Rapid titertest of Vacci-check?

U heeft er vast wel van gehoord, u kunt uw hond laten titeren. Er wordt dan door uw dierenarts een klein beetje bloed bij uw hond afgenomen. In dit bloed wordt de hoeveelheid antistoffen tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte bepaald. Wanneer de hoeveelheid antistoffen tegen één van deze ziekten onvoldoende blijkt, dan kan uw hond alsnog gevaccineerd worden. Deze bepaling is altijd uitgevoerd met de zogenaamde Vacci-check test. De Rapidstatus titertest is nu ook beschikbaar voor uw hond.

Hoe werkt de Rapidstatus titertest?

Voor de Rapidstatus titertest wordt een klein beetje bloed bij uw hond afgenomen. Dit bloed wordt direct ingezet en na 10 minuten is de uitslag bekend.

Rapid is de nieuwe titertest voor honden

De Rapidstatus titertest geeft geen titerwaarde maar wel een heldere positieve of negatieve uitslag. Positief wil zeggen dat er nog voldoende antistoffen aanwezig zijn tegen hondenziekte, Parvo en besmettelijke leverziekte. Negatief geeft aan dat de hoeveelheid antistoffen onvoldoende is voor een optimale bescherming en dat vaccineren aan te raden is. Vooral de snelle en betrouwbare uitslag is een voordeel van deze Rapid test.

Voor welke hond is de titerbepaling geschikt?

  • De hond die goed beschermd wil zijn en niet onnodig gevaccineerd wil worden.
  • De hond waarvan de eigenaar wil weten of hij of zij goed beschermd is.
  • De hond die eerder een overgevoeligheidsreactie heeft gehad op een eerdere vaccinatie (komt sporadisch voor).
  • De hond met een onbekend verleden.
  • De zieke hond of een hond met een auto-immuun ziekte of epilepsie.
  • De pup. Deze titerbepaling is bijzonder geschikt om het ideale vaccinatiemoment te bepalen.
  • De oudere hond. Zo kan bekeken worden of hij of zij voldoende beschermd is en onnodige vaccineren voorkomen kan worden.

Voor welke hondenziektes is de titerbepaling niet geschikt?

Voor de 3 genoemde hondenziektes is de Vacci-check en Rapid titertest van waarde. Voor andere hondenziektes als Leptospirose (Ziekte van Weil) en kennelhoest is titerbepaling niet mogelijk. Een goede en gewenste bescherming tegen deze ziektes is uitsluitend mogelijk door een jaarlijkse vaccinatie.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Lees verder over het wel of niet enten van honden

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.