Dierentips - Wratten bij de hond

Geplaatst op 16-04-2018

Wratten bij de hond

In de spreekkamer krijgen we regelmatig de vraag of we even naar een ‘wratje’ willen kijken. Vaak gaat het al om oudere honden en denk de eigenaar dat dit een ‘ onschuldig ouderdomswratje’ is. Maar we zien ze ook wel eens bij jongere dieren. Wat is nou wijsheid?

Wat zijn wratten?

In de humane geneeskunde worden wratten omschreven als ‘verheven, bloemkoolachtige vast aanvoelende uitgroeisels van de huid veroorzaakt door virussen’. Bij dieren kunnen ook wratten voorkomen, maar deze komen lang niet altijd door een virusinfectie.

Bij jonge honden kunnen we nog wel eens ‘papillomen’ zien in de mondholte die al dan niet zorgen voor een vieze geur uit de bek. Papillomen zijn meerdere wratachtige woekeringen. Deze worden waarschijnlijk wel door een virus veroorzaakt en zijn besmettelijk voor andere honden.

Bij oudere dieren zien we vaker wratachtige woekeringen zonder dat we de oorzaak kennen. Ze kunnen onschuldig zijn, maar een enkele keer gaat het om kwaadaardige gezwellen.

Soms komen wratten voor rondom de ogen en oogleden. Ze gaan vaak uit van de kliertjes die in de ooglidrand zitten. Het zijn meestal goedaardige woekeringen, maar ze kunnen wel irritatie opleveren. De hond kan dan meer met de ogen knipperen, tranen of viezigheid bij het oog krijgen. Het is belangrijk om deze vroegtijdig te verwijderen. Als we te lang wachten, kan de operatie erg lastig worden.

Eerste hulp bij wratten

Wanneer u bultjes/wratten ontdekt bij uw hond, is het belangrijk op tijd naar de dierenarts te gaan. In sommige gevallen kan deze op basis van het klinisch beeld al de waarschijnlijkheidsdiagnose stellen. Regelmatig is aanvullend onderzoek nodig om te bepalen of er niet meer aan de hand is dan alleen een onschuldige wrat. We zullen vaak met een naaldje wat cellen uit de woekering halen en deze laten onderzoeken (cytologie). Er zijn verschillende tumoren (kankergezwellen) die op wratten kunnen lijken. ‘Gewoon afwachten’ is dan niet verstandig.

De behandeling kan variëren van afwachten tot opereren. Het ‘bevriezen’ of ‘aanstippen’ van wratten zoals we dat bij mensen kennen, wordt doorgaans niet toegepast in de diergeneeskunde.  Bij een jonge hond met papillomen hoeft meestal geen behandeling ingesteld te worden. Ze verdwijnen vaak vanzelf na enkele maanden zonder dat therapie nodig is.

 Kijk en bestel in de hondeapotheek van Dierapotheker.nl

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

4 reacties op "Wratten bij de hond"

Door Team Dierapotheker.nl op 20-11-2018 om 11:01:26
Onze toelichting op uw vraag over het al dan niet aanstippen van wratten.
Het aanstippen wordt bij dieren niet vaak gedaan omdat de echte wratten (papillomen bij jonge dieren) vanzelf weer verdwijnen. Voor het bevriezen/aanstippen moet een dier vrijwel altijd onder narcose en soms zijn meerdere behandelingen nodig. Dit zou meerdere keren narcose betekenen. Bij bulten/wratachtige woekeringen bij oudere dieren weet je niet altijd om wat voor iets het gaat. Bij het bevriezen kan je de massa niet meer histologisch laten beoordelen, waardoor je niet weet om wat voor massa het gaat en of deze volledig verwijderd is. De wond die ontstaat doet er veel langer over om te genezen (gemiddeld 1 maand, maar kan wel tot 4 maanden duren) dan wanneer je hem chirurgisch zou verwijderen. Dit betekent meer wondverzorging en eventueel een kraag/shirt gedurende langere tijd. Ook blijft er een groter litteken achter en zien we vaker pijnlijkheid na behandeling. U kunt uiteraard het beste overleggen met uw eigen dierenarts wat voor uw hond het beste is.

Door Teja op 04-09-2018 om 18:32:49
Waarom mag je bij de hond een goedaardig wratje niet aanstippen?

Door Team Dierapotheker.nl op 05-06-2018 om 14:01:34
Een wratje op zich kan geen kwaad, Betty. Maar wanneer het wratje bijvoorbeeld de oogbol gaat raken dan kan het gevolgen hebben. Vaak zul je dan zien dat het oog roder wordt en begint te tranen. U kunt dan (liefst net wat eerder) het beste contact opnemen met uw dierenarts. Succes.

Door Betty op 30-05-2018 om 09:42:28
Mijn hond heeft in haar ooghoek een langwerpig wratje ze heeft er geen last van. Moet dat nu wel of niet weggehaald worden?

 

Plaats een reactie


*

* (Uw e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

 

Dierapotheker.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij Dierapotheker.nl voor u nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen uw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan uw interesses en kunt u informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Lees meer    
0