Sterilisatie poes

Wil u uw poes laten steriliseren of bent u er nog niet uit?

Wij geven u de informatie om te kunnen kiezen.

Veel eigenaren van katten besluiten om hun poes te laten steriliseren. Eigenlijk spreken we bij poezen niet van sterilisatie, maar van castratie. Hierbij worden de eierstokken en soms ook de baarmoeder chirurgisch verwijderd.

Voordelen van steriliseren

Steriliseren heeft verschillende voordelen. De eerste is overduidelijk. Poezen worden dan namelijk niet meer krols en kunnen zich niet meer voortplanten. Op jonge leeftijd steriliseren vermindert zeer sterk de kans op melkkliertumoren en baarmoederproblemen. En er is helemaal geen kans meer op baarmoederontsteking.

Bij de meeste jonge poezen met een gezonde baarmoeder worden alleen de eierstokken weggehaald. Ook wanneer alleen de eierstokken worden weggehaald, heeft dit bovengenoemde voordelen tot gevolg. Het zijn namelijk de hormonen die deze problemen veroorzaken en die zijn er dan immers niet meer.

Wat zijn de nadelen?

Er kleven ook nadelen aan het steriliseren van een poes. Het is een operatie en dit neemt altijd een (zeer gering) risico op complicaties met zich mee. Bij raskatten is het raadzaam om voorafgaand aan de anesthesie (narcose) een bloedonderzoek te verrichten (bepaling NT-proBNP gehalte).

Mogelijk treedt er een gewichtstoename op na de sterilisatie. Ons advies is om na sterilisatie 25% minder te gaan voeren en het gewicht goed te controleren. Zo kunnen ook gesteriliseerde poezen mooi op gewicht blijven. Eventueel kan overgeschakeld worden naar een voer waar minder calorieën in zitten. Vraagt u ons gerust om advies.

Ons advies

In het algemeen geldt dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Vaak adviseren wij, dierenkliniek Horst e.o., poezen te steriliseren voordat ze krols worden, rond de 6 maanden leeftijd.

Het gebruik van de poezenpil

Om de krolsheid uit te stellen of te onderdrukken, kan de poezenpil worden gegeven. Dit raden wij doorgaans af, omdat er een grote kans is op bijwerkingen. Denk hierbij aan baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte. En zeker wanneer het voor de eerste krolsheid wordt gegeven, is er een grotere kans op een fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren. Dit  wordt ook wel het ‘Dolly Parton syndroom’ genoemd. De melkklieren zijn hierbij flink gezwollen.

De operatie zelf

Het steriliseren/castreren van een poes gebeurt met een kleine snede (1-2 cm) in de buikwand. We zoeken de eierstokken op met een speciaal haakje en verwijderen ze. Sterilisatie van de poes is een dagopname. Dit betekent dat u de poes ’s ochtends brengt en in de middag weer kunt ophalen. Ze krijgt dan nog enkele dagen pijnstilling. De poes zal na de operatie een kleine buikwond hebben. Gelukkig kunnen we vaak onderhuids hechten en is het niet nodig na operatie een kap/kraag om te doen. Soms is wel een Medical Pet Shirt® nodig. Na de operatie zal de poes zich al snel weer de oude voelen. Na 10 dagen zien we de poes graag op controle. Deze kosten zitten bij de prijs van de operatie inbegrepen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: