Mogen honden pompoen eten?

Mag mijn hond pompoen eten? Dit is een vraag die vooral in de herfst aan ons gevraagd wordt tijdens het spreekuur. Logisch want de herfst is de “pompoentijd”. Wij mensen eten dan verse pompoenen in de soep, het dessert en ook in steeds meer smakelijke hoofdgerechten. Pompoen wordt als een powerfood gezien. Maar mag een hond ook pompoen eten?

Wat zit er in een pompoen?

Een pompoen bevat veel vitamines en mineralen. Een bom vol vitamine A, B6, B12, C, D en de mineralen magnesium, calcium, ijzer, natrium en kalium. Pompoen is rijk aan vezels en arm aan vet. Daarbij bevat pompoen veel voedingsvezels. Vandaar de term powerfood. Uiteraard zijn deze voedingsstoffen ook essentieel voor onze dieren. Wist u dat de pompoen familie is van de komkommer en zelfs van de kalebassen?

Ja, een hond mag pompoen eten

Uw hond mag zeker pompoen eten. Een hond zal een rauwe pompoen alleen niet zo maar lusten. Daarom geeft u pompoen altijd in een bereide vorm (gekookt, gepureerd). De vezels zorgen voor een zachtere ontlasting. Daarbij helpen de vezels en de mineralen bij het stoppen van diarree en een eventuele verstopping (constipatie). Klinkt tegenstrijdig, maar blijkt wel zo te werken. Wel altijd in beperkte mate geven. In een aantal hondenvoeders is pompoen toegevoegd vanwege de superfood eigenschappen. Glandex, een middel voor de anaalklieren, bevat ook pompoen.

Mag mijn hond rauwe pompoen?

Verse rauwe pompoen mag een hond hebben. Maar let wel op, de stengel en de bladeren kunt u beter niet geven. Deze zijn namelijk bedekt met stekelige bladeren. Die kunnen de mond en de keel van uw hond beschadigen. Daarbij kan inslikken een probleem vormen. Geef daarom geen schillen van de pompoen aan uw hond. Dat voorkomt een verstopping van de darmen.

Mag mijn hond pompoenpitten hebben?

Ja, pompoenpitten zijn een gezonde snack voor uw hond. Veel honden vinden ze ook heel lekker. Pompoenpitten knisperen lekker door bij het veroberen. Beter niet aan kleine honden geven.

Hoeveel pompoen mag een hond hebben?

Van de pure pompoen mag een hond 1 tot 2 eetlepels per dag hebben. Het beste is om dit over het voer te geven. Dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de hond. Begin met weinig en ga dan door voor een hele grote hond met maximaal 5 eetlepels per dag.

Welke dieren eten pompoenpitten?

Wat voor honden geldt, gaat op voor vrijwel alle dieren. Pompoenen mogen. En pompoenpitten ook. Ze zorgen voor een welkome aanvulling op het dieet. En zijn een gezonde snack.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Voeding hond, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.