Lelie vergiftiging kat

Bij veel mensen staan wel eens lelies in huis, op zichzelf of in een mooi boeket. Het is echter oppassen geblazen als er een kat in huis is, want ze zijn erg giftig voor katten! Alle delen van de lelie zijn giftig, dus zowel de bloem, meeldraden/stuifmeel, de blaadjes en de stengel. Zelfs het bloemenwater kan giftig zijn! Zelfs een klein stukje van een blad kan al dodelijk zijn. En wanneer een kat vlak langs de lelie loopt en zo stuifmeel in zijn vacht krijgt, kan de kat door het schoonlikken van zijn vacht al een giftige dosis binnenkrijgen! 

Wat zijn de symptomen?

De giftige stof in lelies veroorzaakt ernstige nierschade. De nieren kunnen zelfs helemaal stoppen met functioneren, waardoor de afvalstoffen niet meer worden afgevoerd en geen urine meer geproduceerd wordt. Als dit niet gauw behandeld wordt, is het dodelijk. Verschijnselen van een vergiftiging zijn bijvoorbeeld kwijlen, braken, minder/niet eten en sloomheid.

Hoe stellen we de diagnose?

Dit gaat op basis van een vermoeden. Neem direct contact op met de dierenarts indien u denkt dat uw kat in contact is geweest met lelies. Hoe eerder we maatregelen nemen, hoe beter.

Waaruit bestaat de therapie?

We zullen proberen om de kat te laten braken, indien het nog maar kort geleden is dat deze van de lelie gegeten heeft. Daarnaast wordt een therapie ingesteld met medicijnen en infuus om de verdere opname van de gifstof te beperken. Wanneer de behandeling wordt gestart vóórdat er nierfalen is opgetreden, is de prognose goed. Wanneer er al nierschade aanwezig is, dan is de prognose veel slechter.

Wat kunt u zelf doen?

Haal geen lelies in huis (of tuin) als u een kat heeft! Voorkomen is in dit geval écht beter dan genezen. Ziet u stuifmeel in de vacht? Was de kat dan zo snel mogelijk, om oplikken te voorkomen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Dierenarts drs. Robin Holle kijkt u aan

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vergiftiging, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: