Niesziekte kat

Wat is niesziekte?

Niesziekte bij de kat is een vaak voorkomende infectie van de luchtwegen. Meestal is de oorzaak een virus, het Feline Herpesvirus of Calicivirus. Soms spelen ook bacteriën een rol. Met name het herpesvirus kan in het lichaam aanwezig blijven en in tijden van stress weer opnieuw de kop op steken.

Wat zijn de symptomen?

De naam zegt het al, de kat kan gaan niezen. Ook neusuitvloeiing (snotteren), oogontstekingen en zweren in de bek kunnen voorkomen. De kat zal dan vaak minder willen eten/drinken of speekselen. Meestal blijft een ontsteking beperkt tot de voorste luchtwegen, maar soms kan ook een levensgevaarlijke longontsteking ontstaan.

Hoe vindt besmetting plaats?

Katten worden vooral besmet via direct contact met andere katten. Maar ook via mensen en voorwerpen (bv. eet/drinkbakken) kan besmetting plaatsvinden. Het risico is het grootst als er veel katten samen in een ruimte zijn, bijvoorbeeld in een asiel, kattenpension of cattery. Vooral kittens zijn gevoelig voor infectie. Ook komt het vaker voor bij kittens van dieren die niet goed gevaccineerd zijn.

Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose wordt gesteld op basis van uw verhaal en het ziektebeeld. Voor de behandeling maakt het niet veel uit welke verwekker de oorzaak is. Hier wordt dus meestal  niet op getest.

Waaruit bestaat de behandeling?

Tegen virussen is niet veel te doen. Toch zal vaak een antibioticum gegeven worden, zodat bacteriën geen kans krijgen. Ook zal vaak een ontstekingsremmer worden gegeven en wordt bij oogontstekingen een zalf voorgeschreven. Verder bestaat de behandeling uit ondersteunende maatregelen, zoals extra voeding en vocht.

Hoe kunt u niesziekte voorkomen?

Tegen niesziekte bestaan vaccinaties. Vaccinatie beschermt nooit volledig tegen ziekte, maar zorgt er wel voor dat een kat bij besmetting slechts milde symptomen zal krijgen. Kittens moeten op de leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd worden. Daarna is ieder jaar een herhalingsvaccinatie nodig.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Luchtwegen, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu
+ Sla uw Petpunten Dubbelslag nu