Hoe denken katten?

 

Hoe katten denken. In 2017 verscheen een artikel over kattengedrag van Yvon Sweere, psycholoog en Tinley gedragstherapeut voor katten. Enkele opmerkelijke zaken hieruit willen we u niet onthouden.

Hoge geluiden en prooidieren

In een onderzoek werden katten en ratten getest, er verscheen voedsel aan het ene uiteinde van de gang op het moment dat er aan de andere kant van de gang een hoog geluid klonk. De dieren moesten snel van de luidspreker naar de voedselautomaat rennen, anders verdween het voedsel. Ratten leerden dat snel en feilloos. Katten renden bijna allemaal op het geluid af in plaats van naar het eten. Voor katten zijn hoge geluiden blijkbaar te belangrijk om te negeren omdat het kan betekenen dat er voedsel te vinden is. Er is een associatie tussen hoge geluiden en prooidieren bij katten.

Katten kijken zelden naar hun eigenaar

Honden en katten hebben dezelfde vermogens om menselijke signalen te lezen, maar verschillen in de neiging om te communiceren met mensen in een probleemsituatie. De hond is immers meer geselecteerd op samenwerking, terwijl de kat individueler is ingesteld. Honden kijken hun eigenaar aan alsof ze om hulp vragen, katten kijken dan zelden naar hun eigenaar.

Kunnen katten tellen?

Aangetoond is dat katten niet kunnen tellen. Vissen hebben hier bijvoorbeeld geen probleem mee. Vissen zijn sociale dieren die elkaar moeten volgen in scholen. Katten stammen af van een solitaire voorouder.

Katten blijven zoeken

Het gevoel van ruimte van een kat wordt “egocentrisch” genoemd: ze herinneren een object ten opzichte van hun eigen positie in de ruimte, niet door de positie van het object ten opzichte van een herkenningspunt. Dit verklaart waarschijnlijk waarom katten zulke gewoontedieren zijn en dat als hun voerbakje verplaatst wordt, ze blijven zoeken op de plek waar het stond.

Katten zijn moeilijk te trainen

Katten zijn moeilijker te trainen dan honden. Katten zijn niet erg bezig met wat mensen van ze willen. Katten hebben het niet nodig om samen te werken. Honden leven al veel langer samen met mensen en zijn heel erg afgestemd op mensen.

Zijn katten intelligenter dan honden?

Het is onmogelijk om het ene dier intelligenter te noemen dan het andere. Iedere soort heeft die vaardigheden ontwikkeld die het nodig heeft om te overleven.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gedrag, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: