Wat als een kat niet spint?

Bijna iedereen heeft een kat wel eens horen spinnen. Maar wist u ook dat dit geluid veel meer kan betekenen dan een tevreden kat?

Wat is spinnen?

Een heerlijk geruststellend geluid, zo’n spinnende kat. Maar wat is spinnen eigenlijk? Het spinnende geluid ontstaat doordat de stemspleet gesloten en weer geopend wordt. Dit gebeurt zowel tijdens de in- als uitademing. De lucht die langs stroomt gaat trillen en dat kunnen we horen. Het getril is ook te voelen als de kat wordt aangeraakt.

Waarom spint een kat?

Spinnen is een van de vele mogelijkheden van katten om te communiceren. Kittens kunnen al snel na de geboorte spinnen en doen dat vooral tijdens het drinken. Dit kan een teken van tevredenheid zijn, maar er wordt ook wel gedacht dat het bedoeld is om de moederpoes tevreden en de melkproductie op gang te houden. Volwassen katten spinnen vaak als ze geaaid worden, lekker op schoot liggen en aan het spelen zijn. Dit is een teken dat de kat zich goed voelt. Maar wist u ook dat katten spinnen als ze pijn, angst of stress ervaren? Het is waarschijnlijk een manier om zichzelf gerust te stellen.

Wat bedoelt mijn kat?

Hoe weet u nu wat uw kat bedoelt als hij/zij spint? Door goed op de omstandigheden en lichaamstaal van uw kat te letten, kunt u een indruk krijgen of het spinnen vanuit een tevreden, of juist een minder aangenaam gevoel voortkomt.  Een kat die lekker opgekruld of op de rug ligt met halfgesloten ogen en een rustige staart, is een tevreden kat. Een kat die rechtop ligt met zijn voorpootjes naar voren, wijd open ogen en een zwiepende staart, voelt zich duidelijk niet op zijn gemak.

Wat als een kat niet spint?

Er zijn katten die heel luid kunnen spinnen. Er zijn echter ook katten die nauwelijks hoorbaar spinnen. Je kunt het soms alleen maar horen als je met je oor tegen de borst van de kat aan ligt. Het kan dus heel goed zijn dat een kat die niet zou spinnen, dit in werkelijkheid wel doet.

Sommige katten kunnen niet meer spinnen, terwijl ze dat eerder wel konden. Dit kan een teken zijn dat er iets mis is met de stembanden, zoals een ontsteking of een verlamming. Met een lampje en/of camera kan de dierenarts onder narcose naar de stembanden kijken.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -8%
Uw korting -3%
Uw korting -10%
Phytonics Respi Comp 50 ml
€ 25,95 € 23,33
Uw korting -10%