Is er een beste voer van de dierenarts?

In Nederland zijn er een aantal merken voer voor hond en kat die specifiek door dierenartsen worden geleverd. Dierenartsen adviseren met name een bepaalde voeding bij een aandoening van bijvoorbeeld de nieren, gewrichten, huid of andere organen. Dit worden ook wel de prescription diets of dieetvoeders genoemd. Het wordt in feite voorgeschreven door de dierenarts.

Prescription diets

Wanneer uw dierenarts een voer voorschrijft voor een aandoening bij uw hond dan is het bij veel merken zo dat er uitvoerig onderzoek is gedaan naar het effect van die voeding op de aandoening. Het is niet zoals bij geregistreerde diergeneesmiddelen vastgelegd in een REG NL registratie, maar er zijn veelal wel onderbouwde veldonderzoeken die worden getoetst. Dit verschilt per merk.

Wat, wanneer en hoeveel voer ik mijn huisdier?

Welk voer u kiest voor uw huisdier is vooral afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van uzelf en uw hond of kat, de gezondheid van uw huisdier en uw portemonnee. We hebben daarom hier de voor- en nadelen van droog of nat voer en de wijze waarop u het beste kunt voeren voor u op een rijtje gezet.

Online Voedingsconsult Feedwise

Diervoeding consulentes Dierapotheker Consult online Feedwise

Wilt u advies over de beste voeding voor uw huisdier?
Dan kunt u nu online een voedingsconsult boeken. De diervoeding consulentes van Dierapotheker.nl geven u telefonisch graag het beste voedingsadvies. Dit advies is gebaseerd op Feedwise. Feedwise is het unieke online rekenplatform voor voedingsadvies op maat van Europees erkend veterinair voedingsspecialist Esther Hagen-Plantinga. Veel dierenklinieken werken hier al mee. Lees hier meer over het online voedingsconsult Feedwise.

U kunt hier uw voedingsconsult boeken

Merken veterinaire voeding

De meest voorkomende merken veterinaire voeding in de Nederlandse dierenklinieken zijn Purina Pro Plan, Royal Canin, Hill’s, Sanimed, Specific, Trovet, HPM, Vet-Concept en Calibra. Ieder merk heeft zijn eigen samenstelling voor bepaalde aandoeningen en vaak blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij het herstellen van en voorkomen van die aandoeningen. Wij willen hier graag per merk een korte toelichting geven van de belangrijkste kenmerken van dat merk.

1. Purina Pro Plan Veterinary Diets

Met gepassioneerde toewijding voor honden en katten heeft het Purina deskundigenteam van meer dan 350 dierenartsen en voedingsdeskundigen de afgelopen 120 jaar voorop gelopen bij doorbraken in de voeding ontwikkelingen.

1927 – Purina introduceert de eerste volledige hondenvoeding.
1961 – Purina is de eerste die taurine toevoegt aan de droge kattenvoeding.
1998 – Purina Pro Plan ontwikkelt de allereerste hypoallergene voeding voor honden.
2000 – Purina is de eerste die vezels toevoegt aan de katten voeding om haarbal vorming helpen tegen te gaan.
2004 – Purina Pro Plan past moleculaire voeding voor het eerst toe in het voer voor honden met artritis.
2006 – Purina stelt Fortiflora beschikbaar. Het eerste probioticum in een therapeutische voeding dat bewezen de darmflora ondersteunt.
2010 – Purina Pro Plan stelt een exclusieve mix beschikbaar in haar voeding voor oudere honden die de hersenfunctie ondersteunt.

Bestel Purina Pro Plan voor uw hond
Bestel Purina Pro Plan voor uw kat

2. Royal Canin

De Franse dierenarts, Jean Cathary, is de oprichter van Royal Canin. Hij had in zijn praktijk succes met het geven van een zelf bereid op graan gebaseerd dieet bij huidaandoeningen van hond en kat. Kenmerkend was ook het gebruik van een extruder bij de voerproductie. De productie van het Royal Canin voer is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, niet alleen voor aandoeningen maar ook voor de verschillende levensfasen van de hond. Zo bleek dat bot problemen bij grote honden vaak veroorzaakt worden door het voedingspatroon.

