Wat, wanneer en hoeveel voer ik mijn kat en hond?

Droog of nat voer

Welk voer u kiest voor uw huisdier is vooral afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van uzelf en uw hond of kat, de gezondheid van uw huisdier en uw portemonnee. We zetten daarom de voor- en nadelen van droog of nat voer voor u op een rijtje.

Droge brokjes

Veel baasjes kiezen voor droge brokjes als honden- en kattenvoer. Brokjes hebben verschillende voordelen; ze zijn over het algemeen goedkoper, lang houdbaar, makkelijk in het gebruik en u kunt het voer een hele dag laten staan.

Vaak wordt gedacht dat brokjes ook veel beter zijn voor het gebit. Maar dit geldt alleen als u speciale brokken gebruikt met een aangepaste vorm en structuur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er weinig verschil is tussen blikvoer en veel gebruikte brokjes bij het ontstaan van tandplak, tandsteen of tandverkleuring.  Dit komt omdat de meeste brokjes makkelijk uit elkaar vallen en honden en katten vaak ook niet goed kauwen.

Een aantal merken heeft speciale Dental Diets in hun voerlijnen. Voeders met de VOHC-erkenning (Veterinary Oral Health Council) hebben de goede eigenschap tandplak te voorkomen en te verwijderen.  Hier kunt u zien welke voeders deze erkenning hebben. Maar de goedkoopste en beste manier om het gebit van uw huisdier schoon te houden blijft toch een dagelijkse poetsbeurt van het honden– of kattengebit.

Als u alleen droog voer geeft is het belangrijk dat de drinkbak van uw huisdier altijd vers water bevat, omdat brokken vaak meer zout bevatten en maar weinig (8%) vocht.

Nat voer

Het grote voordeel van natvoer is dat het een grote hoeveelheid vocht bevat waardoor het risico op urinewegproblemen, zoals blaasgruis, blaasstenen en infecties, veel kleiner is.  Dit is vooral van belang voor katten. Zij zijn gevoelig voor urinewegaandoeningen en drinken over het algemeen weinig. Wist u dat Hydracare van Purina daarbij kan helpen?

Deze grote hoeveelheid vocht zorgt er ook voor dat het voer in verhouding weinig calorieën bevat. Een kat of hond met overgewicht krijgt hierdoor een verzadigd gevoel met een beperkte calorie inname.

Nat voer ruikt ook veel sterker. Voor u misschien minder aangenaam, maar het zet lastige eters wel eerder aan tot eten.

Online Voedingsconsult Feedwise

Diervoeding consulentes Dierapotheker Consult online Feedwise

Wilt u advies over de beste voeding voor uw huisdier?
Dan kunt u nu online een voedingsconsult boeken. De diervoeding consulentes van Dierapotheker.nl geven u telefonisch graag het beste voedingsadvies. Dit advies is gebaseerd op Feedwise. Feedwise is het unieke online rekenplatform voor voedingsadvies op maat van Europees erkend veterinair voedingsspecialist Esther Hagen-Plantinga. Veel dierenklinieken werken hier al mee. Lees hier meer over het online voedingsconsult Feedwise.

U kunt hier uw voedingsconsult boeken

Wat vinden honden en katten lekker?

Het zal u niet verbazen dat de meeste honden en katten de voorkeur hebben voor natvoer. Gewoon omdat het lekkerder en sterker ruikt. Natvoer is verkrijgbaar in allerlei verpakkingen, zoals blikjes, pouches en kuipjes.

Honden en katten zijn wat kieskeuriger als het brokjes betreft. Niet elk voer zullen ze lekker vinden en soms kost het even tijd om ze aan het voer te laten wennen. Een klein beetje warm water toevoegen wil dan nog wel eens helpen omdat het daardoor wat sterker gaat ruiken.

Kwaliteit voer

Er zijn grote kwaliteitsverschillen in honden- en kattenvoer. Dit geldt zowel voor nat- als droogvoer. Dit verklaart ook de verschillen in prijs. De goedkopere soorten bevatten veel plantaardige eiwitten van mindere kwaliteit. Dit voer wordt minder goed verteerd en de dieren produceren daardoor ook meer ontlasting.  Ook bevatten deze voeders vaak niet de essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheid waardoor er eerder huidproblemen zoals eczeem, jeuk en kale plekken kunnen ontstaan.

Goed voer bevat koolhydraten, eiwitten, vetten en mineralen in de juiste verhouding. Voer dat wij adviseren vanuit onze praktijk zijn Hill’s, Royal Canin en Purina PRO PLAN.

Hoe vaak en hoeveel moet ik voeren?

Elk voer heeft een andere samenstelling en dus ook een ander voeradvies. Houd u aan de hoeveelheden die op de verpakking staan aangegeven. Overgewicht is tegenwoordig namelijk een van de grootste problemen van onze huisdieren.

Katten hebben een gecompliceerd en gevoelig spijsverteringsstelsel. Van nature eten zij meerdere malen per dag kleine maaltijden.  Hierdoor blijft ook de urine-pH veel stabieler.  Dit pleit voor het gebruik van brokjes omdat u deze de hele dag  kunt laten staan. Maar katten met urineweg problemen kunt u beter nat voer geven.

Honden krijgen meestal 2 maaltijden verspreid over de dag. Als uw hond maag/darmklachten heeft kunt u beter 3 tot 4 kleinere maaltijden geven.

Wat is nu het beste voor mijn huisdier?

Wij krijgen in onze klinieken vaak de vraag wat nu de beste voeding voor hond en kat is.

Wat is nu het beste voer voor mijn kat?

Een algemeen antwoord bestaat niet op deze vraag. Niet wat betreft voedingsstoffen, maar ook niet wat betreft type voeding, dus nat of droog. De keuze voor een voeding moet individueel bepaald worden en is onder andere afhankelijk van het dier en u en de levensfase en gezondheidsstatus van uw hond of kat.

Voordelen van droogvoer

 • Makkelijker in gebruik
 • Minder geur
 • Lagere kosten (veel minder van nodig dan van natvoer)
 • Beter voor het gebit (niet altijd)

Voordelen natvoer

 • Smakelijkheid
 • Bevat minder calorieën per portie
 • Ondersteuning urinewegen
 • Kan beter zijn voor pups en oudere dieren
 • “Natuurlijker” en meer verzadigend

Conclusie voeren hond en kat

Zowel nat- als droogvoer heeft  voor- en nadelen. En het gebruik hangt dus helemaal af van de persoonlijke omstandigheden van u en uw hond of kat. U kunt het natuurlijk ook altijd combineren. Veel honden en katten genieten dagelijks al van de smakelijke combinatie van droog- en natvoeding. Voor huisdier en eigenaar is het voeren dan een moment om naar uit te kijken. Als uw huisdier een dieet gebruikt op voorschrift van de dierenarts is het wel van belang dat u zowel het droog-als natvoer uit dezelfde lijn geeft. Maar ga in elk geval voor kwalitatief goed voer. De gezondheid van uw dier vaart er wel bij. Smakelijk eten!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • droogvoer van Hills samen met natvoer van Trovet...perfect

  heel goede tip....