Een pad is giftig voor hond en kat

Honden en katten zijn nieuwsgierige aagjes. Honden snuffelen aan van alles wat ze tegenkomen en katten kunnen geobsedeerd raken door iets wat afwijkt van het normale. En wanneer het dan ook nog beweegt, wordt het een uitdaging. Komt een pad of kikker in het vizier van uw huisdier dan zal deze zeker onderzocht worden. Maar wat dan?

Is een kikker giftig voor mijn hond of kat?

De kikkers die in Nederland voorkomen zijn niet giftig voor onze honden en katten. Dat is fijn om te weten. U hoeft uw dierenarts dus niet te bellen wanneer uw hond of kat in contact is geweest met een kikker. Of was het toch een pad?

Wat is het verschil tussen een pad en een kikker?

Het verschil tussen een pad en een kikker is goed te zien. een pad is lomp met korte dikke poten en een kikker is slank en heeft lange en slanke poten. De huid van een pad is vrij bobbelig en droog en een pad kruipt of maakt korte hupjes, terwijl een kikker een vochtige en gladde huid heeft en zwemt of springt met grote sprongen.

Waarom zijn padden giftig voor dieren?

Iedere pad heeft achter ieder oog een grote gifklier. Zo’n gifklier maakt een melkachtige en bijtende vloeistof (secreet) aan. Wanneer een pad in het nauw komt, dan wordt deze gifstof uitgescheiden. Deze gifstof geeft op huid en slijmvliezen van mens en dier een heftige irritatie. De in Nederland voorkomende padden scheiden beperkt gifstoffen uit bij dreigend gevaar.

Welke giftige stoffen zitten er in paddengif?

In het paddengif zitten bufodiënoliden en bufoteninen. De bufodiënoliden kunnen braken veroorzaken en bij inname van een grote hoeveelheid ook levensbedreigende hartritme stoornissen. De bufoteninen kunnen braken, hartkloppingen en spontaan laten lopen van ontlasting veroorzaken. Ook kunnen ze hallucinogene effecten hebben op dieren. Dit laatste geldt alleen voor de Sonorische woestijnpad, die in Nederland gelukkig niet voorkomt.

Welke symptomen zie ik aan mijn hond en kat na contact met een pad?

Wanneer en hond of kat in Nederland een pad heeft aangeraakt of kort in de bek heeft gehad, dan kunt u al snel lokale symptomen zien. Meestal binnen een half tot een uur na het contact. Meer algemene effecten komen bij gezonde grote honden niet vaak voor, maar kunnen wel bij kleine, oudere, zieke honden en katten voorkomen. Ook het geheel opeten van een pad of het drinken van water uit een bak waarin een pad al dagen heeft gelegen, kan zoveel gif opname geven dat er wel algemene symptomen optreden.

Lokale symptomen zijn veelal roodheid van de huid, neus, lippen slijmvliezen. Bij die roodheid komt vaak jeuk en pijn en zo kan een ontsteking ontstaan. Veel speekselen, onrustig worden, kopschudden krabben aan de bek en braken kan dan ook voorkomen. Deze verschijnselen blijven bij de hond vaak mild en houden na zo’n 7 tot 11 uur vanzelf op. Uw hond kan dan nog wel wat onrustig blijven en minder zin in eten hebben.
Bij de kat kunnen de verschijnselen wat heftiger zijn, koorts en wankelend lopen kan voorkomen evenals moeite met ademen. Katten herstellen binnen 6 dagen geheel.

Minder vaak voorkomende symptomen na pad contact

Minder vaak voorkomende symptomen na contact met een Nederlandse pad zijn neurologische verschijnselen en diverse soorten hartritmestoornissen als gevolg van de gelijkenis tussen paddengif en hartglycosiden. Na contact met een inheemse pad worden bij gezonde honden zelden dit soort verschijnselen gezien. Risicofactoren voor deze symptomen zijn een laag lichaamsgewicht, een verminderde gezondheidsstatus en/of opname van een grote hoeveelheid paddengif. Zo kan een kitten zelfs komen te overlijden.

Behandeling van hond en kat na contact met pad

Wanneer uw hond of kat alleen contact heeft gehad met een Nederlandse pad dan is het vaak voldoende om de contact plekken met water af te spoelen. Het is dan goed om ook de bek met stromend water te spoelen. Is er meer loos met uw huisdier dan kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. Uw dierenarts kan een opgegeten pad verwijderen, de maag spoelen, en een symptomatische behandeling in zetten. Ook een eventuele uitdroging door het langer niet eten of drinken kan met infusen verholpen worden.

Prognose voor hond en kat na contact met pad

Wanneer uw hond of kat in Nederland contact heeft gehad met een pad dan is de prognose voor herstel goed. Heeft uw huisdier contact gehad met padden in het buitenland dan kan dat wel anders zijn. Let er wel op dat wanneer uw huisdier kleiner, ouder en mogelijk wat ziekjes is, dat dan een pad contact meer kan betekenen. Zoek tijdig contact met uw dierenarts.

Meer lezen over padden?

U vindt hier een overzicht van de paddenstoelen die giftig zijn voor uw huisdier en mogelijk zijn onze herfsttips voor uw hond of onze herfsttips voor uw kat interessant.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Vergiftiging, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Reacties:

  • Is kikkers eten wel gevaarlijk voor honden/katten

    Graag zou ik informatie willen over de eventuele nadelige gevolgen voor een hond en/of kat indien zij een kikker (geen pad dus) eten. Ik heb ooit iets gehoord over een mogelijk gevolg, namelijk vermageren van een hond of kat indien zij kikkers eten. Is dit waar?

  • Kikkers kunnen geen kwaad

    Beste Glenn den Doop,
    Zeker van de Nederlandse kikkers hoeven we voor de giftigheid voor uw hond niet echt te vrezen. Wel kunnen kikkers een mogelijke besmettingsbron zijn van long- en hartwormen, dus het is en blijft raadzaam uw hond niet te laten spelen met kikkers of deze in de bek te laten nemen. En daarbij regelmatig te ontwormen.

    Groet, team Dierapotheker

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau