Corona virus en huisdieren, de veelgestelde vragen

Kan het Coronavirus, COVID19, huisdieren ziek maken?

Er is op dit moment vrijwel geen bewijs dat huisdieren ziek kunnen zijn van COVID-19, of dat zij dit virus verspreiden. Uitgezonderd één kat in België waarbij het nieuwe Corona virus is aangetoond op 27 maart 2020 en het vermoeden bestaat dat de kat door zijn baasje besmet is.

Moet ik contact met huisdieren of andere dieren vermijden als ik besmet ben met COVID-19?

Hoewel er vrijwel geen meldingen zijn van huisdieren of andere dieren die ziek zijn door COVID-19, is het raadzaam dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is.
Als u ziek bent door COVID-19, vermijd dan zo veel mogelijk rechtstreeks contact met uw huisdier. Laat indien mogelijk iemand anders voor uw dieren zorgen als u ziek bent. Als u toch voor uw huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan uw handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

Wat moet ik doen als mijn huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in de buurt was van een persoon met een COVID-19 infectie?

We weten nog niet of huisdieren besmet kunnen raken of ziek kunnen worden door COVID- 19.
Als uw huisdier een onverklaarbare ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met uw dierenarts. Als u met uw huisdier naar uw dierenarts of een dierenkliniek gaat, laat dan van tevoren weten dat u een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

bron: KNMVD Kan mijn huisdier het Corona virus krijgen?

Wat te doen als een huisdier in contact is geweest met mensen die besmet zijn met het coronavirus?

Alhoewel de COVID-19 uitbraak lijkt te zijn voortgekomen uit een dierlijke bron, verspreidt het virus zich nu van persoon naar persoon. Dit gebeurt voornamelijk via ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een besmette persoon hoest of niest. Belangrijk is dat er geen bewijs is dat gezelschapsdieren, waaronder huisdieren zoals honden en katten, ziek kunnen worden van COVID-19 of het virus kunnen verspreiden.

Zouden dierenartsen honden moeten vaccineren tegen het coronavirus?

Voor dieren zijn er wereldwijd enkele vaccins beschikbaar tegen coronavirussen die een infectie in het maagdarmkanaal veroorzaken. Deze vaccins hebben GEEN licentie voor bescherming tegen luchtweginfecties. Dierenartsen dienen dergelijke vaccins NIET te gebruiken.
Er is absoluut geen bewijs dat honden vaccineren met commercieel beschikbare coronavaccins beschermt tegen de infectie door COVID-19. De darm- en luchtwegvirussen zijn duidelijk verschillende varianten van het coronavirus. Er zijn momenteel geen vaccins beschikbaar voor luchtweg coronavirusinfectie bij honden.

bron: WSAVA Vaccinatierichtlijnen Groep

Hoe zit het met de melding dat een hond ‘besmet’ zou zijn met COVID-19 in Hong Kong?

Op 28 februari 2020 werd bekend dat de hond van een besmette patiënt in Hong Kong ‘zwak positief’ uit testen op COVID-19 kwam. De SAR Landbouw, Visserij in Hong Kong
and Conservation Department (AFCD) heeft laten weten dat de hond, die geen ziekteverschijnselen heeft, in quarantaine is geplaatst. Verdere monsters worden verzameld om te bevestigen of de hond daadwerkelijk is besmet met het virus, of dat het testresultaat is veroorzaakt door een besmetting vanuit de omgeving. De website van de AFCD verklaart verder dat ‘er geen bewijs is dat gezelschapsdieren kunnen worden besmet met COVID-19-virus of dat zij een bron van infectie zijn voor mensen’. Wel is er inmiddels op 27 maart 2020 een besmetting met het nieuwe Corona virus geconstateerd bij een kat in België. De kat is waarschijnlijk besmet geraakt door zijn baasje.


In gebieden waar gevallen van COVID-19 bij mensen bekend zijn, is het advies voor eigenaren van huisdieren om de informatie te blijven volgen en goede hygiëne in acht te nemen (handen wassen voor en na contact met huisdieren, dragen van een mondkapje bij ziekte).

bron: WSAVA Nieuw Corona virus en huisdieren

Meer weten over het Corona virus bij hond en kat?

Lees hier verder over het Corona virus bij hond en kat

Vragen?

Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Neem gerust contact met ons op, email: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker: