Maligne lymfoom bij de kat

Wat is een maligne lymfoom?

Lymfoom is een van de meest voorkomende tumoren bij katten. Het is ook wel bekend als lymfeklierkanker. Het kan op alle leeftijden en bij alle rassen voorkomen. Het kan worden veroorzaakt door de kattenvirussen FIV en Felv, beter bekend als kattenaids en kattenleukemie. Veel vaker zien we dat de ziekte spontaan ontstaat. Er zijn verschillende varianten van lymfoom, waarbij de tumoren in de maag en darmen het meeste voorkomen.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen hangen af van de plek waar de tumoren zich bevinden. Veel voorkomend zijn: afvallen, minder eetlust, sloomheid, braken, diarree, hoesten en benauwdheid

Hoe stellen we de diagnose?

Soms ontdekken we met onderzoek vergrote lymfeknopen of een massa in de buik. Ian andere gevallen ontdekken we een massa bij het maken van een echo of röntgenfoto. De diagnose wordt gesteld door met een naaldje biopten te nemen en te onderzoeken onder de microscoop. Dit is vrijwel pijnloos en kan gewoon bij de wakkere kat plaatsvinden. Soms is het nodig dat een groter stukje weefsel wordt onderzocht. Met bloedonderzoek kunnen we testen op FIV en FeLV.

Waaruit bestaat de behandeling?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling. De meest effectieve behandeling is chemotherapie. In tegenstelling tot bij mensen, hebben maar weinig katten (±5%) last van bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree of haaruitval. Deze therapie kost wel tijd en geld en vaak zie je dat de tumor na verloop van tijd weer terugkomt. Andere mogelijkheden zijn behandeling met prednison, L-asparaginase en eventueel chirurgie of bestraling. Omdat het per kat sterk verschilt, gaan we hier niet verder op in.

Wat is de prognose?

De levensverwachting hangt onder andere af van het soort lymfoom. Zonder behandeling is de verwachte levensduur nog 4 tot 8 weken. Met chemotherapie is de verwachting gemiddeld 6 tot 9 maanden. Ongeveer 20% van de katten leeft langer dan 1 jaar.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Kanker, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Bundelvoordeel
Uw korting -10%
Uw korting -20%