Wanneer is een hond volwassen?

Een hond maakt net als een mens en ieder ander dier verschillende levensfasen door. Van pup tot volwassen hond. Wanneer is een hond nu eigenlijk volwassen?

Als puppy op de wereld gezet

Op 7-9 weken leeftijd zijn de zintuigen volledig ontwikkeld

Wanneer een hond op de wereld komt dan noemen we hem of haar een puppy of wel een pup, “Meine kleine Poepie”. Puppy’s blijven tot ze 6 of 7 weken oud zijn in het nest bij hun moeder en gaan dan op eigen benen staan. Op een leeftijd van 7 tot 9 weken zijn hun zintuigen volledig ontwikkeld. Dat is ook de leeftijd dat ze zindelijk kunnen gaan worden, al dan niet met behulp van hun baasje. De pup wordt steeds zelfstandiger en op een leeftijd van 9 tot 12 weken worden ze steeds sociaal vaardiger en gaan ze zich meer op mensen richten. Een wel hele leuke fase!

Roedelgevoel

Wanneer de pup 3 tot 6 maanden jong is dan komt het roedel gevoel steeds meer naar boven. De roedel waar uzelf en andere huisgenoten ook bij horen. In de roedel wordt de rangorde bepaald en uw puppy merkt al gauw wat zijn status daar in is. Ook bijten wordt nu een lieve lust voor uw puppy want de tandjes breken door.

Angstfase op 4 maanden leeftijd

Op 4 maanden leeftijd maken veel pups een soort angstfase door. Zorg er dan voor dat u er voor hem bent. Laat hem rustig wennen aan nieuwe zaken, mensen en dieren en beloon hem regelmatig. Goed voor zijn of haar zelfvertrouwen.

Adolescente hond

Adolescente hond test graag zijn dominantie

We spreken van een adolescente hond wanneer de pup 6 tot 8 maanden oud is geworden. Niet meer een echte pup en ook niet echt volwassen, een soort puber dus. In deze fase wil de adolescente hond zijn dominantie testen binnen de roedel. Het eerste seksuele gedrag, pubers niet vreemd, zal worden getoond en verkend.

De volwassen hond

Net zo goed als bij mensen kun je niet exact zeggen wanneer een hond volwassen is geworden. Wel kun je een aan een aantal uiterlijke kenmerken zien dat uw puppy volwassen is geworden.

Minder kauwgedrag en zindelijk

De volwassen hond heeft zijn melkgebit gewisseld voor volwassen tanden en zal daardoor ook minder kauwgedrag gaan vertonen. Schrokken wordt minder, pups groeien hard en eten veel, volwassen honden groeien niet meer zo hard en hebben dus ook minder eten nodig. Volwassen honden zijn zindelijk, al kan een enkel ongelukje in huis natuurlijk nog wel voorkomen. Een volwassen hond verliest meer haar, dus op tijd borstelen worden steeds meer een ding.

Sociaal volwassen

Sociaal volwassen tussen 12 en 36 maanden leeftijd

Tussen de 12 en 36 maanden leeftijd is uw hond sociaal volwassen. Zijn of haar gevoel voor dominantie kan dan juist toe of afnemen. Zorg er voor dat contacten met andere mensen en dieren altijd zo positief mogelijk verlopen. Voorkom angst en stress zoveel mogelijk.

Wanneer is een hond uitgegroeid?

Tot welke leeftijd een hond doorgroeit is afhankelijk van het ras. Een hond van een klein ras is eerder klaar met groeien dan een Deense Dog pup. Een hond van een klein ras is ook eerder seksueel volwassen en emotioneel wijs.

Dus wanneer is mijn hond volwassen?

Een vastgestelde leeftijd voor de volwassenheid van honden bestaat dus niet. Veel hangt af van het ras waartoe uw hond behoort. U kunt wel helpen om van uw hond een zo plezierig mogelijk volwassen exemplaar te maken. Maar het meeste doet hij of zij zelf wel.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Gedrag, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
Bundelvoordeel
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau