Waarom plast mijn hond in huis?

Mijn hond plast in huis

Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar als u uw hond 2 tot 4 maal per dag uitlaat en hij plast toch regelmatig in huis, dan is er vaak meer aan de hand. Of het binnenshuis plassen nu wordt veroorzaakt door medische of gedragsproblemen, straf uw hond nooit. In beide gevallen kan uw hond er niets aan doen en straffen kan het probleem juist vergroten. Belangrijk is om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Een onzindelijke hond is een vervelend probleem. Maar als de oorzaak bekend is, is er in veel gevallen wat aan te doen.

Onzindelijke hond door leeftijd

 

 

 

Onzindelijkheid pup

Wanneer een hond geboren wordt dan is de pup niet direct zindelijk. Net zoals baby’s dat niet direct zijn. Die zindelijkheid zal de pup gaan aanleren en daar zijn wij mensen natuurlijk bij behulpzaam.

Hoe maak je een hond zindelijk?

Als u een nieuwe pup in huis krijgt is deze over het algemeen nog niet zindelijk en zult u hier, vooral in het begin, veel tijd aan moeten besteden. Maak er een gewoonte van om de pup direct na het eten en drinken buiten te laten. Ook meteen na het wakker worden is een goed moment om met de pup naar buiten te gaan.  Als de pup buiten plast en/of poept, prijs hem dan uitbundig.

Als u langer weg bent en ook ’s nachts, kunt u de pup het beste in een bench plaatsen. Pups zullen namelijk niet snel hun eigen nest bevuilen. Voorwaarde is dan wel dat de bench niet te groot is in verhouding tot de pup.
Bij teveel ruimte kan de pup de bench verdelen in een nest- en een poep/plas gedeelte. Een bench op de groei kunt u in het begin verkleinen met een tussenschot.

Ongetwijfeld zullen er ongelukjes gebeuren, maar met geduld en liefde krijgt ook u uw pup zindelijk. Over het algemeen duurt het enkele maanden eer de pup helemaal zindelijk is; de pup weet dan dat ie zijn behoefte buiten moet doen, hij kan het ook langer ophouden en hij geeft aan wanneer hij echt naar buiten moet.

Onzindelijkheid oude hond

Minder bekend is misschien dat ook een oudere hond zindelijkheidsproblemen kan hebben. Door de leeftijd kan de sluitspier van de blaas slapper worden waardoor de hond zijn plas minder goed kan ophouden. Voorkom dat de blaas overvol raakt en laat uw oudere hond wat vaker uit. Ook kan bij een oudere hond dementie een rol spelen bij onzindelijkheid.

Onzindelijke hond door medische problemen

Het is belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Zeker als u het plasgedrag van uw hond niet goed kunt verklaren, adviseren wij u contact op te nemen met uw dierenarts.
Onzindelijkheid kan namelijk ook verschillende, soms ernstige, medische oorzaken hebben:

Incontinentie

Gesteriliseerde teven lopen een verhoogd risico op incontinentie. En sommige rassen, zoals bijvoorbeeld boxers hebben ook een verhoogd risico op incontinentie. Deze vormen zijn over het algemeen goed te behandelen met medicijnen.

Aangeboren incontinentie

In sommige gevallen is er sprake van een aangeboren afwijking. De urineleiders komen dan niet uit in de blaas maar in of achter de sluitspier. We noemen dit ectopische ureteren. Een aantal rassen heeft een verhoogd risico op deze afwijking: Briard, Labrador, Golden Retriever, Entlebucher en de Bearded Collie. De meeste fokkers screenen op deze afwijking.

Omdat deze afwijking kan zorgen voor ernstige nierschade is het belangrijk deze tijdig te ontdekken. Alle pups zijn onzindelijk en daardoor kan de diagnose soms lastig zijn. Maar als het maar niet lukt om uw pup zindelijk te krijgen, de pup vaak kleine beetjes plast, urine verliest in zijn slaap en ook tijdens het lopen en daarnaast veel drinkt, is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts. Deze afwijking kan alleen chirurgisch worden hersteld.

Blaasontsteking

Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine,  troebele urine, koorts en veel drinken en plassen. Gesteriliseerde teven hebben een verhoogde kans op blaasontsteking. Blaasontsteking kan worden vastgesteld door urineonderzoek en is goed te behandelen.  Er zijn een aantal natuurlijke middelen ter ondersteuning van de blaas en urinewegen.

Als de blaasontsteking snel terugkomt en bij blaasontsteking bij reuen en bij niet-gesteriliseerde teven moet je altijd alert zijn op andere aandoeningen. Denk aan nierbekkenontsteking, nierfalen, prostaatontsteking, blaasstenen, blaastumor, suikerziekte, of ziekte van Cushing.

