Giftige paddenstoelen voor de hond

Paddenstoelen zijn vaak giftig voor uw hond. Dat is niet algemeen bekend en we zien dan ook relatief vaak, vooral in het najaar, honden die vergiftigd worden door het eten van paddenstoelen.

Juist die smakelijk uitziende paddenstoelen in het park, uw tuin of in het bos staan vaak uw hond vol gif uit te dagen. In de herfst, maar ook wel in het voorjaar.

Welke paddenstoelen zijn giftig voor mijn hond?

U ziet hier een overzicht van de giftigste Nederlandse paddenstoelen voor uw hond. Maar er zijn meer paddenstoelen die giftig kunnen zijn voor honden.

Wat zien we aan een hond die giftige paddenstoelen heeft gegeten?

Wanneer een hond giftige paddenstoelen heeft gegeten is het afhankelijk van de soort en de hoeveelheid paddenstoel, hoe de ernst van de vergiftiging verschijnselen is. De meest voorkomende symptomen die we bij de hond zien, zijn dan vaak overgeven, diarree (tot aan geheel leeglopen toe), buikpijn, koorts, zwakte, sloomheid, bloedingen en geel worden van de huid.

Dit zijn natuurlijk verschijnselen die we ook wel bij andere vergiftigingen of ziekten kunnen zien. Daarom is het belangrijk dat u weet welke paddenstoel en hoeveel ongeveer uw hond heeft opgenomen, zodat u dit uw dierenarts kunt vertellen.

Ga altijd naar uw dierenarts wanneer uw hond is vergiftigd door paddenstoelen

Een hond die vergiftigd is door het eten van paddenstoelen is niet thuis te behandelen. U zult dus altijd direct naar uw dierenarts moeten gaan. Neem de paddenstoel mee waarvan uw hond gegeten heeft. De behandeling van uw hond kan namelijk afhangen van de soort paddenstoel. Zo kan in het ene geval braken juist gewenst zijn en in het andere geval is het het beste om direct een tegengif te verstrekken. Dit kan uw dierenarts uiteraard het beste beoordelen en uitvoeren. U kunt ook het Antigifcentrum gratis bellen om meer te weten te komen: 070-245245 (24/7).

Meer lezen over paddenstoelen?

U vindt hier alles over padden en het gevaar voor uw huisdier en mogelijk zijn onze herfsttips voor uw hond of onze herfsttips voor uw kat interessant.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Dierenarts drs. Robin Holle kijkt u aan

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Vergiftiging, Hond

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

 • Best goed om weten wat te doen bij vergiftiging van paddestoelen (dat we zo snel mogelijk naar dierenarts moeten en de paddestoel meenemen,ook dat wel of niet laten braken een belangrijke tip is. Maar nu vraag ik me af wat te doen bij andere vergiftiginge

  gewoon graag een antwoord op mijn vraag zou leuk zijn.

 • Meer tips bij vergiftigingen

  U vindt hier meer tips bij vergiftigingen:
  https://www.dierapotheker.nl/dierentips?sPage=1&sFilterTags=Vergiftiging

 • Zijn deze paddenstoelen ook giftig voor andere dieren?

  Zijn deze paddenstoelen alleen giftig voor honden of ook voor paarden, katten, konijnen of kippen?