Chippen huisdier

Waarom zou ik mijn dier laten chippen?

Helaas belanden elk jaar vele honden én katten in het asiel omdat hun baasje niet teruggevonden wordt. Vaak zijn ze niet gechipt. Soms is het dier wel gechipt, maar het chipnummer niet geregistreerd of zijn de gegevens van de eigenaar niet up-to-date. Voorkom dat u uw huisdier kwijtraakt: zorg ervoor dat uw dier gechipt is en dat de gegevens actueel zijn. Zo kan uw dier snel weer met u worden herenigd! U kunt de gegevens controleren in een van de databanken (bijv. via www.chipnummer.nl).

Is het verplicht om mijn hond te chippen?

Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken. Bovendien is de eigenaar verplicht de registratie up-to-date te houden. Voor meer informatie kunt u kijken op www.chipjedier.nl.

Wat betekent dit voor u?

  • Puppy’s moeten voordat ze 7 weken oud zijn gechipt zijn. Registratie moet door de fokker zelf gebeuren voor de leeftijd van 8 weken. Dit kan in een door de overheid aangewezen databank.
  • Wanneer u een pup koopt of een hond uit het buitenland haalt, is het verplicht binnen 2 weken de hond te registreren en de registratiegegevens up-to-date te maken.
  • Bij een nieuw telefoonnummer, verhuizing en verandering van eigenaar is het verplicht deze gegevens binnen 2 weken door te geven.

Is het verplicht om mijn kat te chippen?

Voor katten adviseren wij om ze wel te chippen én registreren, zeker als zij ook buiten komen. Op dit moment is het nog niet verplicht. Veel eigenaren kiezen ervoor om hun kat tijdens de narcose voor een castratie of sterilisatie meteen te laten chippen, zo voelt de kat er niets van.

Wat gebeurt er bij het chippen?

Een chip is een klein buisje (transponder) dat we met een naald onder de huid inbrengen. Dit gaat snel en kan bij honden en katten zonder verdoving. Daarna kunt u het chipnummer en de gegevens online registreren. Met een chipreader kan het nummer van de chip worden afgelezen. Op internet kunnen de geregistreerde gegevens in de databank worden opgezocht.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected] Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Categorie: Algemeen, Hond, Kat

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Bestel veilig en zeker bij de Dierapotheker:

+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau
+ Gratis Purina FortiFlora 7-pack cadeau