Nieuwe dierenwet voor hond, kat en paard

Per januari 2023 gaat de nieuwe dierenwet in. Wat betekent dit voor honden, katten en paarden in Nederland?

Wat staat er in de nieuwe dierenwet?

In de nieuwe dierenwet staat dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. De basis van deze nieuwe dierenwet is dat dieren geen pijn of ongemak mogen ervaren wanneer ze in een stal, hok of kooi worden gehouden. Dieren hoeven zich niet aan te passen aan hun huisvesting en die huisvesting moet ruimte bieden voor het natuurlijke gedrag van dieren. Met dieren worden alle gehouden dieren bedoeld. Dus de landbouwhuisdieren, zoals koe en varken en ook de gezelschapsdieren, zoals hond, kat, konijn en ook de paarden.

Voor hoeveel huisdieren geldt de nieuwe dierenwet?

De nieuwe geldt voor alle gehouden dieren, dus ook alle huisdieren. In Nederland loopt, zwemt of vliegt bij bijna de helft van alle huishoudens een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3.8 miljoen huishoudens ongeveer ruim 27 miljoen huisdieren. Honden en katten nemen het voortouw: ruim 23% van de huishoudens heeft een kat, bijna 18% heeft een hond. Aquariumvissen staan met ruim 7% op de 3e plaats. De nieuwe dierenwet gaat alle huisdieren aan en kan dus gevolgen hebben voor enorme aantallen dieren en mensen.

Wat betekent ruimte voor natuurlijk gedrag?

Zoals benoemd moet in de nieuwe dierenwet de huisvesting van de gehouden huisdieren ruimte bieden voor het natuurlijke gedrag van deze dieren.

Mag de kat nog wel naar buiten volgens de nieuwe dierenwet?

Enkele voorbeelden van ruimte bieden voor natuurlijk gedrag kunnen zijn:

 • Kat heeft altijd de mogelijkheid (kattenluikje) om naar buiten te gaan
 • Hond niet de hele dag aan de lijn
 • Konijn niet meer eenzaam in een hokje in de tuin
 • Paard niet meer alleen in de wei
 • Vliegruimte voor een kanarie of een parkiet
 • Zwemwater voor een eend
 • Gefokte puppy’s moeten naar buiten kunnen en daglicht zien
 • Varkens moeten kunnen wroeten

Aandacht voor natuurlijk gedrag dieren

Hoogleraar Ludo Hellebrekers, directeur van Wageningen Bioveterinary Research, stelt dat de nieuwe dierenwet er voor zal zorgen dat er meer aandacht komt voor het dierenwelzijn. Hellebrekers zegt dat de wet er is om te zorgen voor aandacht voor de goede omgang met dieren. “In het professioneel én individueel houden van dieren zijn verbeteringen haalbaar rond gezondheid en welzijn van de dieren. Vooral rond hun natuurlijke gedrag. Zo kan een kanarie die in een kooi wordt gehouden niet vliegen, terwijl dat wel het natuurlijke gedrag is van het dier. Dat moet veranderen.”

Sociale leefbaarheid van dieren

Ook wijst Hellebrekers wijst erop dat een hond nog steeds wel aan de riem uitgelaten kan worden. “Dat heeft ook met sociale leefbaarheid te maken. Maar een paard alleen in de wei terwijl het sociale dieren zijn, dat kan niet langer. Net als een productiedier niet altijd in een verduisterde stal moet worden gehouden.”

Moeten huisdiereigenaren zich zorgen maken?

Hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg (UU) vraagt zich af in hoeverre dergelijke strenge regels bij mensen thuis te handhaven zijn. Controle bij miljoenen huisdierenhouders lijkt schier onmogelijk. Hij vindt het wel goed om steeds meer na te denken over het welzijn van huisdieren. Juist omdat ook binnen Europa steeds meer aandacht is voor dierenwelzijn. Vooral goede voorlichting is dan van belang. Wat wel en niet goed is voor een dier. Veel huisdierbezitters doen hun uiterste best, maar wat ze doen is, zonder dat ze het weten, niet altijd goed voor het dier.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat, Konijn, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Hoe moet dit met honden met gedragsproblemen

