Dierentips - Sterilisatie poes

Sterilisatie poes

Veel eigenaren van katten besluiten om hun poes te laten steriliseren. Eigenlijk spreken we bij poezen niet van sterilisatie, maar van castratie. Hierbij worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder chirurgisch verwijderd.

Waarom steriliseren?

Steriliseren heeft verschillende voordelen. De poezen worden niet meer krols, en kunnen zich dus niet meer voortplanten. Op jongere leeftijd steriliseren vermindert zeer sterk de kans op melkkliertumoren en

baarmoederproblemen. De kans op een baarmoeder ontsteking wordt zelfs gereduceerd tot nul.

 

Bij de meeste jonge poezen met een gezonde baarmoeder worden alleen de eierstokken weggehaald, in feite is dit dus een castratie en geen sterilisatie. Ook wanneer alleen de eierstokken worden weggehaald, heeft dit bovengenoemde voordelen tot gevolg. Het zijn namelijk de hormonen die deze problemen veroorzaken en die zijn er dan immers niet meer.

Nadelen steriliseren

Er kleven ook nadelen aan het steriliseren van een poes. Het is een operatie en dit neemt altijd een (zeer gering) risico op complicaties met zich mee. Bij raskatten is het raadzaam om voorafgaand aan de anesthesie een bloedonderzoek te verrichten (bepaling NT-proBNP gehalte). Ook zal de poes na de operatie een kleine buikwond hebben. Gelukkig kunnen we vaak onderhuids hechten en is het niet nodig de kat na operatie een kap/kraag om te doen. Soms is wel een Medical Pet Shirt® nodig. Na de operatie zal de poes vaak een of enkele dagen niet helemaal zichzelf zijn, maar zich al snel weer de oude voelen.

Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de sterilisatie. Ons advies is om na sterilisatie 25% minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. Zo kunnen ook gesteriliseerde poezen mooi op gewicht blijven. Eventueel kan overgeschakeld worden naar een voer waar minder calorieën in zitten. Vraagt u ons gerust om advies.

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., de poezen te steriliseren voordat ze krols worden, rond de 6 maanden leeftijd. Hoe eerder je steriliseert hoe minder kans op bovengenoemde gezondheidsrisico’s.

Het gebruik van de poezenpil

Om de krolsheid uit te stellen of te onderdrukken, kan de poezenpil worden gegeven. Dit raden wij doorgaans af, omdat er een grote kans is op bijwerkingen. Denk hierbij aan baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte.

De operatie

Het steriliseren/castreren van een poes gebeurt met een kleine snede (1-2 cm) in de buikwand. Indien mogelijk zal onderhuids gehecht worden. Sterilisatie van de poes is meestal een dagopname. Dit betekent dat u de poes ’s ochtends brengt en aan het eind van de dag weer kunt ophalen.

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Desiree Lahey

Drs. Desiree Lahaye
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Als u onze site gebruikt dan krijgt u van ons Cookies. Ok
0
top