Poep eten hond

Wat is Coprofagie?

Sommige honden hebben de vieze gewoonte om poep van zichzelf en/of andere dieren te eten. Dit wordt ook wel ‘coprofagie’ genoemd. Hoewel het voor teven normaal gedrag is om het nest schoon te houden, wordt het door ons als ongewenst gedrag gezien. Sommige honden eten grote hoeveelheden ontlasting van zichzelf of van andere dieren, met braken en diarree als gevolg.

Waarom eten honden poep?

Er zijn enkele medische condities die het poep eten stimuleren (o.a. verminderde werking van de pancreas), maar dit zijn uitzonderingen. Een andere oorzaak van poep eten zou een tekort van bepaalde stoffen in de voeding kunnen zijn. Wanneer uw hond complete commerciële hoogwaardige voeding krijgt, ligt dit echter niet voor de hand. Meestal is er sprake van ongewenst gedrag zonder medische oorsprong.

Wat te doen als een hond ontlasting eet?

Om een oplossing te vinden voor het ongewenst ontlasting eten, is het belangrijk om te weten wat de motivatie voor het gedrag is. Dit kunnen verschillende dingen zijn zoals:

  • Het vragen om aandacht.
  • Het leven in een prikkelarme omgeving (kennel).
  • Tijdens de puppy leeftijd gedurende een lange periode in een kennel te hebben geleefd.
  • Onderzoekend gedrag.
  • Honger.

De hond ziet de eigenaar als concurrent in het proberen te eten van de poep. Het is dus geen oplossing om de hond constant achterna te jagen om te proberen te voorkomen dat hij een hoop poep op eet. Hij zal als hij de kans krijgt, zo snel mogelijk de hoop poep proberen weg te werken. Bovendien zullen sommige honden op deze manier de aandacht trekken van hun baas. Ook negatieve aandacht (boosheid) wordt door honden als positief ervaren.

Ananas en courgette

Ten eerste moet de eigenaar dus proberen de hond met rust te laten als hij zijn eigen ontlasting of dat van een ander onderzoekt. Voorkom dat de hond poep kan eten, door de hond aan de lijn uit te laten. Op deze manier is er geen competitie tussen eigenaar en hond en er is geen sprake van aandacht krijgen van de baas. Smaak aversie was lang één van de methodes die aangeraden werd om de hond af te leren de poep op te eten. Maar vaak werkt deze methode niet.

Maak de geur van de ontlasting onaantrekkelijk

Reuk is voor een hond belangrijker dan smaak. De geur van de ontlasting moet dus onaantrekkelijk worden voor de hond. Een van de manieren hoe u dit kunt bewerkstelligen is door gemalen ananas en geraspte courgette door het eten te mengen. In sommige gevallen, als de hond zijn eigen ontlasting eet, kan dit de geur van de ontlasting zo veranderen dat de hond zijn ontlasting niet meer eet.

Strooi peper

De beste manier is een hond te demotiveren om aan ontlasting te ruiken, wat normaal gesproken aan het eten vooraf gaat. De meeste honden eten niet als zij er niet eerst aan kunnen ruiken. Fijn gemalen peper veroorzaakt niezen en irritatie, waardoor het ruiken niet mogelijk is. Wanneer de hond enkele weken lang alleen aan ontlasting kan ruiken wat bestrooid is met peper, zal de interesse in ontlasting snel afnemen.

Middelen en supplementen tegen poep eten hond

Er zijn meerdere middelen op de markt die claimen dat zij ervoor zorgen dat uw hond met poep eten stopt. Helaas hebben deze middelen vaak een teleurstellend resultaat. Fagostop is hierop een uitzondering. 

Beloon de hond als hij de ontlasting niet meer probeert op te eten

Beloon uw hond vooral voor het gedrag dat u graag ziet. Dus ook wanneer hij niet poep gaat eten terwijl het op dat moment wel kan. Vroeger werd wel een op afstand bedienbare gas halsband (geen shockband) ingezet. Maar deze methode werkt alleen bij correct en consequent gebruik en zelf dat was het effect onvoldoende. De inzet van Fagostop-C kan wel ondersteunend werken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau