Rabiës, hondsdolheid, hond

Vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid)

Wat is het?

Rabiës ofwel hondsdolheid, is een virus dat door middel van likken, krabben en bijten wordt overgedragen van dier op dier, maar ook van dier op mens. Voordat dieren verschijnselen vertonen van rabiës kunnen ze al besmettelijk zijn. In Nederland kwam het virus tot voor kort alleen voor bij enkele vleermuissoorten. De kans dat iemand rabiës oploopt na een beet van een hond of kat in Nederland is daarom zeer klein. Maar, er wordt door Nederlanders veel gereisd en niet alleen kunnen we besmette dieren tegenkomen in vakantielanden, ook worden er helaas nog wel eens dieren illegaal meegenomen vanuit het buitenland naar Nederland. Op deze manier kunnen ziektes als rabiës meegenomen worden.

Waar komt rabiës voor?

Honden, katten, vleermuizen en vossen vormen vaak de bron van besmetting.  In Nederland komt rabiës alleen voor bij vleermuizen. Een enkele keer is rabiës in Nederland bij (geïmporteerde) honden vastgesteld. In de landen om ons heen (ook Duitsland en België) komt rabiës op grotere schaal voor. In landen waar rabiës voorkomt, moeten daarom zowel mens als dier oppassen voor direct contact met zwerfdieren en andere dieren waarvan niet bekend is of ze goed gevaccineerd zijn tegen rabiës.

Wat zijn de symptomen?

De verschijnselen bij een besmetting van rabiës zijn wisselend, maar gaan vaak samen met afwijkend gedrag. Honden en katten worden vaak agressiever. Wilde hondachtigen, zoals vossen, worden vaak minder schuw. Andere veranderingen die je kan zien zijn vermageren, onzeker lopen, veranderd stemgeluid, speekselen, toevallen en verlamdheid. Uiteindelijk zullen alle dieren die besmet zijn met rabiës sterven!

Hoe stellen we de diagnose?

Als een dier verschijnselen van rabiës vertoont of in contact is geweest met een mogelijk besmet dier, moet zo snel als mogelijk een dierenarts geraadpleegd worden. Bij een verdenking op rabiës is de dierenarts verplicht om de NVWA te raadplegen. Een dierenarts van de NVWA bepaalt vervolgens wat er dient te gebeuren. Vaak zal een hond zo snel mogelijk gevaccineerd moeten worden tegen rabiës. Ook kunnen quarantainemaatregelen worden ingesteld. Rabiës kan alleen met zekerheid worden vastgesteld bij sectie. Wanneer een dier nooit eerder gevaccineerd is tegen rabiës en er een sterke verdenking op besmetting bestaat, wordt de hond in principe geëuthanaseerd. Dit is nogal ingrijpend en geeft ook aan waarom een zorgvuldige vaccinatie belangrijk is.

Waaruit bestaat de behandeling?

Tijdige vaccinatie is de enige manier om een infectie te voorkomen. Ook dient de wond grondig (5 minuten lang!) gewassen te worden met water en zeep en daarna ontsmet te worden. Er is geen behandeling tegen rabiës. Rabiës heeft altijd, bij mens en dier, een dodelijke afloop! Wereldwijd vergt rabiës onder de mensen alleen al 40.000-70.000 doden per jaar. Tijdige vaccinatie tegen rabiës houdt in:

Hond heeft contact gehad met een vleermuis: binnen 48 uur vaccinatie tegen rabiës.
Hond is gebeten of gekrabt door een mogelijk rabiës besmet dier: binnen 24 uur vaccinatie tegen rabiës en afhankelijk van eerdere vaccinaties een herhaling na 3-5 dagen.

Verplichte vaccinatie tegen rabiës

Rabiës vaccinatie is verplicht wanneer men met een hond of kat naar het buitenland wil reizen.

Pups kunnen vanaf 12 weken gevaccineerd worden en de vaccinatie is meestal 3 jaar geldig. Na vaccinatie bestaat 21 dagen wachttijd voor het dier daadwerkelijk de grens over mag.

Tips:

  • Ga je op vakantie naar Oost-Europa, Turkije of Afrika: blijf zo veel mogelijk uit de buurt van straatdieren. Raak ze in ieder geval niet aan. Word je gebeten, was de wond uit met water en zeep en raadpleeg zo snel mogelijk een arts.
  • Denk goed na voordat je een hond of kat mee wil nemen uit het buitenland. Wil je dit wel doen, zorg dan dat het dier onderzocht en gevaccineerd is door een dierenarts.
  • Pak vleermuizen nooit op met blote handen!
  • Wil je je eigen dier meenemen naar het buitenland, raadpleeg tijdig de dierenarts voor de noodzakelijke vaccinaties.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Drs. Daphne Boet
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

10% korting op Milbemax
Uw korting -10%
10% korting op Milbemax
Uw korting -10%
Bundelvoordeel
10% korting op Seresto
Uw korting -10%