Diergeneesmiddelen

Wat is een kanalisatiestatus?

Geneesmiddelen voor uw huisdier, de diergeneesmiddelen, hebben een zogenaamde kanalisatiestatus. Dat wil zeggen dat ze ofwel alleen op recept van een dierenarts verstrekt mogen worden, de UDA diergeneesmiddelen, ofwel dat ze vrij verkocht mogen worden, de VRIJ-geregistreerde middelen.

Octrooi

Een diergeneesmiddelen bedrijf dat een nieuw geneesmiddel ontwikkelt, vraagt hiervoor vrijwel altijd een octrooi (patent) aan. Dit geeft een wettelijke bescherming gedurende meestal 20 of 25 jaar; gedurende deze tijd mag niemand anders het product maken.

Generieke producten

Wanneer de looptijd van het octrooi voorbij is, vervalt deze bescherming en mogen andere bedrijven de stof produceren en het diergeneesmiddel op de markt brengen onder een andere naam. Dit zijn de zogenaamde generieke diergeneesmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn momenteel veel antivlooien- en tekenproducten en ontwormingsmiddelen voor huisdieren.

Online verkrijgbaar

Een actueel overzicht van alle in Nederland geregistreerde diergeneesmiddelen, inclusief de bijsluiters, vindt u bij de Fidin in het repertorium. In onze klinieken zijn er de afgelopen tijd een aantal geheel nieuw geregistreerde antivlooien en –tekenproducten voor handen. Zij mogen door onze dierenartsen worden voorgeschreven voor uw huisdier. Online kunnen wij u een scala van vrij geregistreerde oorspronkelijke en generieke producten aanbieden in onze dierenwebapotheek Dierapotheker.nl.

Bekijk hier de ontwormingsmiddelen voor hond en kat en de antivlooien- en tekenmiddelen voor hond en kat.

Zorgattentie Dierenapotheek DAP Horst

De diergeneesmiddelen die verstrekt worden in de klinieken in Horst, Blerick en Leunen en via de online webapotheek Dierapotheker.nl worden geleverd door de dierenapotheek van dierenartsenpraktijk Horst. Deze veterinaire zorgattentie wil bijdragen aan het correcte gebruik van diergeneesmiddelen in Nederland. Heeft u vragen email: [email protected] of bel: 077-3982169 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9 tot 18 uur).

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.