Oraal Kennelhoest vaccin voor de hond

Vaccinatie tegen kennelhoest bij de hond kan nu eenvoudig oraal met een spuit in de wangzak. In 3 weken tijd ontstaat dan een bescherming waarbij zowel de klinische symptomen als ook de uitscheiding na infectie met de verwekker van kennelhoest, de bacterie Bordetella bronchiseptica, wordt verminderd. Deze enting dient jaarlijks herhaald te worden.

Beschermen tegen kennelhoest

In Nederland wordt 38% van de honden gevaccineerd tegen kennelhoest. Het orale vaccin is al sinds 2016 in de Verenigde Staten beschikbaar voor honden. Daar zijn de ervaringen positief en neemt vooral het aantal entingen per injectie fors af. Het orale vaccin, dat ook voor de Europese honden nu uitvoerig op veiligheid en effectiviteit is onderzocht, bevat levende maar verzwakte bacteriën van de soort Bordetella bronchiseptica. Deze bacterie is de hoofdcomponent van het canine infectious respiratory disease complex (CIRDC), ook wel bekend als hondenhoest en de inmiddels gedateerde naam kennelhoest.

Symptomen kennelhoest

De infectieziekte kennelhoest leidt tot ontstoken slijmvliezen van neus, keel, luchtpijp en bronchiën. Hierdoor kan een extreem harde en hardnekkige hoest ontstaan. In ernstige gevallen gaat de hond kokhalzen, slijm ophoesten, ontstaat er neusuitvloeing, verminderde eetlust en sloomheid. Verzwakte honden kunnen longontsteking krijgen met soms de dood tot gevolg.

Nieuw oraal vaccin voor kennelhoest bij honden

Het orale kennelhoest vaccin

Het orale vaccin wordt door de dierenarts eenvoudig ingebracht in de wangzak van de hond. De dosis is 1 ml. Bij het toedienen wordt het hoofd van de hond iets omhoog gehouden.

De werking van het vaccin

Bordetella bronchiseptica verwoest de trilhaartjes in de luchtwegen. Daardoor valt de mechanische afweer weg en krijgen andere bacteriën en virussen vrij spel met kennelhoest als gevolg. Het is dus belangrijk Bordetella als belangrijkste ziekmaker uit te schakelen met een vaccin. In dit vaccin zitten verzwakte bacteriën die het immuunsysteem van de hond wakker maken. De witte bloedcellen slaan vervolgens de afweerreactie tegen de bacterie op in hun geheugen. Wanneer nu het afweersysteem ooit weer wordt geconfronteerd met de Bordetella bronchiseptica dan slaat het alarm en gaat het de bacterie te lijf.

Welke kennelhoest enting voor mijn hond?

U kunt uw hond tegen kennelhoest laten beschermen met een vaccinatie. Dat kan vanaf 8 weken leeftijd. Deze vaccinatie kan direct in de neus worden gegeven, onder huid en nu dus ook in de bek. Veel honden verzetten zich nogal tegen de neusenting. Deze neusenting geeft wel een hele snelle bescherming na 5 dagen. Deze enting kan dan ook van pas komen bijvoorbeeld wanneer pups al op jonge leeftijd aan een puppy training gaan meedoen. De enting in de mond geeft bescherming na 3 weken. Zowel de neusenting alsook de orale enting geven een goede afweer op de slijmvliezen die nodig is voor een adequate bescherming tegen de ziekteverwekkers van kennelhoest.

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: