Dodelijke kattenziekte in Nederland

In Ermelo en Harderwijk heeft een dodelijk virus voor katten toegeslagen. Het betreft hier het zogenaamde Panleucopenie virus, ook wel kattenziekte genoemd. Dit virus is zeer besmettelijk voor de kat en kan de dood tot gevolg hebben.

Kan mijn kat deze dodelijke kattenziekte krijgen?

Bescherm uw kat met een injectie tegen de dodelijke kattenziekte
Een gevaccineerde kat is beschermd tegen kattenziekte

Wanneer uw kat is gevaccineerd met de grote cocktail dan heeft uw kat niets te vrezen. U kunt dit zien doordat in het vaccinatieboekje van uw kat de Tricat sticker aanwezig is. Iedere 3 jaar moet dit vaccin aan uw kat zijn toegediend voor een goede bescherming.

Wat zie ik aan een kat met kattenziekte?

De symptomen van kattenziekte zijn hoge koorts, braken, bloederige diarree, uitdroging en buikpijn. Ook abortus en neurologische verschijnselen kunnen voorkomen. De katten zijn bovendien erg vatbaar voor andere infecties omdat hun weerstand wordt vernietigd door het virus. De kans op sterfte is zeer groot. Lees hier meer over de kattenziekte

Hoe worden katten besmet met het kattenziektevirus?

De kattenziekte is zeer besmettelijk. Het virus kan zich makkelijk verspreiden. Katten kunnen geïnfecteerd worden door contact met andere katten, of hun uitwerpselen, door vlooien, maar ook door mensen. Wij kunnen zelf niet geïnfecteerd raken maar wel heel makkelijk het virus overbrengen. Bovendien is het virus moeilijk uit te roeien en kan nog heel lang in een ruimte aanwezig blijven. Als u een kat heeft gehad met kattenziekte kan uw huis nog jarenlang gevaarlijk zijn voor andere katten.

Wat moet ik doen wanneer mijn kat niet is geënt tegen kattenziekte?

Wanneer uw kat niet of langer dan 3 jaar geleden is gevaccineerd tegen kattenziekte, dan kunt u het beste direct een afspraak maken bij uw dierenarts voor deze enting. Houdt tot die tijd uw kat binnen. Laat ook uw kittens enten, op 9 en 12 weken leeftijd en dan 1 jaar later dus op 1 jaar en 12 weken leeftijd. 

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]


Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Lees hier meer over de kattenziekte

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: