Slakken gevaarlijk voor hond en kat

In Nederland komen veel slakken voor. Slakken met een huisje en vooral ook zonder, de zogenaamde naaktslakken. Alle slakken kunnen gevaarlijk zijn voor hond en kat. Dit komt doordat slakken nare parasieten zoals wormen bij zich kunnen hebben. Deze wormen kunnen honden en katten ernstig ziek maken.

Waar zitten slakken in Nederland?

Slakken en naaktslakken komen alom voor in Nederland. Wist u dat in een gemiddelde Nederlandse tuin bijna 20.000 slakken voorkomen. Al dan niet besmet met de longwormen. En het is ook zo dat er echt hele kleine slakken voorkomen die we met het blote oog bijna niet kunnen zien.

Attentie voor slakken en huisdieren
Naaktslakken en slakken met huisje zijn een gevaar voor hond en kat

Welke gevaarlijke wormen zitten in slakken?

Er komen 2 gevaarlijke wormsoorten voor in het slijm van de slak. Dat is de longworm en de Franse hartworm (eigenlijk ook een longworm), ofwel de Angiostrongylus vasorum. Deze longwormen kunnen uiteraard ook voorkomen in andere dieren die slakken eten, zoals knaagdieren, kikkers en vogels.

Welke huisdieren lopen het meeste risico op een longwormbesmetting?

het zijn vooral honden die risico lopen op een longworm besmetting door slakken. Katten zullen niet zo snel een slak opeten. Wel kunnen katten natuurlijk in contact komen met het slijm van de slak en zo longwormen oplopen. Vooral jonge honden hebben door hun nieuwsgierig gedrag de meeste kans een longworminfectie te krijgen.

Hoe richt de worm uit de slak schade aan bij hond en kat?

Wanneer een hond of kat in aanraking komt met het slijm van een slak of een slak opeet, dan kan hij of zij besmet worden met deze gevaarlijke wormen. Na opname kruipt de larve van de Franse hartworm en ook die van de longworm vanuit de darm via de bloedvaten naar de longen. In de longslagader kunnen deze wormen bij de hond of kat ernstige ziekte beelden veroorzaken.

Wat zijn de symptomen van een longwormbesmetting?

Wanneer een huisdier is besmet met een longworm vanuit een slak dan kunnen we het volgende zien:

 • Ademhalingsproblemen met name hoesten.
  Het is alleen niet zo dat een hond met een longwormbesmetting altijd hoest.
 • Algehele malaise.
  Weinig of geen eetlust, overgeven, diarree, afvallen.
 • Ander gedrag.
  Sloom worden, lusteloosheid, depressief en soms kunnen er ook toevallen optreden.
 • Bloedstolling stoornissen.
  Kleine wondjes kunnen heviger bloeden, bloed in de ogen, bleke huid en bleek tandvlies.

Uiteindelijk kan een hond of kat instorten na een lichte inspanning. Wanneer dan pas een behandeling wordt ingesteld is het de vraag of de hond of kat het nog wel redt.

Wat doe ik als mijn hond een (naakt)slak gegeten heeft?

Gelukkig zijn niet alle slakken drager van longwormen. Maar in bepaalde gebieden in Nederland (Flevopolder, Veluwe, Den Haag) is er wel een behoorlijke kans dat dit zo is. Het is dan raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts wanneer uw hond een slak heeft opgegeten. Bij vroegtijdige behandeling worden veruit de meeste honden weer helemaal beter. Een behandeling met Milbemax zal veelal worden ingezet. Om uw huisdier preventief te beschermen tegen deze longwormen is een maandelijkse behandeling met Milbemax noodzakelijk.

Slakkengif ook een gevaar voor hond en kat

Een manier om slakken effectief te bestrijden is natuurlijk slakkengif. Gebruik dit nooit op plekken waar huisdieren voorkomen., beter nog gebruik het nooit. Slakkengif is dodelijk voor hond en kat en er bestaat geen tegengif voor. Wanneer uw hond toch slakkengif heeft opgenomen dan kan alleen snel ingrijpen door uw dierenarts uw hond mogelijk nog redden. Symptomen van een slakkengif opname zijn schuimbekken, braken, wankelen, hoge temperatuur, wijde pupillen, krampen, angst en doodgaan.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vergiftiging, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.