Hoe lang kunt en mag u uw hond alleen laten?

De meeste eigenaren zouden graag elk moment met hun hond doorbrengen, maar dat gaat helaas niet altijd. Ook voor u is het waarschijnlijk onvermijdelijk dat u uw hond op een bepaald moment alleen moet laten en dan vraagt ​​u zich misschien af: ‘hoe lang kan en mag ik mijn hond alleen laten?’ Kan mijn hond een volledige werkdag aan? Of heeft hij mij nodig om tijdens de lunch even uit gelaten te worden?

Hoe lang mag u een hond alleen laten?

Laat een hond nooit te lang alleen thuis

Elke individuele pup zal verschillen, maar de algemene regel is om volwassen honden slechts vier opeenvolgende uren alleen te laten. Honden zijn sociale dieren, ze snakken vaak naar regelmatige menselijke aandacht en zonder dat raken ze verveeld en eenzaam.

Bovendien is het zo dat volwassen honden hun plasje meestal maar zes tot acht uur kunnen ophouden, dus moet u hier rekening mee houden als u ze alleen laat. En terwijl u weg bent, hebben ze natuurlijk ook altijd vers, schoon drinkwater beschikbaar.

Hoe lang kunt u een puppy alleen laten?

Puppy’s jonger dan zes maanden mogen niet langer dan twee uur alleen worden gelaten. En het is een goed idee om de tijd die ze alleen doorbrengen geleidelijk op te bouwen om te voorkomen dat ze verlatingsangst krijgen. Als u uw puppy toch alleen laat, is het een goed idee om ze in een met hekjes afgezette ruimte te plaatsen, of laat ze in een puppy-proof kamer. Het plaatsen van puppy’s in een bench of puppy-proof ruimte zal voorkomen dat ze op alles in het zicht gaan kauwen en ook voorkomen dat ze schade aan richten.

Idealiter zou u een puppy niet meer dan een paar uur per keer gedurende de dag in de bench moeten laten, omdat te veel tijd in de bench ervoor kan zorgen dat hij gestrest raakt.

Hoe lang kunt u een oudere hond alleen laten?

Ongeveer twee tot vier uur. Hoe lang u een oudere hond alleen kunt laten, hangt af van of hij gezondheidsproblemen heeft en hoe vaak hij moet plassen (oudere honden moeten normaal gesproken wat vaker naar het toilet).

Moet ik een andere hond nemen om mijn hond gezelschap te houden?

Het nemen van een andere hond mag nooit worden gezien als een alternatief voor menselijk gezelschap, aangezien de meeste honden menselijke interactie waarderen, zelfs als ze samenleven met een andere hond. En hoewel honden over het algemeen sociale dieren zijn, zijn er ook honden die het gezelschap van andere honden niet leuk vinden en liever alleen zijn. Dat betekent dat het erbij plaatsen van een andere hond averechts kan werken en kan resulteren in conflicten en pestgedrag.

Wat moet ik met mijn hond doen als ik de hele dag werk?

De hele werkdag is veel te lang om uw hond alleen thuis te laten, dus u moet ervoor zorgen dat uw pup gedurende deze tijd wordt verzorgd of ergens anders wordt ondergebracht. Als u tijdens de lunch naar huis kunt, laat ze dan even lekker uit. Dat is een fijne onderbreking van een dag alleen. Als dit niet mogelijk is, kunt u in plaats daarvan een hondenuitlater regelen of inhuren. 

Hondenuitlater of hondenopvang

En als uw pup sociaal is met andere honden en mensen dan is een hondenopvang een uitstekende optie. Uw hond kan dan de hele dag kan spelen en er is ook altijd iemand in de buurt om een ​​oogje in het zeil te houden. Selecteer de hondenopvang of hondenuitlater zorgvuldig en zoek naar mensen met goede recensies en positieve aanbevelingen. Denk ook aan de individuele eigenschappen van uw pup, hoe vaak ze geknuffeld willen worden en hoe vaak ze spelen met u. Als u ’s avonds thuiskomt, vergeet dan niet om uw hond veel aandacht te geven, want hij zal u waarschijnlijk behoorlijk gemist hebben.

Kan ik mijn hond een weekend alleen thuis laten?

Nee, u mag uw hond nooit zo lang alleen thuis laten. Als u een nachtje weg bent en u kunt uw pup niet mee nemen, regel dan iemand die op uw hond past. Vrienden en familie zijn de ideale oplossing, maar als dit niet mogelijk is, zoek dan een kennel of een hondenoppas. Hondenoppassers zijn een geweldig idee voor honden die van hun comfort thuis houden, aangezien ze uw hond normaal gesproken in hun eigen huis komen bezoeken terwijl u weg bent.

Tips om een ​​hond alleen thuis te laten

Uw hond mist u waanneer hij alleen wordt gelaten

Als u uw hond alleen thuis laat, is het een goed idee om wat voorbereidingen te treffen voordat u weggaat, zodat ze u niet te veel zullen missen als u weg bent:

 • Zorg ervoor dat ze voldoende beweging hebben gehad: neem ze mee voor een flinke wandeling voordat u gaat, zodat ze meer kans hebben om te dutten en zich niet zullen vervelen.
 • Gebruik speelgoed dat voedsel uitdeelt: dit zal ze bezig houden tijdens uw afwezigheid en kan helpen om destructief gedrag te voorkomen.
 • Koop een camera voor huisdieren: dit is een geweldig idee om eigenaren gemoedsrust te geven dat hun pup veilig is, niet van streek is en geen kattenkwaad uithaalt.

Uw hond gerust alleen achter laten

Vergeet niet om uw hond nooit voor langere tijd alleen te laten, omdat het uiteindelijk niet eerlijk voor hem is. Als u voor een lange periode weg moet (bijvoorbeeld een hele werkdag of een nacht), zijn er nu gelukkig een groot aantal opties beschikbaar, waaronder hondenuitlaters, oppas, dagopvang, kennels en zelfs huisdierhotels, om ervoor te zorgen dat uw huisdier goed verzorgd is en u ze gerust achter kunt laten.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Niet up to date

  Advies: Lees voordat u tips uitdeelt eens wat van Turid Rugaas. Een bench gesloten is geen goede slaapplek om een hond in achter telaten. Veel beter is delen je huiskamer met hekjes af te sluiten. Voor je weg gaat je hond moe maken is niet gezond. De hond moet eerst de prikkels verwerken. De eerste maanden laat je een pup sowieso nog niet alleen. Voor hedendaagse info honden raad ik u Amee de Bruijn aan en anderen die in die lijn werken, Voor katten Marcellina stolting van het Kattengedragsadviescentrum. Beiden zij ook op fb te volgen.

 • Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat ons maatje ALTIJD meegaat waar wij ook naar toegaan, of waar wij ook zijn. Wij maken veel boswandelingen met ons maatje en deze geniet al bijna twaalf jaar bij ons. Nu hij wat ouder wordt hebben wij een hondenbug

  Alles is al geschreven hier boven.

 • Dank voor uw gewaardeerde aanvullingen

  Dank u wel Joke van Lavieren voor uw aanvullingen en leestips. Wij hebben deze deels reeds verwerkt in deze blog.

  Fijne dag, team Dierapotheker

 • Nee je moet een hond zo weinig mogelijk alleen laten

  Na 30 jaar honden waarvoor wij zg 'pleegouders' zochten die we zorgvuldig selecteerden en inschakelden als wij weg moesten zijn we nu zelf ook 'pleegouder' . Echt een aanrader! Wij zijn dolgelukkig met de hond, houden van hem alsof hij de onze is en zijn baasjes zijn ook dolgelukkig met de oplossing.

 • Kwaliteits uren

  Ik heb nu mijn 4e hond en daar ga ik voor door het vuur!! En ja mensen moeten werken om rond te komen en goed voor je maatje en jezelf te kunnen zorgen. Zeker als alleenstaande. Echter maakt dat ook dat als ik wel thuis ben ik ook helemaal beschikbaar ben voor mijn hond. Dus die krijgt dan ook alle aandacht. Nee mensen vinden dat je een hond niet de hele dag alleen kunt laten!! Wat vind men dan van de hele nacht?? Of dan bij mensen die wel thuis zijn maar alleen maar bezig zijn met de kinderen waardoor de hond ook maar zielig in een hoekje ligt? Dus die hele artikel lijkt nergens op. Het gaat om de kwaliteit van de uren dat je thuis bent. Niet om de hoeveelheid uren. En een dier leeft in het NU!! Die weet echt niet hoeveel uren je weg bent. Dus je kunt beter 1x gaan en alles doen wat je moet doen dan 4x per dag opnieuw je hond verlaten!!