Dierentips - Natuurlijke pijnstilling hond en kat

Natuurlijke pijnstilling hond en kat

 

Pijn komt bij alle dieren en mensen voor. Gelukkig maar want het heeft een waarschuwende functie. Maar pijn is niet leuk en al helemaal niet wanneer uw hond of kat pijn heeft. Dat wil je gewoon niet.

 

Geregistreerde pijnstillers

Er zijn anno nu gelukkig goed werkende pijnstillers voor hond en kat te verkrijgen. Deze zogenaamde NSAID’s (o.a. Melovem, Rimadyl, Novacam en Carprodyl) zijn vaak bijzonder effectief en worden uitsluitend op voorschrift van de dierenarts verstrekt. Het zijn geregistreerde diergeneesmiddelen en de werking is dus door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd en aangetoond. Ze hebben soms wel bijwerkingen en dat treedt vaker op bij langdurig gebruik. Meestal zien we de bijwerkingen in de maag en de darmen (braken, diarree, maagbloedingen), dan wel in de nieren en lever.

 

Niet geregistreerde pijnstilling

Een andere benadering van het voorkomen en verlichten van pijn bij dieren is om het eens in de natuur te zoeken. Er zijn planten, kruiden en bestanddelen die een dergelijke werking kunnen veroorzaken. 100% bewezen en wetenschappelijk onderbouwd is dat zeker niet, maar de aanwijzingen worden alleen maar sterker.

  • Zo heeft bijvoorbeeld Groene Thee COX-2 remmende werking. Die COX-2 werking hebben NSAID’s ook. Daarbij  bevat het EGCG, een zeer potente anti-oxidant.
  • De Rozenbottel is rijk aan vitamine C en flavonoïden. Anti-oxidanten die ondersteunen bij bewegingsklachten.
  • Kurkuma ondersteunt bij ontstekingen en helpt pijn verzachten.
  • Lavendel kan dieren helpen te ontspannen en weert krampen. Daarbij zijn er signalen dat de reactie op pijn wat zou verminderen door lavendel.
  • Rozemarijn bevordert de doorbloeding en kan zo een dier stimuleren meer en gemakkelijker te bewegen.
  • De Palmlelie, ook wel Yucca genoemd, is steeds meer het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Het wordt gebruikt bij artrose bij hond en kat. Hoe het kan werken weten we eigenlijk nog niet. Zijn het de saponinen?
  • Wierookhars, ook wel bekend als Boswellia serrata, lijkt een enigzins vergelijkbare manier van werken te hebben als de NSAID’s. En, dat is zo mooi, de bijwerkingen van de NSAID’s kent het niet.
  • Gember helpt weer wat meer bij het remmen van ontstekingen. Maar ook gember zou een NSAID-achtige invloed uitoefenen en daarbij is het een krachtige anti-oxidant.

Producten op basis van deze kruiden zijn vrij verkrijgbaar en kunt u uw hond of kat verstrekken ter verlichting, maar vervangen uiteraard niet de geregistreerde pijnstilling die uw dierenarts voorschrijft.

 

Lichaamseigen pijnstiller

Een lichaamseigen stofje, PEA, heeft als molecuul pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dat is in meerdere studies over dieren al onderbouwd. Bijvoorbeeld in deze PEA-studie* in Pubmed van 2007 al. PEA wordt als supplement wel verwerkt en aangeboden voor hond en kat. Het is lichaamseigen dus vervelende bij effecten worden eigenlijk niet gezien. PEA is niet geregistreerd als diergeneesmiddel.

 

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren spelen een rol in het algemeen pijnmechanisme. Het lichaam van mens en dier breekt Omega-3 vetzuren af tot anti ontstekingsverbindingen. Het zit in veel diersupplementen en ook diervoeding die u kunt inzetten om uw hond, kat en ook paard te ondersteunen. Doils Joint, bevat veel hoogwaardige Omega-3 vetzuren en is een veelgebruikt supplement in dierenklinieken in Nederland en België.

 

Geef wat extra aandacht…

U ziet er zijn diverse mogelijkheden om pijn bij uw hond of kat te verlichten. Het belangrijkste is dat uw dierenarts de diagnose stelt waardoor de pijn wordt veroorzaakt en dat die oorzaak adequaat wordt behandeld.Wanneer uw dier pijn heeft is er nog een belangrijk element dat zeker bijdraagt een voorspoedig herstel. En dat is aandacht.

Oprechte aandacht geven aan uw dier op gezette tijden geeft uw dier een positieve stimulans om te herstellen. Doe dit een aantal keren per dag en dan lang en intensief. U zult zien, het helpt.

 

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl

 

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

 

*Palmitoylethanolamide, endocannabinoids and related cannabimimetic compounds in protection against tissue inflammation and pain: potential use in companion animals.

 

 

 

 

Reacties

 

Plaats een reactie


*

* (Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd)

Als u onze site gebruikt dan krijgt u van ons Cookies. Ok
0
top