Bestel Royal Canin voor uw hond
Bestel Royal Canin voor uw kat

3. Hill’s Prescription Diet

Hill’s heeft al ruim 75 jaar maar één missie: het verrijken en verlengen van de speciale band tussen huisdieren en hun eigenaren. De juiste voeding in combinatie met de toewijding van veterinaire professionals kan het leven van huisdieren transformeren. En gezonde en gelukkige huisdieren transformeren het leven van hun baasjes. Met pionierend onderzoek creëert Hill’s baanbrekende voeding voor honden en katten – altijd op basis van wetenschappelijk inzicht in hun veranderende behoeften. Zowel het hoogwaardige Hill’s Science Plan als de veterinaire Hill’s Prescription Diet worden door Dierapotheker.nl bij u thuisbezorgd.

Bestel Hill’s voor uw hond
Bestel Hill’s voor uw kat

4. Sanimed

De Sanimed voeding is ontwikkeld door Prof. Dr. Ir. Anton Beynen. Hij heeft humane voeding gestudeerd in Wageningen en was hoogleraar diervoeding aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Het Sanimed voer is afgestemd op de levensfase van de hond en kat en is geschikt voor alle rassen. Prof. Dr. Ir. Anton Beynen ontwikkelde het Sanimed voer op basis van hoogwaardige natuurlijke grondstoffen met bewezen effectiviteit en afgestemd op de specifieke karakteristieken van diverse aandoeningen.

Bestel Sanimed voor uw hond
Bestel Sanimed voor uw kat

5. Specific

De Specific voerlijn is gebaseerd op de Circle of Good. Vis van bekende herkomst uit de oceaan is daarbij de basis. Omega3 is een belangrijke pijler. 5% van de opbrengst van dit voer gaat naar goede doelen.

Bestel Specific voor uw hond
Bestel Specific voor uw kat

6. Trovet

Trovet is sinds eind jaren 80 verkrijgbaar voornamelijk als dieetvoer voorgeschreven door de Nederlandse dierenarts. Speciaal voer voor de hond, kat, cavia en konijn. Onderscheidend voor Trovet is het eliminatie- en hypoallergeen dieet en het gebruik van insecten in bepaalde voedingen.

Bestel Trovet voor uw hond
Bestel Trovet voor uw kat

7. Veterinary HPM

Veterinary HPM is een vrij nieuwe voeding die zoveel mogelijk wil aansluiten bij de voedingsbehoefte van een carnivoor. Dit betekent dat dit voer relatief weinig koolhydraten en veel eiwitten bevat. Dus veel dierlijke eiwitten en minder zetmeel. Het is dus een dieet voor de carnivoor met varkensvlees en gevogelte als hoofdingrediënten.

Bestel HPM voor uw hond
Bestel HPM voor uw kat

8. Vet-Concept

Het Duitse merk Vet-concept is vanaf 2003 beschikbaar voor hond en kat. Basis gedachte voor de voeding is dat de hond een prooidier eter is, dus niet alleen vlees maar ook andere ingrediënten zijn van belang. Voor katten is afwisseling in de voerbak gewenst. De kunst is dan om niet alleen de smaakzin maar ook maag en darm te behagen. Op die basis is een hele reeks voeders voor hond en kat ontwikkeld.

Bestel Vet-Concept voor uw hond
Bestel Vet-Concept voor uw kat

9. Calibra

De Calibra voeding voor hond en kat is sinds 2001 verkrijgbaar. Gestart is met voedingen bij allergie en een gevoelige spijsvertering. Het Calibra voer voor hond en kat is vrij van palmolie, soja, GGO’s, kunstmatige antioxidanten of kunstmatige kleurstoffen.

Bestel Calibra voor uw hond
Bestel Calibra voor uw kat

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Graanvrij

    Lees weinig over de voor of nadelen van graanvrij droogvoer.