Kat eet niet

Een kat moet iedere dag eten

Een hond kan best een dagje niet eten, voor een kat is dat niet aan te raden. Een kat wordt door niet eten namelijk gauw misselijk. Misselijke katten krijgen al gauw een afkeer van hun brokjes. En misselijk zijn zorgt zo dan voor minder of niet eten en dan wordt het lastig voor de kat.  De kat wordt zo steeds zieker en vanzelf beter worden lukt dan niet meer. Hulp is geboden.

Wat doe ik als mijn kat niet eet?

Wanneer uw kat iedere dag een beetje minder gaat eten dan geeft u hem voor de verandering iets anders te eten. Liefst een compleet en net iets smakelijker voer. Dat is per kat verschillend. Vooral als uw kat opgewekt en levendig is dan kunt u dit gewoon uitproberen. Vaak helpt het en kunt u met een ander voer verder. Wordt uw kat wel slomer en gaat hij braken dan neemt u het beste contact op met uw dierenarts. Zeker als hij ook gaat knarsetanden of kwijlen (vaak door keelpijn bij niesziekte). Hier geldt dat op tijd ingrijpen veel ellende voor uw kat kan voorkomen.

Waarom eet mijn kat niet?

De oorzaken van minder en niet eten bij de kat zijn zeer divers. Zo kan er een ziekte (niesziekte, nierfalen, schildklieraandoening, alvleesklierontsteking, suikerziekte of een maag- en/of darmontsteking) spelen of het komt door een voerwisseling, stress (andere kat er bij gekomen), heimwee of een slecht gebit. Ook te weinig drinken kan leiden tot minder eten. Een drinkfonteintje met continu stromend water is een uitkomst om uw kat altijd van fris water te voorzien, zeker ook voor de kwetsbare nieren en urinewegen vooral bij de oudere kat.

Leververvetting bij de kat door niet eten

Wanneer een kat minder, slecht of niet eet dan gaat de lever van de kat al gauw vervetten. Leververvetting wordt ook wel lipidose genoemd. Die toename van vet in de lever maakt de kat misselijk. In het bloed zien we dan verhoogde leverwaarden. Let wel die verhoogde bloedwaarden zijn dan een gevolg van het slechte eten en niet de oorzaak. Dat wordt nogal eens verward met elkaar. Leverziekten zijn, indien nodig, o.a. aan te tonen met een echo of een leverbiopt.

Oorzaak niet eten kat achterhalen

Wanneer u met uw kat op het spreekuur van de dierenarts komt met de klacht minder of niet eten dan zal de dierenarts u eerst allerlei vragen stellen. De kat wordt lichamelijk onderzocht en vaak is bloed- en urine onderzoek nodig. Vaak ook een echo en eventueel endoscopie. Alle uitslagen worden op een rij gezet en besproken en in overleg met u komt er een plan. Dat is nogal eens een lastige opgave bij niet etende katten.

Hoe wordt een kat die niet eet behandeld?

  • Hoe eerder de oorzaak achterhaald is, hoe beter het herstel.
  • Misselijkheid al gauw gaan bestrijden met Cerenia of Emeprid.
  • Op tijd de eetlust opwekken met gepaste medicatie.
  • Help de kat met eten. Voeding spuiten in de mond. Eventueel plaatsen van een voedingssonde, dat werkt vaak prima.
  • Geef de kat zoveel eten zodat hij niet meer vermagert.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Spijsvertering, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -31%
Uw korting -25%
Sla nu uw Voerslag
Uw korting -20%