Natuurlijke dekking hond

Wanneer het juiste dekmoment bepaald is, kan het beste met de teef naar de reu worden gegaan. Dominante teven laten zich thuis namelijk niet altijd dekken. Zeker jonge teven moeten vaak wat tijd krijgen om met een reu te spelen voor ze zich ter dekking aanbieden. En jonge enthousiaste reuen moeten soms wat geholpen worden.

Bij een normale dekking zal de reu de vulva van de teef besnuffelen en zal de teef voor de reu klaar gaan staan. Ze houdt haar staart opzij en vertoont de sta-reflex. De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken. De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties. De eerste fractie bestaat uit voorvocht wat geen zaadcellen bevat. De tweede fractie is de spermarijke fractie, lozing duurt gemiddeld 1 minuut. Tot slot stapt de reu over en kan enkele minuten tot een uur gekoppeld blijven staan, waarbij prostaatvocht geloosd wordt. Koppeling is meestal een gunstig teken, maar ook zonder koppeling kan een dekking tot dracht leiden.

Waarom lukt de dekking niet?

Soms wil de teef niet gedekt worden of lukt de dekking fysiek niet. Fokkers willen dan wel eens wanhopig worden en de moed opgeven. Het advies is om goed naar teef en reu te kijken en geduld te hebben. Soms is de teef gewoon te jong en er nog niet aan toe. Ook kan er onrust of spanning ontstaan door de omgeving of doordat de eigenaar van reu of teef te dominant aanwezig is en het ‘te graag’ wil. Daarnaast kan het ook gewoon te vroeg in de cyclus zijn. Verder speelt (on)ervarenheid van de reu soms een rol. Een enkele keer is er een fysiek probleem waardoor de dekking niet lukt, zoals een dik maagdenvlies bij de teef of een pijnlijke achterhand bij teef of reu. U kunt bij ons terecht voor onderzoek en advies wanneer het dekken niet wil lukken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Dierenarts Suzanne van Dijck Dierenartsenpraktijk HorstDrs. Suzanne van Dijck
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vruchtbaarheid, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Wat mag een teef wel of niet doen na de dekking? Bv mag ze zwemmen na de dekking of pas na een bepaalde periode? Alvast bedankt voor jullie reactie! Groetjes Claudia Kühm

    Mag een teef bv wel weer zwemmen na de dekking of pas na een bepaalde periode?

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: