Gebitsverzorging kat

Waarom aandacht voor het gebit?

Iedereen gaat vanaf de eerste tandjes naar de tandarts en iedere dag wordt er volop tanden gepoetst. Een pup of kitten komt zonder tanden op de wereld en zodra er tandjes komen dan moeten ze daar hun hele leven mee doen zonder dat er iets aan gedaan wordt. Veel mensen vinden tanden poetsen onzin bij hun huisdier terwijl dit veel problemen kan voorkomen.

Bijna 80% van de honden en katten loopt rond met gebitsproblemen. Deze zijn niet alleen pijnlijk, maar kunnen ook gevaren opleveren voor de gezondheid van het dier. Bij een tandvleesbeschadiging kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen en ontstekingen veroorzaken van bijvoorbeeld hartkleppen, lever, nieren en gewrichten. Ook kunnen kieswortelontstekingen ontstaan die leiden tot zeer pijnlijke en loszittende tanden en kiezen. Door het gebit en tandvlees goed in conditie te houden kunnen deze problemen worden voorkomen.

Wat zijn de oorzaken voor gebitsproblemen?

Tandproblemen kunnen zich ontwikkelen onder invloed van verschillende factoren:

 • Slechte voeding of nat voer
 • Erfelijke factoren (scheve tanden, dicht op elkaar staande tanden)
 • Melktanden die niet goed wisselen. Bij jonge dieren kan het gebeuren dat tijdens het wisselen melktanden aanwezig blijven naast de blijvende tanden. Wanneer deze melktanden niet vanzelf los raken en uitvallen moeten deze verwijderd worden. Tussen de melk- en blijvende tanden kan zich namelijk veel vuil ophopen, en zodoende kunnen weer ontstekingen ontstaan.
 • Oudere leeftijd. Bij oudere katten wordt soms veel slijtage van het gebit gezien.
 • Afgebroken elementen. Een tand of kies kan ook gemakkelijk afbreken, bijvoorbeeld door bijten op iets hards of door een val. Hierdoor kan het wortelkanaal open komen te liggen. Een wortelontsteking en veel kiespijn kan het gevolg zijn. Het is vaak mogelijk de tand of kies te herstellen, maar soms moet ook besloten worden over te gaan tot complete verwijdering van de tand of kies.
 • Slechte verzorging van het gebit. Tandplaque die niet verwijderd wordt, wordt op den duur tandsteen. Tandsteen is ruw en grillig qua oppervlak en tandplaque blijft er goed op hangen. Zo komen er dus steeds meer bacteriën in de bek die problemen kunnen gaan veroorzaken. Ontstoken tandvlees wordt rood, gezwollen en pijnlijk. Het sluit niet meer aan op de tanden en/of kiezen en er ontstaan holtes, ofwel pockets. In deze holtes hoopt vuil met bacteriën op. Vanuit deze holtes kunnen de wortels aangetast worden, maar ook bijvoorbeeld het kaakbot. Tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en kunnen veel pijnklachten geven. Veel dieren laten dit niet zo snel merken.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen opvallen. Deze hoeven niet allemaal aanwezig te zijn. Zo kan een kat met een slechte adem nog een zeer goede eetlust hebben, terwijl het gebit toch een probleem vormt. Bij de meeste dieren merk je niet duidelijk dat ze pijn hebben! Vraag de dierenarts gerust om advies. Verschillende symptomen zijn:

 • Slechte adem
 • Verminderde eetlust of langzamer eten
 • Met een poot langs de bek schuren
 • Rood en makkelijk bloedend tandvlees
 • Kwijlen
 • Tandsteen
 • Eenzijdig kauwen
 • Schudden met de kop

Hoe voorkomen we gebitsproblemen?
 

 1. Vanaf een jonge leeftijd beginnen met tanden poetsen. Bij katten is dit vaak wel wat lastiger dan bij honden. De dierenarts heeft speciale tandenborstels en tandpasta die gebruikt kunnen worden. Accepteert uw kat geen borstel in zijn bek? Probeer het dan eens met een gaasje om uw vinger. Gebruik geen tandpasta voor mensen, dit kan giftig zijn! Tandsteen is niet weg te krijgen door middel van tanden poetsen, hiervoor is een gebitsreiniging onder narcose nodig!
 2. Goede harde brokken of botten die als het ware de tanden schoon schrapen. Er bestaan ook speciaal ontwikkelde brokken die pas breken als de tand er bijna doorheen is. Denk aan de T/D brokken van Hill’s dieetvoer.
 3. Vermoedt u dat uw kat last heeft van tandproblemen? Ga dan naar de dierenarts en laat het gebit van uw huisdier nakijken. Als het nodig is dan is het belangrijk het gebit te laten reinigen zodat u daarna zelf aan de slag kan om het gebit goed te houden. Dit is natuurlijk het belangrijkste van het hele proces. Zonder inzet van het baasje is ons werk vaak voor niks.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Dierenarts Noortje van der Helm van dierenartsenpraktijk Horst en Dierapotheker.nl geeft dierentips

Drs. Noortje van der Helm
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Gebit, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

Uw korting -10%
Hill's TD Feline
vanaf € 23,75 € 21,38
Orozyme Bucco-Fresh
vanaf
€ 21,82
Uw korting -10%
Uw korting -5%