Houdt de Corona-zelftest weg bij uw hond

Veel Nederlandse huishoudens hebben de Corona-zelftest in huis. U kunt deze zelftest het beste opbergen buiten het bereik van uw hond. In deze zelftest zit namelijk een giftig stofje voor honden. Zo ontdekte collega dierenarts Peter Klaver onlangs.

Covid-zelftest gepikt en kapot gebeten

Dierenarts Peter Klaver vertelt: “De 10 maanden oude pup Chani had het plastic buisje van de Flowflex Covid19-zelftest van de tafel gepikt en kapot gebeten. Enkele uren later was Chani niet in orde. De jonge hond had zo een heel onrustige nacht en de eigenaar ook”.

Corona-zelftest giftig voor honden

“De volgende dag kwam Chani bij mij op het spreekuur”, zo vervolgt dierenarts Peter Klaver. Chani at en dronk niet meer en had de hele nacht gehoest en gebraakt. Het vocht liep de Ierse Setter pup uit de neus en uit de ogen en hij was niet vooruit te branden. Peter Klaver constateerde dat de enige verklaring voor deze ellende was het kapot bijten van het plastic buisje van de buffervloeistof van de Flowflex Covid-zelftest.

Giftig stofje Sodium azide

Peter Klaver belde direct met het RIVM-Vergiftigingencentrum, echter daar was geen informatie over deze Covid-test aanwezig. De verontruste eigenaar van Chani ging op verder onderzoek uit en constateerde dat de buffervloeistof van de Flowflex het giftige Sodium azide bevat. De 5 ml vloeistof in de test kan zo na opname honden behoorlijk ziek maken, met name jonge en zwakke en zieke honden.

Geen informatie op de bijsluiter

Op de bijsluiter van de Covid-zelftest is geen informatie over de samenstelling of giftigheid te vinden. Dat komt omdat het een medisch hulpmiddel betreft en dat valt onder de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Goed om te weten.

Conclusie van dierenarts Peter Klaver

Peter Klaver concludeert: “Houd de COVID-zelftest weg bij honden en misschien ook weg van (kleine) kinderen”, want het ongeluk zit in een klein pipetje!” U kunt hier het hele verhaal van Peter Klaver over de Covid-zelftest lezen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Vergiftiging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • houd zonder t

    houd, zonder t (gebiedende wijs)

    Je schrijft toch ook niet "geeft dit aan je hond".

  • Enige melding

    Ik lees op het hele internet maar 1 verhaal over de inname van de vloeistof en de klachten die deze hond had (wel of niet door het kauwen op de test). Zijn er al meer meldingen bekend van het per ongeluk opeten/bijten op de test en verschijnselen daarna?