  Ben zeker voor een optimaal leven voor elk dier maar zie wel problemen voor honden die gedragsproblemen hebben. Denk aan uitvallen naar soortgenoten of angst door een trauma na een keer aangevallen te zijn geweest. Als honden meer moeten gaan los lopen hoe houden we dan een pretigge omgeving voor de honden die het al moeilijk hebben. Hoe houden we alles veilig wanneer een sociale hond los op een agressieve of angstige hond af kan gaan lopen. Kortom ja honden moeten meer los kunnen lopen om lekker te kunnen rennen maar dit kan beter worden ingericht dan door gebieden te omheinen waar honden dan mogen los rennen ipv meer honden los laten lopen dat levert denk ongewenste situaties op.

 • Klopt nier

  Dan zou ik dus geen hond of kat meer mogen houden.
  Als je in een appartement woont moet je dus maar zonder dieren leven.
  Wordt er ook gedacht aan mensen welzijn?
  Zonder dieren kan ik niet leven.
  Mijn honden én katten hebben een fantastisch leven. Dat merk ik toch hoe relaxed ze zijn. Ik heb twee honden met een rugzak uit het buitenland. Als ik ze los laat lopen ben ik ze kwijt.

 • Als iedereen zijn hond los gaat uitlaten zal het een puinhoop worden. Honden luisteren niet, steken de straat over naar een andere honden en worden gegrepen door een auto. Valse honden vallen kinderen aan en ga zo maar door. Al met al dom bezig

  Het menselijk ras heeft ook alle vrijheden gekregen en wat is er van terecht gekomen........kijk om je heen. Niks dan ellende. En zo gaat het ook als de dieren alle vrijheden krijgen.

 • Fantastisch wat een vooruitgang!

  Wat een fantastische vooruitgang voor de dieren. Hoop dat iedereen zich hieraan zal houden. Dieren hebben net zoveel recht als de mensen om een goed leven te kunnen leiden en daarvoor zijn wij verantwoordelijk....

 • Eindelijk!

  Mooi, dan kunnen al die benches waar ze de honden en katten tijdens werkuren, dus soms de hele dag in opsluiten ook bij het grof vuil! EINDELIJK!!

 • Goed dat we meer moeten bedenken wat goed is voor ons huisdier. Ik mis “ verbod op bench “. Dat zou er in moeten staan.

  Geen enkele Bench meer in Nederland
  Geen honden meer op drie hoog achter. En ook geen honden maar voor mensen die geen zin hebben om te wandelen.

 • Koe ,varken en kip vrij buiten en binnen! En ook geen omheinde gebieden in de natuur voor herten, paarden en runderen!

  Moet ook streng gecontroleerd worden met behoorlijke sanctie bij overtreding!

 • Het is niet lang wachten, tot de 1e zwaargewonde of dode valt, als de gevaarlijke honden uit een zelf opgestelde lijst door het kabinet los mogen of zelfs moeten lopen. Bespottelijke wet!