Blaasstenen

Blaasstenen bij de hond worden meestal veroorzaakt door een blaasontsteking. Blaasstenen worden vastgesteld door een röntgenfoto of een echo. Kleine stenen kunnen worden behandeld met een speciaal dieet voor de blaas en urinewegen.

Grote stenen worden chirurgisch verwijderd. Soms worden de stenen zo groot dat de plasbuis verstopt raakt en de hond niet meer kan plassen. In dat geval is acuut ingrijpen noodzakelijk.

Nierstenen

Nierstenen komen bij honden niet zo vaak voor, maar er zijn een aantal rassen die een verhoogd risico hebben op de vorming van nierstenen: Dalmatiërs, Engelse Bulldogs en Yorkshire Terriërs. Nierstenen worden vastgesteld door een röntgenfoto of een echo.

Kleine stenen kunnen worden behandeld met een speciaal dieet voor de nieren. Grote stenen worden chirurgisch verwijderd. Soms worden de stenen zo groot dat de plasbuis verstopt raakt en de hond niet meer kan plassen. In dat geval is acuut ingrijpen noodzakelijk.

Suikerziekte

Als een hond suikerziekte heeft drinkt hij veel meer en moet hij vaker plassen. Hierdoor ontstaat in sommige gevallen onzindelijkheid. Andere symptomen van suikerziekte zijn vermageren, braken en ontwikkelen van staar. Suikerziekte is een ernstige aandoening maar is met medicijnen en vaak speciaal dieetvoer ter behandeling en voorkoming van suikerziekte goed te behandelen. Suikerziekte wordt vastgesteld door bloedonderzoek op diabetes mellitus.

Zenuwbeklemming

Door een ongeluk of rugklachten kunnen de zenuwen die naar de blaas lopen beklemd raken. Hierdoor kan uw hond incontinent worden. Dit is in veel gevallen onherstelbaar.

Onzindelijke hond door gedragsproblemen

Kennelonzindelijkheid

Een hond zal eigenlijk nooit zijn eigen nest bevuilen. Uitzonderingen zijn honden die voornamelijk in een kennel worden of zijn gehouden en niet op vaste tijden worden uitgelaten. Ook pups die die hun eerste weken vooral in een kennel hebben doorgebracht kunnen deze vorm van onzindelijkheid ontwikkelen. Deze honden zijn eraan gewend geraakt om hun behoefte in hun nest te doen. Dus ook in huis of in hun bench. Het zal veel tijd en geduld kosten om deze honden hun behoefte buiten te laten doen.

Stressplassen

Stresshormonen hebben invloed op de waterhuishouding van uw hond. Als uw hond om wat voor reden dan ook,  veel last heeft van stress kan dit leiden tot onzindelijkheid. Je ziet dit vaker bij honden die niet goed alleen kunnen zijn. U kunt dan het alleen zijn oefenen door uw hond steeds wat langer alleen te laten. Maar u kunt ook overwegen een hondenoppas in te schakelen. Kijk eens op www.oopoeh.nl. Word in elk geval niet boos, dit vergroot alleen maar de stress.

Submissief (= onderdanig) plassen

Een ander woord voor submissief is onderdanig. Deze vorm van onzindelijkheid zie je dan ook vooral bij onderdanige en onzekere honden en pups. Met het laten lopen van de plas geeft de hond of pup aan dat hij lager in rang is en toont hij zijn onderdanigheid. Je ziet dit bij het begroeten van het baasje, bezoek, andere honden of confronterende situaties. Vaak neemt de hond ook een onderdanige houding aan door op zijn rug te gaan liggen of door zijn knieën te zakken. Bestraffen van submissief plassen is zinloos en kan het probleem zelfs verergeren omdat de hond nog onzekerder en onderdaniger wordt.

Het beste kunt u de hond en het plasje negeren. Zorg dat u niet bedreigend en dominant overkomt door de hond niet recht aan te kijken. Maak geen gebaren van bovenaf, zoals over de bovenkant van zijn kop aaien.  Maak uzelf kleiner door op uw knieën te gaan of door te gaan zitten. Laat de hond ook uit zichzelf naar u toe komen en rustig aan u snuffelen. Als het u lukt om de hond op deze manier meer zelfvertrouwen te geven en u of anderen niet meer als bedreigend te zien, verdwijnt over het algemeen ook het submissief plassen.

Opwindingsplassen

Opwindingsplassen zie je vooral bij pups. Jonge honden hebben net als kinderen hun sluitspieren nog niet helemaal onder controle. En bij grote opwinding zoals bij spelen of het begroeten van het baasje kan een pup een klein plasje verliezen. Word in elk geval niet boos want de pup kan er echt niets aan doen. Het opwindingsplassen kunt u voorkomen door de pup rustig te begroeten en spelen de eerste weken vooral buiten te doen.

