Dierentips - Vaccineren, enten, kat

Geplaatst op 17-04-2018

Vaccineren, enten, kat

Wat is vaccineren?

Vaccineren, of ook wel inenten genoemd, is een manier om afweerstoffen op te wekken die het dier kunnen beschermen tegen ziektes. De ziektes waar we onze katten tegen vaccineren hebben vaak een zeer ernstig of zelfs dodelijk verloop. Wanneer een kat goed gevaccineerd is, zullen de afweerstoffen de ziekteverwekkers snel onschadelijk kunnen maken. De kat wordt dan helemaal niet ziek of de ziekte heeft een veel milder verloop waarbij de kat een veel grotere kans heeft deze te overleven.

Welke vaccinaties heeft een kat nodig?

In Nederland beschermen we onze katten standaard tegen niesziekte (Feline Herpesvirus, Feline Calicivirus en eventueel Chlamydophila) en kattenziekte (Feline Panleukopenie virus). Dit zijn zeer ernstig en vaak dodelijk verlopende aandoeningen die we graag willen voorkomen. Kittens worden op 9 en 12 weken en 1 jaar leeftijd tegen beide ziektes gevaccineerd. Daarna jaarlijks tegen niesziekte en eens in de 3 jaar tegen kattenziekte. 

Naast de ‘standaard’ vaccinaties, kan een kat ook gevaccineerd worden tegen rabiës, Bordetella bronchiseptica, FeLV en FIP. De laatste twee vaccinaties worden bijna nooit gegeven, omdat de werking onvoldoende bewezen is en het vaak een onnodig risico vormt. Laat u hierover informeren bij de dierenarts.

Bijwerkingen van vaccineren

We horen vaak dat eigenaren bang zijn voor bijwerkingen door vaccinaties. Zoals elk medicijn, kan ook een vaccin bijwerkingen hebben. Gelukkig zijn deze zeer zeldzaam. De meest voorkomende bijwerkingen zijn een lokale zwelling op de plek van de injectie en lusteloosheid. Soms zijn de symptomen ernstiger en is sprake van braken, diarree, kreupelheid, koorts of milde luchtwegklachten. In zeldzame gevallen (1 op de 5000-10.000 katten) wordt een fibrosarcoom gezien. Dit is een bindweefseltumor die zich ontwikkelt op de injectieplaats. De kans is het grootst bij vaccins tegen rabiës en FeLV.

Kijk voor meer informatie ook op de website van het LICG.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com

Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0