  Zoals zoveel wetten, is ook deze zeer ondoordacht. Hoe kan je dit uitleggen. Nog niet zo lang geleden, werd een lijst met gevaarlijke hondenrassen gepubliceerd en werd er op gehamerd deze honden sowieso aangelijnd te houden en te muilkorven. Is het de bedoeling, dat deze honden in de toekomst buiten los gaan lopen en andere honden, mensen en kinderen dusdanig buiten, dat zij zwaargewond raken of erger nog zelfs overlijden aan dit gedrag. In deze omgeving en meerdere omgevingen zijn voorbeelden genoeg, waarbij dat is gebeurd.
  Zoals gezegd, zorg eerst maar eens voor een rookverbod voor dat soort honden en pak de eigenaars aan.
  In Nederland lijken ze op nogal wat gebieden knettergek te zijn geworden. Er worden op dit moment er ontzettend veel wilde zwijnen geboren. Teveel volgens nogal wat mensen. Wat gaat er in de toekomst met deze dieren gebeuren. Daar weten we het antwoord al op: Zij worden afgeschoten! Wat zijn we toch diervriendelijk. Wat te denken van de edelherten, runderen, die in de Oostvaarders plassen zijn afgeschoten. Enorm diervriendelijk ??
  Ik ga mijn hond maar vast leren haar behoeften op een kattenbak te doen! We hebben in deze buurt bijna 3 jaar moeten wachten, tot een gevaarlijke stafford, die door zijn baas steeds werd losgelaten en meerdere mensen, kinderen heeft gebeten en 2 honden heeft gedood, in beslag werd genomen. Nooit, nooit, willen we dit nog eens meemaken!!! Dat het überhaupt zolang heeft moeten duren en het zolang, zoals zoveel gedrag op talloze gebieden in Nederland, werd/wordt gedoogd, is en blijft onbegrijpelijk!!!
  Wil men toe naar dit natuurlijke gedrag van alle dieren?!! Ik hou mijn hart vast en ik hoor om me heen, al velen met mij.
  Prachtig een dierenpartij, maar dat zij eens nadenken over welke maatregelen en wetten werkelijk belangrijk zijn en welke geen gevaar voor mens en dier opleveren, is een eerste vereiste! Zó ondoordacht en zoveel dingen, die werkelijk averechts werken en dus onuitvoerbaar zijn!!! Héél jammer ( zacht uitgedrukt), dat deze partij zich op deze manier bijna uit de kamer laat stemmen, schat ik zo in. De partij is juist erg belangrijk, maar niet op deze manier. Straks lopen alleen de meest gevaarlijke honden, die op de lijst staan, nog buiten rond. Kinderen, maar ook een hoop volwassenen die niet meer de straat op durven, als ook mensen met vriendelijke rassen. Poezen/katten, die zoveel mogelijk buiten moeten lopen. Moeten zij eveneens slachtoffer worden van de meest gevaarlijke hondenrassen, die fijn, volgens hun voorgeschreven natuurlijk gedrag leven, de buurt onveilig maken. Ik mag toch hopen, dat dit geen waarheid gaat worden, ik vrees met grote vrezen.
  Sommige dieren hebben nog meer verstand, zou je haast denken,
  Dit kan toch niet de bedoeling zijn!!!

 • In onze tegenwoordige "natuur" is een (loslopende) hond steeds minder welkom. Hoe kan een hond dan nog zijn natuurlijk gedrag behouden.

  Deze wet in dezelfde tijd dat beheerders van onze stranden, bossen en buitengebieden recent heel veel gebieden afgebakend hebben voor onze huisdieren de "honden en paarden". Alles voor de in de "natuur levende andere dieren" en voor mensen die zich ergeren aan honden en hier over klagen. Zelfs in losloop-gebieden moet de hond meteen volledig onder appel zijn.
  Op mijn opmerking dat mijn hond nog een pup is en dat ik er alles aan doe om hem te trainen zodat hij zo snel mogelijk wel meteen luistert kreeg ik de opmerking dat ik dat maar elders moet doen.
  Heeft u enig idee waar dat elders dan is?!?!

 • Top

  Ik vind het fantastisch dat alle dieren groot en klein de vrijheid krijgen maar dat het pas over 2 Jr gebeurt duurde nog te lang een zeug moet niet vast liggen en alleen maar biggetjes voort brengen

 • Dierenwet

  Volgens de wet mogen honden niet de hele dag aangelijnd zijn. Dus wel aangelijnd uitlaten. Dan is er ook nog in de wet vermeld dat er een muilkorfgebod is. Maar katten los laten lopen en vervolgens stampij maken met jonge vogels bv.? Onze kat loopt in een afgerasterd gedeelte van de tuin en kan er niet uit. Onze papegaai is inmiddels over de 40 jaar, maar heeft nooit leren vliegen. Ze heeft wel een ruime kooi waar ze regelmatig op een stok bovenop de kooi zit. Dat de nieuwe wet veel doet voor dieren is fantastisch. Maar ik ben nog niets tegengekomen waar staat dat de broodfokkers (binnen en buitenland) rigoureus aan banden gelegd moet worden.

 • partij voor de dieren wordt wijs!!

