Zoetstof Xylitol giftig voor honden

Xylitol giftig voor uw hond

De meeste mensen weten wel dat chocola giftig is voor honden. Ook het eten van druiven en rozijnen kan een hond fataal worden. Maar het is bij de meesten nog onbekend dat xylitol, een veelgebruikte suikervervanger, zeer giftig is voor honden.

Melding van Kitty Smit uit Tienray

“Hallo, 2 weken terug heeft beagle Roy samen met zijn twee zusjes een ontbijtkoek zero van Pijnenburg te pakken gekregen. Hij heeft het niet overleefd maar zijn zusjes op een haar na wel. Hierdoor is gebleken dat heel veel honden eigenaren niet weten wat voor een schadelijke invloed Xylitol heeft en zijn we met een groep bezig om dit meer bekend te maken. Zoals jullie weten zit er in steeds meer producten Xylitol, dus bij niet weten ligt er een groot gevaar op de loer.”

Hier de foto, die Kitty verzocht ons te plaatsen: 

Xylitol veelgebruikte suikervervanger

We kennen xylitol vooral als suikervervanger in kauwgom.  Maar met de enorme toename van lightproducten en suikervrije producten wordt in steeds meer levensmiddelen xylitol als  suikervervanger gebruikt.

Xylitol is een natuurlijke zoetstof met dezelfde zoetkracht als suiker maar met 40% minder calorieën.  Xylitol is ook geschikt voor diabetici, omdat het veel langzamer dan suiker wordt opgenomen in het menselijk lichaam. Daardoor komt er veel minder insuline vrij.  Bovendien is xylitol ook veel minder schadelijk voor het gebit.

Het menselijk lichaam gaat dus goed om met xylitol en heeft er zelfs voordelen bij.  Het is dan ook niet vreemd dat xylitol, met deze gunstige eigenschappen, inmiddels de meest gebruikte suikervervanger is. We vinden xylitol niet alleen in kauwgom, maar ook in frisdranken, koekjes, snoepgoed, jam , ontbijtkoek, pindakaas, enz. En het aantal producten waarin suiker wordt vervangen door xylitol neemt alleen maar verder toe.

Xylitol gevaarlijk voor de hond

Maar deze gunstige eigenschappen gaan helemaal niet op als uw hond van deze producten eet. Terwijl bij menselijke consumptie van xylitol er juist heel weinig insuline vrijkomt, is dit bij honden  het tegenovergestelde. Al bij kleine hoeveelheden stijgt de insuline zelfs tot extreme waardes met een acute, levensgevaarlijke verlaging van het bloedsuikergehalte (hypoglycemie) tot gevolg. Dit kan leiden tot afbraak van levercellen met het levensbedreigende leverfalen als gevolg.

Hoeveel Xylitol is giftig voor een hond?

De minimale hoeveelheid xylitol die een verlaagde suikerspiegel kan veroorzaken bij een hond ligt rond de 100 mg per kg lichaamsgewicht. Hoe hoger de dosering des te meer risico er bestaat op het ontwikkelen van symptomen en leverfalen. Bij hoeveelheden van 250-500 mg/kg ontstaat er vaak een acute leverontsteking met leverfalen tot gevolg.

Symptomen xylitol-vergiftiging bij de hond

Al vrij snel na het eten van xylitol (20-30 minuten) kunnen de volgende symptomen zichtbaar zijn:

 • Braken
 • Zwak en slap
 • ‘Dronken’ of zwalkend lopen
 • Toevallen

Leverfalen treedt vaak pas 1 of 2 dagen na de inname op.

Symptomen van leverfalen zijn:

 • Geelzucht
 • Vochtophoping bij de buik
 • Zwart bloed bij de ontlasting
 • Slechte bloedstolling
 • Coma

Behandeling xylitol-vergiftiging bij de hond

Als uw hond xylitol binnen heeft gekregen is het zaak dat er zo snel mogelijk gehandeld wordt. Hoe minder er van de xylitol is opgenomen in het lichaam,  des te gunstiger de prognose. Binnen 30 minuten na de inname is het zinvol de hond te laten braken. Daarna is het al de maag gepasseerd en heeft braken meestal weinig effect meer.

Dan is het vooral van belang de hond in de gaten te  houden en via kleine maaltijden of een infuus gedoseerd glucose of suiker toe te dienen om de bloedsuikerspiegel weer langzaam omhoog te krijgen. Ook wordt  regelmatig het bloed gecontroleerd op lever- en nierwaardes. Hiermee kunnen eventuele gevolgen van de vergiftiging tijdig worden vastgesteld en kan de behandeling worden aangepast.

Let ook op E-nummer 967

Xylitol komt dus voor in een groot aantal producten. Niet altijd staat xylitol vermeld op de verpakking. Let dan op E-nummer 967.  Als uw hond een zoetekauw is, is het dus oppassen met hem iets toestoppen van onze eigen lekkernijen. Bij elk product dat het opschrift ‘suikervrij’ of ‘light’ bevat, moet u er op bedacht zijn dat er xylitol aan is toegevoegd. Voor u geen enkel probleem maar voor uw hond des te meer!

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vergiftiging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Ontbijtkoek gegeten

  Mijn.hond heeft net 3plakken ontbijtkoek gegeten ik las dat die zoetstof daarin zit en.maak me.echt zorgen hij is erg groot en.ik.heb hem.gelijk honing gegeven is dat afdoende

 • Xylitol in mondwater voor de hond

  Mijn hond kreeg door de plaatselijke dierenarts Vet Aquadent van Virbac voorgeschreven. Op de fles staat dat hier 0.5% glycerine xylitol in zit. Hoe valt dit te rijmen met het feit dat xylitol voor honden giftig is?

 • Xylitol in homeopathie

  Wat met homeopathische middelen die xylitol bevatten? Uiteraard in zeer kleine hoeveelheden denk ik...