Dieren en de wind

Het lijkt wel of het steeds vaker stevig waait en regent in Nederland. Windsnelheden van boven de 100 km per uur zijn al niet meer zo bijzonder. De wind doet steeds meer haar werk. Wij mensen vinden dat vaak maar hinderlijk, maar wat vinden dieren daar eigenlijk van?

Lekker met het hondenhoofd uit het autoraampje

Je hoort vaak zeggen dat honden wind prettig vinden. Zo steken zij maar wat graag tijdens het autorijden hun hoofd door het raampje naar buiten. Dat waait lekker door hun vacht. Maar dat is niet de enige reden dat zij dit aangenaam vinden. Ze doen het ook gewoon uit nieuwsgierigheid en vooral ook om allerlei geuren op te vangen. Zo’n autorit met het raam open is een echt geurenparadijs voor honden. In feite kan de hond dan met zijn neus zien waar u rijdt. De gevaren voor de hond zijn echter te groot om dit toe te staan.

Wandelen door weer en wind

Een hond zal weinig bezwaar maken als u na een tijdje binnen met hem wilt gaan wandelen. ’s Avonds laat, ’s morgens heel vroeg of als regent het buiten, een gezonde hond gaat graag er op uit. Ook als het waait gaat de hond graag op stap. Soms kan de wind wel wat hinderlijk zijn voor de ogen, maar verder maalt een hond er eigenlijk niet om. Al kan het plassen met een ferme zijwind voor een reu een hele uitdaging zijn.

Katten en wind

Katten hebben niet zo veel met wind. Het liefst mijden ze wind en regen. Een uitzondering is wel dat veel katten de warme wind van een föhn bijzonder kunnen waarderen. Warmte dat is iets waar katten heel erg van houden ook als ligplek.

Paarden en wind

Wist u dat paarden bijna net  zo goed kunnen ruiken als honden? Ze kunnen geuren opvangen van meer dan een kilometer ver wanneer de windrichting juist is. Pools onderzoek heeft aangetoond dat paarden bij windsnelheden van 20 km per uur en hoger ongewenst gedrag gaan vertonen. Kennelijk waarderen paarden harde wind niet. Je ziet dan ook vaak in de wind een paard wel heel erg fris worden.

Houden vogels dan wel van wind?

Ja, de meeste vogels houden van wind, maar het moet niet te erg worden. Voor gierzwaluwen is de wind zelfs essentieel voor het voortbestaan. Gierzwaluwen komen nooit op de grond en zij kunnen alleen maar een nest bouwen omdat ze opdwarrelende strootjes en veertjes kunnen bemachtigen door de wind. Stormwind ervaart iedere vogel op zijn eigen manier. Bij windkracht 8 zijn er nog maar weinig vogels die het luchtruim kiezen. Alleen eenden en zwaluwen vliegen nog uit bij windkracht 9. En bij een zware storm (windkracht 10) houden alle vogels hun vleugels stil en zoeken veelal een schuilplaats op.

Uw ervaring in de wind?

Heeft u ook deze ervaring met uw dier in de wind of juist een andere? Laat het hieronder als reactie horen. We zijn benieuwd.

Vragen?

Heeft u vragen over de gezondheid van uw dier? Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

Categorie: Algemeen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: