Mijn hond eet aarde en zand

Een hond eet van alles. En zeker jonge honden, alleen al uit nieuwsgierigheid. Maar soms zien we dat honden een eigenaardig gedrag gaan vertonen en dat ze aarde gaan eten. Niet één keer maar vaker en meerdere keren per dag. Aarde, zand, soms ook houtskool, wat kan daar de reden van zijn?

Waarom eet een hond graag aarde en zand?

 1. Onvolledig voeren
  Wanneer uw hond niet dagelijks voldoende calorieën, vetzuren, aminozuren, vezels en vooral vitamines en mineralen binnen krijgt dan kan dat leiden tot het zogenaamde Pica gedrag. Een hond gaat dan niet-eetbare dingen toch eten. Niet eetbare dingen zoals steentjes, modder, aarde, houtskool en zand.
 2. Gezondheidsproblemen
  Door bepaalde darmaandoeningen, maar ook door een tekort aan het schildklierhormoon, hypothyreoïdie genaamd, kan een hond meer behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het op zoek gaan naar deze voedingsstoffen kan leiden tot het eten van zand en aarde.
 3. Maagdarmproblemen
  We weten het niet maar het zou zo maar zo kunnen zijn dat honden zand en aarde gaan eten omdat de spijsvertering niet echt lekker loopt. Bepaalde soorten klei kunnen ook helpen om spijsverteringsproblemen op te lossen. Zand en aarde hebben een schurende werking op de binnenkant van de maag- en darmwand en stimuleren de samentrekkingen hiervan.
 4. Iets lekkers er in
  Een hele banale reden om zand of aarde te eten kan zijn dat er gewoon iets heel lekkers zit in het zand. Bijvoorbeeld vet van de braadpan of slijm van een loops teefje.
 5. Bloedarmoede
  Mogelijk gaan honden met bloedarmoede (= tekort aan rode bloedcellen) aarde en ook houtskool eten omdat daar ijzer in zit. En dat ijzer is essentieel voor de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. En in aarde zitten vaak ook selenium, fosfor, calcium, koper en andere mineralen. Compensatie is dan de reden dat honden aarde eten. Bloedarmoede zien we vooral bij ongemerkt bloedverlies uit de darm.
 6. Gedragsproblemen
  Door stress en met name ook door verveling en ongemak kunnen dier en mens ander, vaak ongewenst, gedrag gaan vertonen. Dat gedrag kan zich ook uiten door meer te gaan eten of andere dingen te eten dan normaal. Dit kun je vooral zien bij te weinig bewegen, spelen en sociale contacten. Honden hebben hun dagelijkse portie afleiding nodig.

Is aarde en zand eten gevaarlijk voor mijn hond?

Op zich is het zo nu en dan eten van aarde en zand geen probleem. Zorg wel altijd voor een goede wormbestrijding. Maar wanneer dit echt dagelijks gaat optreden en er worden aanzienlijke hoeveelheden opgenomen dan is dat niet goed voor de hond. Maak een afspraak bij uw dierenarts en neem wat ontlasting mee. Daar kan dan bekeken worden wat de onderliggende reden is voor dit gedrag en kan een behandeling worden voor- en ingesteld.

Hoe laat ik mijn hond stoppen met aarde en zand eten?

Zoals gezegd meestal hoeft u er niets aan te doen en gaat het vanzelf weer over. Ga het ook niet verbieden en trek uw hond niet weg, dat geeft alleen maar stress en dat kan juist het gedrag versterken. Beloon uw hond wel wanneer hij bepaalde plekken waar hij vaker zand eet zomaar voorbij loopt.

Belangrijkste is om uw hond iedere dag volop mentale uitdagingen te geven. Wandelen, spelen, afleiden, contact met andere honden, dat is wat een hond wil. Laat de verveling niet toeslaan dan is het eten van zand en aarde ook niet meer zo nodig.

Mocht er naar aanleiding van het bovenstaande een reden zijn om te denken dat uw hond toch een gezondheidsprobleem heeft, schroom dan niet contact op te nemen met uw eigen dierenarts. Misschien heeft uw hond wel bloedarmoede?

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Eet uw hond poep? Lees meer over poep eten bij honden

 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Onverwacht

  Ik had altijd het idee dat honden aarde en zand aten, omdat ze iets lekkers erin roken. Nooit verwacht dat er zoveel andere redenen kunnen zijn. Zo zie je dat je nooit te oud bent om iets nieuws te leren.

 • Vraagje

  Mijn hond zoekt regelmatig iets als zij zich niet lekker voelt, ben er sinds kort achter dat zij Spaanse zuring zoekt en eet. Zij knapt er ook echt van op. Wordt weer levendig en gaat weer eten. Wat is u idee hierover?

 • Bedankt ik weet nu wat ik moet doen.

  Nee de info is heel duidelijk.