Dierentips - De hik bij de hond

Geplaatst op 11-12-2018

De hik bij de hond

Wanneer je een middenrif hebt dan kun je de hik krijgen. Dat geldt voor mensen en ook voor dieren en dus ook voor de hond. Het middenrif, ook wel diafragma genoemd, is een spier die de buik van de borstholte scheidt. Deze spier kan onvrijwillig gaan samentrekken en dit geeft samen met het sluiten van het strottenklepje in de keel de hik. Je hoort dan bij de hond telkens een piepend hik geluidje en je ziet de buik even kort samentrekken.

De hik is ongemakkelijk

Vooral puppy's kunnen de hik krijgen, meestal na het eten of spelen. Het ziet er best grappig uit en is vrijwel altijd onschuldig. Toch vinden honden de hik waarschijnlijk net zo lastig als de mens, want het is iets wat je ongevraagd overkomt en dus verwarrend. De hond weet niet wat er aan de hand is en hoe er van af te komen. Het gaat echter vrijwel altijd weer vanzelf over.

Waardoor krijgt de hond de hik?

Meestal wordt de hik bij de hond veroorzaakt door te gulzig eten of te veel en te snel drinken. Ook te enthousiast spelen kan een rol spelen en een enkele keer een overgevoeligheid voor voeding.
Het te gulzig eten is goed te voorkomen door het voer aan pup of volwassen hond te geven in een speciale antischrok voerbak. Dat kan helpen om de hik te voorkomen en is ook om andere redenen aan te raden. Het voer wordt namelijk veel gelijkmatiger opgenomen en er wordt o.a. voorkomen dat er te veel lucht mee wordt ingeslikt door de hond.

Wat kun je er aan doen wanneer de hond de hik heeft?

Eigenlijk kunt en hoeft u niet zo veel te doen wanneer uw hond de hik heeft. Even afleiden, een klopje op de rug, of iets kleins te eten geven kan helpen en wat extra aandacht is natuurlijk nooit verkeerd. Maar de hik houdt eigenlijk altijd vanzelf weer op en kan juist bij honden in de groei wat vaker voorkomen.
Bij uitzondering kan het voorkomen dat de hik heel lang doorgaat of vaak terugkomt, dan is het verstandig met uw dierenarts te overleggen.

Kijk en bestel in de hondeapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook:
Omgekeerd niezen bij de hond

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0