Dementie kat

Gedraagt uw oudere kat zich ‘anders dan anders’? Slaapt uw kat meer of ligt u wakker van nachtelijk gemiauw? Denk eens aan dementie.

Wat is dementie?

Oudere mensen kunnen veranderingen krijgen in de hersenen die invloed hebben op het gedrag, geheugen en hun leervermogen. Dit wordt dan dementie of seniliteit genoemd. Ook bij oudere katten kunnen we een dergelijk beeld zien. Hiervoor wordt de term Cognitief Disfunctie Syndroom (CDS) gebruikt. Bij de kat is hier nog weinig over bekend.

Wat zijn de verschijnselen?

Vaak beginnen de verschijnselen onopgemerkt, zeker bij katten. De kat kan wat rustiger zijn en overdag meer slapen. De verschijnselen zullen in de loop van de tijd toenemen. Vaak worden de problemen pas in een laat stadium opgemerkt. De volgende gedragsveranderingen kunnen in meer of minder mate aanwezig zijn:
  • Verandering van dag- en nachtritme: Katten kunnen ’s nachts ineens klaaglijk gaan miauwen, terwijl ze dat eerst nooit deden.
  • Desoriëntatie: De kat kan zich minder goed oriënteren en gedraagt zich ‘anders’. Soms weten ze bijvoorbeeld niet meer hoe ze naar buiten moeten of hoe het kattenluik werkt. Ook kunnen ze zichzelf veel vaker of juist minder vaak gaan wassen.
  • Onzindelijkheid: Niets is zo vervelend als een kat die buiten de bak gaat plassen of poepen. Dit kan te maken hebben met dementie, maar kan ook andere medische oorzaken hebben. Neem altijd contact op met uw dierenarts.
  • Verandering van gedrag/‘persoonlijkheid’: Een kat kan agressiever, aanhankelijker of angstiger worden.

Hoe stellen we de diagnose?

Als uw dier gedragsveranderingen of onzindelijkheid vertoont, is het belangrijk om andere medische oorzaken uit te sluiten. Een dier dat doof- en of blind wordt of pijn heeft kan ook ander gedrag vertonen. Met medicijnen kunnen veel van deze aandoeningen behandeld worden. Als er met lichamelijk onderzoek en aanvullend onderzoek (bv. bloed en urine) geen afwijkingen gevonden worden, zijn hersenveranderingen ten gevolge van ouderdom het meest waarschijnlijk.

Waaruit bestaat de therapie?

Er is helaas geen therapie die CDS kan genezen en de ziekte zal in de loop van de tijd erger worden. Er zijn wel mogelijkheden om dit proces af te remmen. Begin op tijd met de behandeling:
  • Voeding: Voor de kat zijn nog geen commerciële voeders verkrijgbaar. Wel bestaan supplementen met anti-oxidanten en omega-3-vetzuren.
  • Training/verandering in de omgang: Houd de kat overdag actief. Bied voldoende structuur en regelmaat aan, verander de leefomgeving zo min mogelijk en vermijd stress.
  • Medicijnen: Er zijn medicijnen op de markt die gebruikt worden bij dementie. Alleen medicijnen geven is niet de beste oplossing, uw dierenarts kan u hierover informeren.
Overleg samen met uw dierenarts of en welke behandeling nog zinvol is, zodat u samen met uw kat nog een fijne tijd heeft.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: