Nieuwe tekenziekte in Nederland

Het gaat al langer rond. Naast de ziekte van Lyme is er een nieuwe tekenziekte in Nederland. Wat weten we van dit virus en van de teken die het overbrengen op mens en dier?

Wat is de nieuwe tekenziekte in Nederland?

De nieuwe tekenziekte in Nederland is het TBE-virus. Het TBE-virus wordt in Nederland sinds 2016 door teken over gebracht. TBE staat voor tick-borne encefalitis. Encefalitis is een hersenontsteking.

Hoe raken mensen besmet met het TBE-virus?

Het TBE-virus wordt vrijwel altijd door teken overgedragen op dier en mens. Maar ook door het drinken van besmette rauwe melk of het eten van rauwmelkse kaas kan iemand besmet raken.

Kunnen dieren besmet worden met het TBE-virus?

Ja, dieren kunnen besmet raken met het TBE-virus. Het TBE-virus is in Nederland voor het eerst geconstateerd bij reeën. Het TBE-virus wordt door besmette teken juist op dieren overgedragen en soms ook op de mens. Bijvoorbeeld schapen, geiten en koeien kunnen na besmetting het virus uitscheiden in de melk. Maar ook huisdieren, zoals de hond kunnen een besmetting met dit virus oplopen na een tekenbeet. Dat geldt ook voor paarden. Of katten het TBE-virus kunnen oplopen is niet bekend. Bezoek bij twijfel altijd uw dierenarts.

Wat zijn de symptomen bij de mens van tekenencefalitis?

De meeste mensen die besmet worden met het TBE-virus worden niet ziek. Soms komen griepachtige klachten en koorts voor na een tekenbeet met dit virus. De hersen(vlies)ontsteking die dit virus kan veroorzaken en waaraan het zijn naam te danken heeft, komt gelukkig maar zelden voor.

Wat zijn de symptomen bij dieren van tekenencefalitis?

Ook bij dieren zien we na een beet van een met het TBE-virus besmette teek meestal niets. Honden en paarden kunnen wel verschijnselen gaan vertonen en dan kan de lichaamstemperatuur stijgen. Het gedrag kan wat veranderen, dat wil zeggen ze worden wat agressief, angstig of juist lusteloos. De eetlust kan verminderd zijn en in een ernstiger fase kunnen paarden en honden stijf en onstabiel worden. Deze verschijnselen verdwijnen dan voor een week en daarna kan zich soms een hersen(vlies)ontsteking ontwikkelen.

Waarom loopt een hond meer kans op een TBE-besmette teek dan de mens?

De hond heeft bijna 100x meer kans om in contact te komen met een besmette teek dan de mens. Honden staan dichter bij de grond en gaan vaak op onderzoek uit in het struikgewas en in lang gras. Daarbij zien we door de vacht van de hond de opgelopen teken niet zo snel. Voor paarden gelden dezelfde risico factoren.

Wat kunt u doen om een tekenbeet bij uzelf te voorkomen?

Draag beschermende kleding en stop uw broekspijpen in uw sokken tijdens het wandelen. U kunt de onbedekte huid insmeren met een middel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming, dus check altijd uw lichaam op teken na het wandelen in het groen. Ziet u een teek? Verwijder deze dan direct.

Wat kunt u doen om een tekenbeet bij uw hond te voorkomen?

Bescherm uw hond en paard ook zoveel mogelijk vooraf. Dat kan bijvoorbeeld door uw hond een Seresto tekenband om te doen of te behandelen met een Advantix pipet. Ook dit geeft geen 100% bescherming, dus check uw hond altijd op teken na een wandeling. Verwijder aangehechte teken direct.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vlo en Teek, Hond, Paard

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.