  Een cijfer voor de nieuwe wet: een 1.
  Mijn katten (2011 en 2013) houdt ik binnen. De mensen vinden het zo zielig als ze vogeltjes vangen. Er zijn heel wat katten van mij vergiftigd of doodgemept. Diervriendelijk gedrag noem ik dit. Muizen mogen wel, zeker in een periode als de muizen zich veel manifesteren. Maar gelukkig zijn mijn katten dus niet met dit huisarrest.
  Mijn hond heeft de tik om altijd naar andere honden toe te willen rennen. Spelen! Maar de andere hondeneigenaren denken dat hij agressief is, dus houd ik hem aan de lijn. Is mijn hond daar gelukkig mee???
  Ik ben naturist. Waarom moet ik mij iedere ochtend in de kleren hijsen terwijl ik mij veel gelukkiger voel in mijn blootje door de tuin te banjeren. Net als mijn honden en katten ben ik een zoogdier. Ben ik gelukkig met de regels van de Nederlandse wet? Nee!
  Kijk naar de behoefte van elk individu, dier en mens.
  Een mens die liefde en geluk ervaart aan een vrolijke en gelukkige kanarie in hun eigen kleine omgeving, een konijn dat zich kan uitleven in een ren en dan zijn rust vindt in zijn hok zonder bang te hoeven zijn voor de vos. Partij voor de dieren: gebruik je verstand en zet je liever in voor de biodiversiteit in ons land. Zorg voor de basis, insecten, vogels, vleermuizen, dan komt de rest echt wel goed.

 • partij voor de dieren wordt wijs!!

  Mijn katten(2011 en 2013) houd ik binnen. De mensen vinden het zo zielig als ze vogeltjes vangen. Muizen mogen uiteraard wel, vooral als er zich veel voordoen.
  In het verleden ben ik veel katten kwijtgeraakt door vergiftiging of gewoon doodgetrapt. Dat noem ik diervriendelijk. Mijn hond heeft de tick om als er een hond aankomt er naar toe te willen rennen. Hij wil spelen maar de andere hond eigenaar denkt dat mijn hond agressief is. Ik houd hem dus aan de lijn. Daar is hij niet gelukkig mee maar ik pas mij aan aan de omstandigheden en laat hem op andere momenten lekker rennen.
  Ik ben net als mijn dieren een naturist. Ik vind het heerlijk om in mijn blootje door de tuin te banjeren maar elke morgen hijs ik mij in de kleren omdat dit nu eenmaal "zo hoort". Ben ik daar gelukkig mee? Nee!
  Waarom mogen mensen niet genieten van hun gelukkige en vrolijke kanarie in hun (ruime) kooi. Waarom mag een konijn zich niet uitleven in zijn re om daarna heerlijk rustig te liggen in zijn hokje zonder bang te zijn voor de vos?!
  Bekijk het dieren- (en mensen) welzijn eens per individu! Want dat zijn we tegenwoordig toch zo graag allemaal! Individuen!
  Beste Partij van de Dieren, houdt u zich eens bezig met de basis: de biodiversiteit, de insecten, de vogels, de vleermuizen, etc. Mogelijk dat u in de toekomst nog een keer iets positiefs voor elkaar krijgt voor onze kinderen en kleinkinderen.
  Een periode geleden werd er gemelijk gedaan over de "geitenwollensokken" generatie. Ik denk dat zij meer kennis in hun hoofd hadden van wat noodzakelijk was dan u in uw kleine teen.
  Vriendelijke groet,
  Ivonne Kuiper, Geijsteren

 • Eindelijk

  Op dit voorstel heb ik al zo lang gehoopt en ben heel erg blij maar inderdaad is twee jaar wel weer erg lang.Mijn konijnen lopen al zo lang los ze hebben een hok waar ze in kunne waneer zij dat willen En zo moet het ook zijn.

 • Goed initiatief, slecht uitgedacht, nog slechter uitgevoerd.

  De hond niet de hele dag aan de lijn, dat snap ik niet. Vrijwel geen één hond zit de hele dag aan de lijn, enkel tijdens het uitlaten. Doelen ze daarop? Dan nog, lang niet iedere hond kan los.
  En, dat honden met andere honden moeten kunnen spelen, snap ik ook niet. Een hond wat dat betreft één ding nodig, een mens om te kunnen plezieren. Honden zijn geen wolven, de roedel voor de hond is het huishouden en dat is alles wat de hond nodig heeft.
  Het komt om mij over dat er zeer weinig kennis en kunde zit bij betreffende instanties/organisaties.

 • Beetje doorgeslagen.

  Op zich hoor je al goed voor je dier te zijn.
  Maar het is nog steeds geen mens.
  En bovendien is er al kattenoverlast genoeg.

 • Ik vind dat het tijd wordt voor deze wet. Veel te lang mee gewacht!!

  Een hond moet wel een hond blijven.
  geen kleertjes aandoen. Daar is de hond niet blij mee.
  Dit is ook van toepassing voor een kat.
  Hond moet lekker kunnen spelen in de tuin.
  Wij hebben een zandbak gekocht voor onze Max.
  Dan kan hij lekker in het zand spelen en graven.
  Als je hond gelukkig is ,dan ben jij dat ook...

 • Een beetje een vreemde wet. Laten we in ieder geval de landbouw dieren hun vrijheid geven want hoe al die 2 en 4 benige dieren nu leven is vreselijk. En dan de rest...valse honden mogen nooit en te nimmer los ook niet met een muilkorf op. En laten we d

  nee ,alleen dat de huisdieren een goed onderkomen krijgen wat groot genoeg is, en verder alle andere dieren hun vrijheid krijgen ipv altijd binnen moeten zijn in kleine stink ruimtes. Regering denk hier eens goed over na want die nieuwe wet voor 2023 .....nou daar heb ik echt nog veel twijfels over

 • Vraag en verbaasd

  Aan de reacties hier te lezen zie ik toch velen die niets weten van honden, mijne loopt bijvoorbeeld altijd los, maar blijft dan ook gewoon altijd naast mij , dus baasjes moet je opvoeden en dan gaat het met de hond van zelf, ik heb echter wel een vraag, ik heb een buur die honden heeft voor de jacht, deze zitten 24/24 7/7 in een kooi opgesloten en komen enkel bij de jacht er eens even uit, is dit wel toegelaten en zo neen wat kan men hieraan doen?

  Bedankt,
  Koen

 • Dierenasiel

  Hebben ze in het asiel dan ook de vrijheid om naar buiten te gaan ten alle tijden? Wat als je katten het niet gewend zijn om naar buiten te gaan? Wat als je kat dieetvoer krijgt en als ze door buitenstaanders gevoerd worden, wat vaker voorkomt dan je lief is, en dus in gezondheidsgevaar komen omdat ze buiten lopen? Hoe zit het met de vogels waar hun nestje wordt bedreigt als katten ze komen leeghalen, een eitje lusten ze wel.

  Wat als je je katten niet buiten kunt laten omdat je in een sociale woning woont, een bovenwoning waarbij je de voordeur niet constant kan open houden bij een hele drukke weg waarbij de kans groot is dat katten dood gereden worden, bij vele katten, kans op kattenaids en andere narigheden, in de buurt van vossen: vossenlintworm, dus moeten de katten vaker ontwormt worden wat eigenlijk ook niet heel er gezond is voor de katten?

  Die wetgeving slaat nergens op. De reden is simpel. Er zijn vele situaties waar de wet totaal geen rekening mee houdt, dat zal resulteren dat nog meer katten in het asiel terecht komen, en of ze het daar beter zullen hebben? Weer een vraag.... wat ik me af vraag.

 • Loslopende honden

  Als ik het artikel lees en de reacties denk ik dat het idee over loslopende honden niet goed wordt begrepen. Her lijkt mij niet dat honden onaangelijnd moeten worden uitgelaten. Ik denk eerder dat honden aangelijnd moeten worden bij het uitlaten maar daarna niet aan een ketting moeten worden gelegd. Denk aan bijvoorbeeld honden die worden gehouden bij een boerderij. Maar ook honden die worden opgesloten in een afgesloten bench bij afwezigheid van de baas.