Markeringsplassen

Met markeringsplasjes communiceert uw hond met soortgenoten in zijn omgeving en bakent hij zijn territorium af.  Uit deze geurvlaggen die achtergelaten worden kan een hond veel afleiden: Het geslacht van de hond, of een teef loops, zwanger of voedend is, of hij de hond kent, de gemoedstoestand van de hond en of de hond ziek is.

Het markeringsplassen en snuffelen aan andermans plasjes is dus volstrekt natuurlijk gedrag. Vervelend wordt het als uw hond dit binnen gaat doen. In sommige gevallen wil een hond ook binnenshuis zijn territorium afbakenen. Dit zie je vooral bij dominante reuen. Dit is vaak op te lossen met een gehoorzaamheidscursus bij een hondenschool.

Als er een loopse teef  in de buurt is, kan de reu ook uit stress binnen gaan markeringsplassen. Binnenshuis markeringsplassen is zie je vooral bij ongecastreerde reuen.

Een castratie kan dan ook uitkomst bieden. Overleg hierover met uw dierenarts.

Schoonmaken

Als uw hond in huis heeft geplast is het zaak om goed schoon te maken. Niet alleen uit hygiënisch oogpunt, maar als het urineluchtje blijft hangen kan dat voor uw  hond een uitnodiging zijn om  daar opnieuw te plassen. Er zijn verschillende middelen die die geur compleet weghalen.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nlNeem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Blaas en Nier, Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Reactie door Dorien

  M'n puppy van 4 mnd is eigenlijk zindelijk. Maar als er veel mensen in huis zijn, of de kleinkinderen (die nogal wild zijn) plast hij grote plassen binnen. Geen normaal plasje, maar net of je water hebt geknoeid. Is dit stress? En wat kan ik dan 't beste doen? In z'n bench zetten?

 • Reactie door Team Dierapotheker.nl

  Beste Dorien,


  Heerlijk om een pup van 4 mnd in huis te hebben. Wel jammer dat het af en toe mis gaat met het plassen in huis.

  Wrsl is de pup zo blij dat hij/zij geen controle heeft over de blaas. Je zou kunnen proberen om je pup te negeren als je  thuis komt en ook je bezoek te vragen dit te doen.

  Om het moment dat de pup rustig is kun je hem/haar begroeten. Hiermee leert hij/zij rustig te blijven en controle over de blaas te houden.

  Vergeet niet dat je de pup hier nooit voor mag straffen.


  Ik hoop dat je verder kunt met dit antwoord. Mocht je toch nog vragen hebben, hoor ik dat graag.


  groeten Ellen

 • Reactie door AH Boksem

  ik heb een hond die is twee jaar ongeveer,als ik hem s,avonds zijn brokken of vlees heb gegeven,dan doet zij na tien vijftien minuten ,op de plavuizen plassen niet altijd maar vaak wel,terwijl ik haar voor die tijd heeft uitgelaten.wat kan hier de oorzaak van kunnen zijn en wat kan ik er aan doen.B V D.

 • Grote hoeveelheid urine

  Onze hond braakt elke nacht en vandaag liet zij een grote plas achter in de huiskamer. Wat is er aan de hand?
  Zij is gestelliriseerd en is 7 jaar. En is erg dominant.

 • Vraag

  Ik heb een hond die de eerste maanden van zijn leven verwaarloosd is achtergelaten. Hij plaste en poepte in zijn eigen bench en at dit zelfs op omdat hij geen eten kreeg.

  Toen ik hem in huis nam duurde het lang tot hij zindelijk was. Hij is hierna een maand of 6 zindelijk geweest met Max 3 keer een ongelukje.

  Sinds 2 maanden nu plast hij toch weer regelmatig binnen. Zeker 2-3 keer per dag. Ik laat hem 4 keer per dag uit. Ook zie ik dat als ik hem net uit heb gelaten hij toch een half uur later een klein plasje binnen doet. Het zijn allemaal geen grote plassen binnen maar steeds beetjes op verschillende plekken.

  Hij is nu 1,5 jaar oud.

  Hoe kan ik dit oplossen?

 • Mijn Duitse herder teef van 4,5 jaar ís laparoscopisch gesteriliseerd. Geen idee of het daarmee te maken heeft. Echter wanneer zij veel prikkels en inspanning heeft gehad schijnt ze heel vast en diep te slapen ‘s nachts. En dan laat ze haar plas lopen, ze

  Heldere uitleg, wat kan ik doen in de situatie met mijn hond? Zie reactie .

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: