Omgekeerd niezen – Reverse sneezing hond

Dat een hond kan niezen is bekend. Maar dat een hond omgekeerd kan niezen is minder bekend. Het omgekeerd niezen, ook wel reverse sneezing genoemd, komt toch regelmatig voor.

Oorzaak omgekeerd niezen

Het omgekeerd niezen ontstaat doordat het keel- en neusslijmvlies van de hond geïrriteerd raakt. Die irritatie kan “zomaar” ontstaan, maar ook na opwinding, eten en drinken en bij de inademing van bepaalde stoffen, zoals parfum en rook. Het kan ook veroorzaakt worden doordat de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Het is eigenlijk een afweerreactie op iets  in de keel. De keelspieren gaan in een soort kramp (spasme) samentrekken en daardoor wordt de keelholte deels afgesloten. Hierdoor gaat de hond op zoek naar lucht en gaat geforceerd ademhalen en zo ontstaat het snurkende geluid.

Symptomen reverse sneezing

 

 

Wat je ziet aan een hond met omgekeerd snurken is dat de hond plotseling een snel snuivend, rochelend snurkgeluid laat horen. Daarbij gaat de hals vaak vooruit, de poten gaan naar buiten staan en dat de hond het benauwd heeft is duidelijk zichtbaar. Vaak geeft de hond ook over. Dit gebeurt meestal in een kort tijdbestek van 1 tot 2 minuten.

Wat kan ik doen?

Reverse sneezing is vrijwel altijd onschuldig, maar uiteraard niet leuk voor de hond. En vooral voor uzelf is het minder prettig om uw hond in een dergelijke toestand te zien. U kunt uw hond helpen door over de keel te wrijven, even van een afstandje in de neus blazen of heel even de neusgaten dicht te houden. Dat is vaak al voldoende. Mocht het vaker voorkomen bij uw hond dan is het verstandig om uw dierenarts te raadplegen voor advies en een eventueel neus en keel onderzoek.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Anderen lazen ook:
De hik bij de hond

Categorie: Algemeen, Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Labrador had hier ook last van

    Onze lab deed dit ook toen hij een ca een jaar oud was. Na een tip van iemand mbt het eten verdelen in meer porties gespreid over de dag en avond was het weg en het is nooit meer terug gekomen!

  • Wat fijn dit te lezen, onze Boomer doet het ook soms en weten dan niet waarom, nu duidelijk.

    Nee hoor prima zo ??

  • schrikken

    Mijn hond heeft het ook wel eens, vooral na wat heftige opwinding. Ik laat haar dan altijd even schrikken en dan is het ook meteen over. Volgende keer ga ik proberen om de neusgaten even dicht te houden, is misschien toch wat sympathieker.

  • Neus even dichthouden helpt goed heel af en toe heeft mijn hond dat.

    Alles staat goed beschreven

  • Niet altijd reverse sneezing

    Wij en onze da dachten ook dat ons hondje reverse sneezing had maar ikzelf dacht anders en bleef vragen en langs gaan bij de da tot die besloot om met een roesje in de neus en keelholte te kijken en wat bleek..ontstoken amandelen met de bijbehorende verhoging. Hij heeft een pijnstilling en antibiotica spuit gehad en een kuur voor thuis. Vervolgens heeft hij nu nergens last meer van en is weer vrolijk als van ouds.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint
+ Gratis 🎁Schoencadeautje van de Sint