met uw dierenarts of en welke behandeling nog zinvol is, zodat u samen met uw hond nog een fijne tijd heeft.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.